Το ερώτημα επανήλθε και πάλι, ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά αυτήν τη φορά με μεγαλύτερη ένταση μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης: «Θα γίνει νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ;». Η εμφάνιση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου ενίσχυσε τα σχετικά σενάρια και πυροδότησε ευρύτερη συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου κόμματος με μεγάλη βάση στον Βορρά.

Σαν τις πλατείες των Αγανακτισμένων

Υπό το σύνθημα «είναι τρελός, είναι τρελός ο στρατηγός» και με απαξιωτικές αναφορές από τους συγκεντρωμένους για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, το συλλαλητήριο θύμισε τις πλατείες των Αγανακτισμένων για τα μνημόνια. Ακόμα και η διακήρυξη που αναγνώστηκε στο τέλος του συλλαλητηρίου παρέπεμπε στα ψηφίσματα την περίοδο των Αγανακτισμένων.Και όπως τότε ενισχύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την αντιμνημονιακή ρητορική, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δύναται από τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό να ενισχυθεί η σκληρή δεξιά πτέρυγα του πολιτικού συστήματος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχηματοποιηθεί ένας νέος φορέας.
Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα σε αυτήν τη συζήτηση είναι ο Φρ. Φράγκος, που όταν ερωτάται εάν θα ηγηθεί του κόμματος απαντά κοφτά «όχι», αν και στο παρασκήνιο η συζήτηση έχει προχωρήσει αρκετά. Το όνομα του στρατηγού Φράγκου υπάρχει στο τραπέζι και θα εξαρτηθεί από τον ίδιο εάν θα αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην πολιτική. Εξάλλου το όνομά του έχει ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ακόμα και για ένταξή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Βέβαια, ο ίδιος δημόσια έσπευσε την επομένη του συλλαλητηρίου να ρίξει νερό στον μύλο της σεναριολογίας με τη δήλωσή του ότι δεν είναι ρίψασπις. Εν τούτοις, πρόσωπα που είναι μυημένα στις διεργασίες στον χώρο δεξιά της ΝΔ λένε ότι υπάρχουν άλλα δύο πρόσωπα που διεκδικούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο.
Πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να σταθεί κόμμα μόνο για το Σκοπιανό και μιλάνε για προβοκάτσιες εκ μέρους της κυβέρνησης. Μάλιστα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το Σκοπιανό για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και γι’ αυτό και πυροδοτούνται τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Πατρίδα, ορθοδοξία και Στρατός

Σε μια χρονική στιγμή που εξελίσσεται η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στο επίκεντρο είναι μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής και πιέζονται πάρα πολύ δημοσκοπικά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η συζήτηση για τη δημιουργία του νέου καθαρόαιμου δεξιού κόμματος είναι μονίμως στο παρασκήνιο.

«Μπορεί ο Φράγκος να είναι ο Καμμένος του Μητσοτάκη» λένε έμπειρα στελέχη στον χώρο της Δεξιάς και διευκρινίζουν ότι εάν εκλεγεί θα είναι ευκολότερη η συνεργασία του με τη ΝΔ, παρά με το νέο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Επίσης, άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι δύναται ο νέος φορέας –για τον οποίο υπάρχει συζήτηση πως ενδιαφέρεται έντονα ο ρωσικός παράγοντας –να λειτουργήσει ενοποιητικά για διάσπαρτες δυνάμεις της Δεξιάς. Μάλιστα, αναφέρεται ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρξει ένας ευρύτερος συνασπισμός της Δεξιάς, όπως η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος του Νίκου Νικολόπουλου, του Βασίλη Καπερνάρου κ.ά., αν και τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν το συζητάνε.

Το συλλαλητήριο της Αθήνας

Για το συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής (2 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος) υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Για να αποφευχθούν διάφορα ευτράπελα, υπήρξαν παρεμβάσεις και τελικά τέθηκε υπό την αιγίδα των σχετικών φορέων, όπως παμμακεδονικών οργανώσεων, μακεδονικών σωματείων κ.ά. Επίσης, γίνεται ακόμα συζήτηση για τους ομιλητές, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιοι θα μιλήσουν. Αυτό που θέλουν όμως είναι να μην επαναληφθούν οι καταστάσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ δίνεται έμφαση να μη μετατραπεί σε αντικυβερνητική διαδήλωση, αλλά να περιοριστεί αποκλειστικά στον έναν και μοναδικό στόχο, που είναι η διαπραγμάτευση του ονόματος από την κυβέρνηση.
Ηδη, στη σκιά των δημοσιευμάτων ότι οργανωτής ήταν ο δικηγόρος με ακροδεξιές θέσεις Δημήτρης Μιχάκης, για τον οποίο οι διοργανωτές λένε ότι εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του, συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από τη Νίνα Γκατσούδη, εκπρόσωπο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, τον Μιχάλη Πατσίκα, εκπρόσωπο του Θερμαϊκού (συμμετείχε στη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη), τον Γιώργο Τάτσιο, πρόεδρο όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας στην Ελλάδα, και τη δημοσιογράφο Γεωργία Μπιτάκου.Ο Δ. Μιχάκης τέθηκε εκτός διότι υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από συνδέσμους αποστράτων, χριστιανικά σωματεία και μακεδονικούς συλλόγους. Ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου διαδραματίζει ο Πέτρος Γαλάτουλας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μακεδονικών Σωματείων των ομογενών της Αμερικής). Ιδιαίτερη όμως σημασία έχουν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ για την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από τους Ελληνες του εξωτερικού.

Η στάση της Εκκλησίας και ο Μεσογαίας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ στηρίζουν ορισμένοι επιχειρηματίες στον Βορρά αλλά και στην Αθήνα. Ενήμεροι των διεργασιών είναι τουλάχιστον τρεις μητροπολίτες της νεότερης γενιάς που έχουν απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο και εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν παρασκηνιακά την… ευλογία τους.

Εξάλλου, πολλοί και μέσα στην Ιεραρχία επένδυσαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη Κυριακή και βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν τα βέλη τους στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που είπε ότι μόνο 9 από τους 82 μητροπολίτες πήγαν στο συλλαλητήριο. Προχθές η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είπε «όχι» σε ονομασία με το όνομα «Μακεδονία» και αποφασίστηκε κατά συνείδηση η συμμετοχή κληρικών και ιεραρχών στο συλλαλητήριο. Στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου υπάρχει ισχυρό μπλοκ που ετοιμάζεται για το συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου και είναι πολύ πιθανόν οι μητροπολίτες που ετοιμάζονται να κατέβουν στο κέντρο της πρωτεύουσας να ξεπεράσουν τους 25.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως υπάρχει σταθερή επικοινωνία του Μεσογαίας με τον Τάκη Μπαλτάκο, δικηγόρο και πρώην γ.γ. της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Ο Τ. Μπαλτάκος, που συνομιλεί επίσης με τον Φ. Κρανιδιώτη, έχει επαφές με τον Φρ. Φράγκο, που διατηρεί επίσης άριστη σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ