από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Ο Τσίπρας, ο Καραμανλής και τα υπόγεια ρεύματα

Η μακρά πορεία της χώρας στα έτη της κρίσης, η διαλλακτική στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια της επόμενης μέρας
Ο Τσίπρας, ο Καραμανλής και τα υπόγεια ρεύματα
Διάχυτη είναι η εντύπωση στους περισσότερους ότι υπάρχει, αν μη τι άλλο, κάποια συμπάθεια του Κώστα Καραμανλή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, και οι λίγες φορές που ο φακός τούς έχει «συλλάβει» μαζί φαίνεται να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την περασμένη Πέμπτη ο άλλοτε πρόεδρος της Βουλής και μετέπειτα αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και γευμάτισαν στον ηλιόλουστο, με θέα την Ακρόπολη, ξενώνα της κεντρικής  τράπεζας. Κατά τις πληροφορίες, οι δύο άνδρες θυμήθηκαν τις δύσκολες φάσεις των μνημονίων και ιδιαίτερα τις ολονυχτίες ψήφισης των επίμαχων νομοσχεδίων της περιόδου 2012-2014, όταν το Κοινοβούλιο ήταν περικυκλωμένο από διαδηλωτές και απειλούνταν η κοινωνική ειρήνη και η τάξη στην πρωτεύουσα.


Ανοδική η πορεία της οικονομίας


Πρόεδρος της Βουλής τότε ο κ. Μεϊμαράκης και υπουργός Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας, έζησαν την πίεση εκείνων των χρόνων και στη βάση των σκληρών γεγονότων οικοδόμησαν σχέση φιλική. Και τώρα που τα πράγματα δείχνουν να καλυτερεύουν, βρήκαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να επανεκτιμήσουν τις συνθήκες.

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας στην παρούσα φάση, παρά τις συχνές προειδοποιήσεις του για εγρήγορση και προσοχή, δηλώνει σχεδόν σίγουρος για την έξοδο από την κρίση, ομιλεί για αδιατάρακτη ανοδική πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας μάλιστα την ανάγκη να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία, ακριβώς για να μην επιδράσει ο πολιτικός κίνδυνος τώρα που το πρόγραμμα οδεύει προς το τέλος του.

Ο συνδαιτυμόνας του άλλωστε, ο κ. Μεϊμαράκης δηλαδή, ως πρόεδρος της Βουλής είχε διακριθεί για τη συναινετική διάθεσή του, την οποία διατήρησε και διατηρεί ακόμα και τώρα. Κάτι που φανερώθηκε στη διάρκεια της σύντομης θητείας του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Οπως οι περισσότεροι θυμούνται ο κ. Μεϊμαράκης δεν δίστασε να στηρίξει το τρίτο μνημόνιο μετά το ατυχές δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, προκειμένου να διασωθεί η χώρα και να ξεπεράσει τον εκτροχιασμό της βαρουφάκειας περιόδου. Αλλά και αμέσως μετά, κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο που ακολούθησε, πολιτεύθηκε με σύνεση, χωρίς εντάσεις, προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης σε εκείνη την ιδιαίτερη περίοδο ταυτιζόταν με τις απόψεις του Κώστα Καραμανλή. Και ότι η συναινετική γραμμή αποτύπωνε τη γενικότερη αντίληψη του άλλοτε πρωθυπουργού για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.


Η κρίση και η ανάγκη συνεννόησης


Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ακόμα και τώρα ο Καραμανλής διαπνέεται από τις ίδιες αντιλήψεις. Οπως μεταφέρουν συνομιλητές του, επιμένει ότι το ελληνικό πρόβλημα παρέμεινε επί τόσα χρόνια εκκρεμές επειδή το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να βρει το ελάχιστο πεδίο συνεννόησης και δεν κατάφερε να χαράξει μια υποτυπωδώς κοινή γραμμή απέναντι στη μεγάλη κρίση στην οποία περιέπεσε η χώρα μετά το 2009.

Είναι αλήθεια επίσης ότι πολλοί τον επικρίνουν για τις αβελτηρίες και την απρονοησία της διακυβέρνησής του, ωστόσο οι υποστηρικτές του υπενθυμίζουν ότι το καλοκαίρι του 2009, πριν δηλαδή από την προκήρυξη των εκλογών της μεγάλης ήττας για τον ίδιο, είχε διεκδικήσει τη συναίνεση του Γιώργου Παπανδρέου ακριβώς για να καταστεί διαχειρίσιμη η επερχόμενη κρίση.

Κάτι που αρνήθηκε ο μετέπειτα πρωθυπουργός, προσβλέποντας στην εξουσία. Την οποία έλαβε πανηγυρικά στις εκλογές του φθινοπώρου του 2009, αλλά την έχασε στη συνέχεια σε συνθήκες απόλυτης αμφισβήτησης και σχεδόν γενικευμένης κατακραυγής τον Νοέμβριο του 2011.

Στη βάση πάντως αυτής της γενικής αρχής, της ανάγκης δηλαδή για ευρύτερες δυνατές συναινέσεις από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, οικοδομήθηκε η υπαινισσόμενη από πολλούς υπόγεια σχέση και συνεργασία του καραμανλικού στρατοπέδου με τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Διάχυτη είναι η εντύπωση στους περισσότερους ότι υπάρχει, αν μη τι άλλο, κάποια συμπάθεια του Κώστα Καραμανλή προς τον Αλέξη Τσίπρα. Πιθανολογείται ότι ικανοποιείται επειδή ο σημερινός πρωθυπουργός επέτυχε εκεί όπου εκείνος απέτυχε, ιδιαίτερα στη σύγκρουσή του με αυτά που ο ίδιος αντιμετώπιζε ως «διαπλεκόμενα συμφέροντα».
Η εντύπωση αυτή πάντως, περί υπόγειας συνεννόησης μεταξύ των δύο, επιτάθηκε μετά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και με τη χρησιμοποίηση στελεχών της καραμανλικής περιόδου, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος, από τον κ. Τσίπρα.

Σειρά γεγονότων στη συνέχεια, όπως και οι πολλές παράταιρες συμμαχίες στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης, όπου παραδοσιακά συντηρητικά έντυπα έφθασαν να συντονίζονται με την παραγωγή επιχειρημάτων από την πλευρά του κ. Τσίπρα, ήλθαν να ενισχύσουν αυτή την εντύπωση. Πολλοί είναι εκείνοι πάντως που διακρίνουν ότι ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός «συνομιλούν» ατύπως μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακόμα ότι κινούν ή διευθετούν υποθέσεις και σε κάθε περίπτωση επικοινωνούν με έναν τρόπο για κάποια από τα κρισιμότερα των θεμάτων.  


Αποστάσεις από την τακτική Μητσοτάκη


Στην παρούσα φάση και αφού κύλησε πολύ νερό στη μακρά και τρικυμιώδη περίοδο της ελληνικής κρίσης, ο Κ. Καραμανλής δείχνει να κρατά αποστάσεις από την πολεμική κατά της κυβέρνησης που έχει επιλέξει ο αρχηγός του κόμματός του Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όσοι τον επικαλούνται επίσης δείχνουν πιο ανεκτικοί σε κοινωνικές και άλλες επιλογές του Πρωθυπουργού, μεταφέρουν συχνά-πυκνά τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα παρέμβασης της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία, είναι επιφυλακτικοί με την πρώιμη νεοδημοκρατική δημοσκοπική υπεροχή και δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι επειδή ο αγώνας είναι μαραθώνιος θα κριθεί στο νήμα και σε κάθε περίπτωση στα πολλά στάδια που απομένουν ώσπου να φθάσουμε στις κάλπες.

Οσοι συνομιλούν με βουλευτές του κλίματος Καραμανλή νιώθουν την απόσταση απέναντι στην ηγεσία του κόμματός τους. Για τους καραμανλικούς βουλευτές ήρωάς τους παραμένει ο Κώστας Καραμανλής. Αυτόν επικαλούνται, αυτόν εκθειάζουν και βεβαίως αναμένουν ότι κάποια μέρα θα επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, θα είναι αυτός που θα αναλάβει να ενώσει ξανά τη χώρα, όπως έπραξε ο θείος του μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Οσο κι αν αυτά φαντάζουν όνειρα θερινής νυκτός, η αλήθεια είναι ότι διακινούνται με κάθε ευκαιρία.  


Οχι σε εκλογές, προέχει το πρόγραμμα


Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής πάντως στις ιδιαίτερες συνομιλίες του δείχνει συμφιλιωμένος με τη διακυβέρνηση Τσίπρα, δεν επιζητεί γρήγορες εκλογές, πιστεύει ότι είναι χρήσιμο για τον τόπο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ώστε να ξεφύγει κατά το δυνατόν η χώρα από τη μέγγενη της κρίσης, και είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνομιλητές του μεταφέρουν ότι δεν θεωρεί χρήσιμες τις εκλογές πριν από τον Μάιο του 2019.

Κατ' ορισμένους προτιμά οι εθνικές εκλογές να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου του 2019. Και επιμένουν ότι αυτή είναι μια λογική εξέλιξη, ταιριαστή με τις ανάγκες της χώρας και την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η οικονομία στο επόμενο δωδεκάμηνο, ώσπου δηλαδή να κλείσει το πρόγραμμα, να διευκολυνθεί ρύθμιση του χρέους και να επιβεβαιωθεί η απρόσκοπτη έξοδος στις αγορές.

Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι με την άποψη αυτή συντονίζονται οι περισσότεροι παράγοντες της οικονομίας, αλλά και οι εκπρόσωποι εταίρων και δανειστών. Συχνά-πυκνά ιδιαιτέρως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας τουλάχιστον κατά την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος και μέχρι την ασφάλιση της επόμενης μεταβατικής περιόδου.

Είναι ενδεικτικό επίσης το γεγονός ότι ουδείς πλέον συζητεί για εκλογές. Στην Αθήνα, επιχειρηματίες και τραπεζίτες προτιμούν να μιλούν πια για μπίζνες, για συμφωνίες και ευκαιρίες που αναδεικνύει η μεταβολή των οικονομικών συνθηκών.

Κοινώς, είμαστε σε άλλη φάση. Ο κ. Τσίπρας, παρά τα βάρη που φόρτωσε στη χώρα και στον λαό στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του, πειθάρχησε στη συνέχεια, ανέλαβε την ευθύνη, αποδέχθηκε τις υποχρεώσεις της χώρας, σήκωσε το πολιτικό κόστος και ευελπιστεί σε καλύτερα αποτελέσματα.

Για ορισμένους πάντως και ο Καραμανλής είναι υστερόβουλος. Η στάση του, όπως λένε, υποκρύπτει μύχιους πόθους. Οσοι συνομιλούν μαζί του εκτιμούν ότι αναμένει μικρή νίκη Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, της τάξης των τεσσάρων-πέντε μονάδων, η οποία δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό στιβαρής κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή θα αναδειχθεί ο εθνικός και ενοποιητικός ρόλος του Κώστα Καραμανλή, και θα δικαιωθούν όσοι προσβλέπουν σε μια λύση οικουμενική, τη μόνη ικανή, όπως λένε, να βγάλει την Ελλάδα από το μακροχρόνιο αδιέξοδο της μεγάλης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Είναι αυτό ένα σενάριο που μπορεί να εξηγεί την ανοχή του καραμανλικού στρατοπέδου προς τον αδέξιο για πολλούς κ. Τσίπρα. Ο καιρός θα δείξει αν έχει βάση. Ιδωμεν.   


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καραμανλής: Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος 
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  «Και ότι η συναινετική γραμμή αποτύπωνε τη γενικότερη αντίληψη του άλλοτε πρωθυπουργού για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης» | 23/01/2018 03:22
  Και πια ήταν αυτή η «γενικότερη γραμμή» που αποτύπωσε η φακλάνα της Ραφήνας για την «διαχείριση της κρίσης»? Έστω και ένα ντοκουμέντο θα μου αρκούσε για να το βουλώσω και να εξαφανιστώ από εδώ.
  Michail Leon
  απάντηση31
   
   
  Οι Κωσταλέξηδες ρήμαξαν την Ελλάδα! | 23/01/2018 01:24
  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ; ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ ΕΔΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΝΟΝΟΣ, Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ, Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ; ΔΥΟ ΣΤΥΓΕΡΑ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΕΝΟΧΗΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ (ο λυτρωτής...)ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ...Ο ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΣ Κωστάκης...ΧΕΡΙ ΧΕΡΑΚΙ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΝ Ο ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΟ ΚΩΣΤΑΚΗ!!! Ο ΕΝΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ! Οι αληθινοί ολετήρες του νέου ελληνισμού!
  Στάθης Γ.Ξ.
  απάντηση42
   
   
  Υπέργεια "ρεύματα " με θολά και ...τοξικά νερά ! | 22/01/2018 18:23
  Ποια " υπόγεια ρεύματα " ! Υπέργεια είναι πλέον εδώ και πολύ καιρό . Βρήκαν ...διέξοδο και " αρδεύουν " την σκέψη ακόμη και των καλοπροαίρετων . Εύκολα βέβαια μπορεί να χαρακτηρισθούν συνωμοσιολόγοι όσοι υιοθετούν αυτή την ..αποχρώσα ένδειξη . Προτιμούμε όμως τον χαρακτηρισμό " καχύποπτοι " από τον χαρακτηρισμό "αφελείς " .
  Έκτωρ
  απάντηση21
   
   
  Έλεος πια με τον Καραμανλή | 22/01/2018 16:34
  Αγιογραφίες για τον Καραμανλή πρέπει να πάψουν να δημιουργούνται. Υπόγεια ρεύματα συνεργασίας με ποιον;; Με αυτόν που η χώρα υπερχρεώθηκε ασύδοτα; Και ποιος είναι δλδ ο Καραμανλής; Η "ιερή αγελάδα" που κρεμόμαστε από το τι θα πει κι αν το πει;; Έλεος πια με τους πορφυρογέννητους. Πρέπει όλοι αυτοί να εξαφανιστούν από προσώπου γης, τους πληρώνουμε κιόλας με παχυλούς μισθούς, τους άεργους.
  συνεργαζόμενος συριζαίος
  απάντηση435
   
   
  MONO AYTO MΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ | 22/01/2018 15:28
  KAI ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΟΥ ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΩΝ ΤΗΣ ,ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΔΕΞΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ?ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΧΩΝΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2040? ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΟΥ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ?ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΝΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΤΟ 22 ΚΑΙ ΤΟ 74.ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.ΑΠΛΑ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ.ΑΛΛΑΞΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΙΚΡΟΝΟΥΣ- ΑΠΟΤΥΧΙΑ..
  N.
  απάντηση1334
   
   
   
  Καλη η προσπαθεια,και η απαντηση ειναι, | 22/01/2018 14:30
  "Ηξεις αφιξεις ουκ," ΥΓ.Τα υπολοιπα ειπωθηκαν απο τους προηγουμενους 3 σχολιαστες!
  eva b.
  απάντηση192
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Smart voters | 22/01/2018 12:34
  In another country Karamanlis career as a politician would have been over if he had presided over the economic ruin of the country. In Greece of course this is not a problem.
  Eutyxos pou efyga manoula mou
  απάντηση364
   
   
  ΣΕΝΑΡΙΑ | 22/01/2018 12:22
  ΤΙ ΚΑΛΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΣΙΠΤΡΑΣ ΓΙΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΔΙΧΑΣΜΟΣ ,ΜΙΣΗ , ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΛΑΓΚΑΡ , ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ, ΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΦΚΑ (ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ) ΚΑΙ ΠΑΛΥ ΦΟΡΟΙ ..... ΠΑΡΤΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΠΟΛΑΚΗ , ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΚΟΥΡΟΥΠΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ , ΚΑΜΕΝΟΥΣ ΩΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ . ΑΥΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΥΝΕΝΕΤΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΑΒΑΝΤΑ ΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑ. ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΕΠΤΕΤ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ
  DIT
  απάντηση4712
   
   
  TO DYDIMO THS KATASTROFHS | 22/01/2018 11:02
  PARA POLY SOSTH H EKTHMISH TOY KYRIOY MIKE, DIOTI PRAGMATI O ENAS EFERE TH XREOKPEIA KAI O ALLOS THN APOTELEIOSE KATASTREFONTAS THN XORA, ME ALLA LOGIA TO DYDIMO THS KATASTROFHS
  andreas
  απάντηση339
   
   
  Στο απόσπασμα | 22/01/2018 10:51
  Η προηγούμενη μεγάλη εθνική καταστροφή έληξε με έξι στο απόσπασμα. Δε νομίζετε ότι ο Καραμανλής ως πρώτος βασικός υπεύθυνος της επί εννέα χρόνια καταστροφής έχει μία κάποια ανησυχία; Ποιός μπορεί να τον σώσει; Προσωρινά, μόνο ο δεύτερος βασικός υπέυθυνος Τσίπρας. Δεν πρόκειται για πολιτική συμπάθεια, αλλά για εγκληματική οργάνωση.
  Μελέτης
  απάντηση4710
   
   
  και οι δυο αποτυχημενοι | 22/01/2018 08:44
  Λυπαμαι για την αναλυση σας.Δυο αποτυχημενοι!Ο ενας οδηγησε τη χωρα στη χρεωκοπεια και ο αλλος την αποτελειωσε. Εσεις τους υμνειτε!!!
  MIKE
  απάντηση13515
   
   
  Από τους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης | 22/01/2018 07:46
  Όταν γράφετε ότι ο Τσίπρας επέτυχε στη σύγκρουση του με τα διαπλεκόμενα εννοείται ότι κατάφερε να κλείσει το Mega? Εγώ καμία άλλη σύγκρουση δεν είδα. Ο Καραμανλής και ο Τσίπρας έχουν την διάθεση να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Επί Καραμανλή γιγαντώθηκε η κρίση και αυτός έκανε ήπια προσαρμογή. Όταν ζήτησε συναίνεση ήταν πια αργά. Ο Τσίπρας ποτέ δεν καυτηρίασε εκείνη την περίοδο και ο Καραμανλής με διάφορους τρόπους τον υποστηρίζει. Η εκλογή και ο ρόλος Παυλόπουλου το αποδεικνύουν. Και οι δύο είναι από τους βασικούς υπεύθυνους της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα οι χώρα
  ΧΒ
  απάντηση13711
   
   
  Εικασίες ή βεβαιότητες ; | 22/01/2018 01:06
  Κύριε Καρακούση , σε εσάς μόνον συστήνω να ακούσετε την αγόρευση του κ. Βενιζέλου στη συζήτηση για " Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής " ! Θα βρείτε εκεί τις "πρώιμες" απαντήσεις για την " άτυπη " συμφωνία του Νεοκαραμανλισμού με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ . Πολύ αργά αντιληφθήκατε(;) οι δημοσιολογούντες την υστεροβουλία και των δύο ! Ο ένας "κυριαρχεί " στο προσκήνιο και ο άλλος από το παρασκήνιο τον στηρίζει . Ο ένας σε πέντε χρόνια αύξησε το χρέος κατά 120 δις ( κατά 60%) και ο έτερος προκάλεσε στην εθνική οικονομία βλάβη 100 δις . Δεν είναι που θα έχει πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης . Θα έχει πρόβλημα και η χώρα από αυτούς τους δύο κυρίους . Τίποτε άλλο !
  Έκτωρ
  απάντηση12811
   
-