Με οδηγό το σύνθημα «όλα στο φως» προσέρχεται στη συζήτηση στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής που αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. ΔΗΣΥ και Ποτάμι είχαν ζητήσει να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η κυβέρνηση δεν την έκανε αποδεκτή και επέλεξε να στήσει δέκα κάλπες. Το πώς ακριβώς θα κινηθούν τα δύο κόμματα στη Βουλή, μετά την απόφαση αυτή, αν δηλαδή οι βουλευτές τους ψηφίσουν και στις δέκα κάλπες είναι κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί, σήμερα, πριν την έναρξη της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι «δεν υπάρχει σενάριο αποχώρησης από την διαδικασία.»

Στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ, αυτό που τονίστηκε είναι η απροθυμία συμμετοχής, «στα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα διαδικαστικά τερτίπια» της κυβέρνησης. Αυτό που ζητείται είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα δώσει τη δυνατότητα στα εμπλεκόμενα στελέχη να αποδείξουν, όπως λέγεται. «τη σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον τους». Επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν, επίσης, ότι δεν συμφωνούν με μια fast track διαδικασία σύστασης προανακριτικής επιτροπής που θα συνεδριάσει δύο φορές και θα παραπέμψει ξανά την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Αντιθέτως τάσσονται υπέρ μιας προανακριτικής που θα συνεδριάσει αρκετές φορές και στην οποία θα προσέλθουν οι μάρτυρες προκειμένου να υποβληθούν σε ερωτήσεις.

Στην τοποθέτηση της η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να επιτεθεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σε όλες τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της τονίζει ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι υπαρκτό επισημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση, στην όλη υπόθεση, προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή λάσπης κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Προσθέτει, επίσης, ότι η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου. ¨Όπως υπογράμμισε σε άρθρο της, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας αλλά η δημιουργία σκιών για τους αντιπάλους της. « Αντί την πλήρη διαλεύκανση των πραγματικών πτυχών, του σκανδάλου Novartis, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα δικονομικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει την επί της ουσίας έρευνα αλλά θα μετατρέψει την πολιτική ζωή σε ρωμαϊκή αρένα. Εξαιρώντας σκανδαλωδώς την διερεύνηση των ευθυνών της δικής τους Κυβέρνησης» αναφέρει η κυρία Γεννηματά.

Σε ότι αφορά τη στάση της ΝΔ, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι «επιχειρεί να θολώσει τα νερά για τις τεράστιες ευθύνες της παράταξης της, με τον εκτροχιασμό 2004-09 της φαρμακευτικής δαπάνης». Αυτό που αναμένεται να υπογραμμίσει η κυρία Γεννηματά είναι ότι οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ είναι αυτές που κατάφεραν να ελέγξουν τη φαρμακευτική δαπάνη, μειώνοντας την στο μισό δεχόμενες τον πόλεμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάσσεται και το Ποτάμι. Στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τονίστηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο για το οποίο δεν γνωρίζουμε ποια είναι η διάσταση του, υπογραμμίζεται όμως ότι υπάρχει και μεθόδευση με στόχο τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Το Ποτάμι εκφράζει τη θέση ότι το σκάνδαλο θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος για να μπορέσουν οι πολίτες να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.