Η χωροταξία στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, των κομμάτων που συνέπραξαν για τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, ήταν τόσο προσεγμένη ώστε να μην υπάρξει ούτε ο παραμικρός υπαινιγμός που θα σκίαζε την επιτυχημένη –δημοσκοπικά τουλάχιστον –αφετηρία του νέου φορέα. Στη μέση των καθισμάτων η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Νίκο Αλιβιζάτο, οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. Δίπλα τους, οι δύο πρώην πρόεδροι Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος, δεξιά και αριστερά του Γιώργου Καμίνη –ένας συμβολισμός συνέχειας, ενότητας και διεύρυνσης. Οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠαΣοΚ δεν μίλησαν, και έτσι κανένας δεν ξέρει τις μύχιες σκέψεις τους. Ακουσαν όμως την κυρία Γεννηματά να εξειδικεύει τη στρατηγική της, δίνοντας έμφαση σε αυτό που και οι ίδιοι κατά καιρούς έχουν επισημάνει: ότι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προϋποθέτει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λαϊκίστικο κόμμα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην ομιλία της τοποθέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός του κάδρου των προοδευτικών δυνάμεων. Τον περιέγραψε ως ένα «αριστερό λαϊκίστικο κόμμα», το οποίο στη συνέχεια μεταλλάχθηκε «στον κυνικό εκφραστή μιας ακραίας συντηρητικής και καθεστωτικής πολιτικής» και επεσήμανε, χειροκροτούμενη, ότι «αποτελεί καθήκον μας να δείξουμε γιατί πρέπει να φύγει αυτή η επικίνδυνη για τον τόπο κυβέρνηση». Βεβαίως, επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας ότι «ακολουθεί μια όλο και πιο δεξιά πολιτική, εγκλωβισμένη στις παλιές, παραδοσιακές της λογικές της Δεξιάς». Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να εντάξουν το νέο κόμμα «σε μέτωπα υπέρ ή κατά άλλων πολιτικών δυνάμεων». Ωστόσο είναι φανερό ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν υφίσταται.
Ως τότε η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθεί σε δύο κυρίως επίπεδα. Μεγάλο βάρος δίνεται στην αποδόμηση του αφηγήματος του κ. Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο της εκλογικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου. Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε το πρωθυπουργικό αφήγημα μια νέα απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού. «Μιλάμε για έξοδο-μαϊμού, με συνθήκες υποτέλειας, σκληρών μέτρων λιτότητας και φόρων που υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Πρόκειται για παράταση του αδιεξόδου» ανέφερε. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις της εναντίον του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι επιτελείς της εκτιμούν ότι «βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση λόγω της διογκούμενης δυσφορίας των πολιτών για τις πολιτικές του και είναι πλέον ευάλωτος».

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθεί και στη Βουλή, θα αφορά θέματα καθημερινότητας των πολιτών και θα ακολουθηθεί το «μοντέλο Σαουδικής Αραβίας» Η συνεννόηση των δύο κομμάτων και οι πρωτοβουλίες του Ανδρέα Λοβέρδου είχαν ως αποτέλεσμα μια πρωταγωνιστική παρουσία που δεν επέτρεψε να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ «το σκάνδαλο με την πώληση των όπλων».
Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, που θα έλθει ως συνέχεια της πρότασης που έχει κατατεθεί για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι επιτελείς της ΔΗΣΥ έχουν ήδη έτοιμο το σχέδιο της τροπολογίας και αναμένουν τη σύμφωνη γνώμη της Σεβαστουπόλεως για να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεσή της στη Βουλή. Θα είναι η πρώτη κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των δύο κομμάτων, η οποία όμως οφείλει να μην ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η διεκδίκηση του κεντροαριστερού κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να υπονομεύσει τον λόγο και τις δράσεις μας. Δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ανέφερε. Η δεύτερη τροπολογία έχει να κάνει με την προβλεπόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Θα προταθεί η παράταση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών για έναν ακόμα χρόνο. Μεγάλο βάρος δίνεται και στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί χαρακτηρίζονται «εθνικό έγκλημα».

Τα παράπονα για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Στο εσωτερικό μέτωπο επικρατεί νηνεμία. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη να βαφτίσουν τον νέο φορέα ερήμην των υπόλοιπων πρωταγωνιστών του εγχειρήματος έχουν υποχωρήσει. Οπως λέγεται, «το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και η επίγνωση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του χώρου» δεν αφήνουν περιθώρια για αντιπαραθέσεις σε δευτερεύοντα θέματα. Τις επόμενες μέρες η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και της πιο κλειστής γραμματείας της, που θα αναλάβουν την ευθύνη της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου.
Την Πέμπτη, η Φώφη Γεννηματά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εν όψει της Συνόδου Κορυφής, στην οποία είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα του παρατηρητή. Η στήριξη που παρέχουν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων στον Πρωθυπουργό δημιουργεί τριβές, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που από την πλευρά τού ΠαΣοΚ έχει εκφραστεί έντονη ενόχληση. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος που έθεσε προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης για εξοστρακισμό του Αλέξη Τσίπρα από την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Πάλι θα μας γκρινιάξετε για τον Τσίπρα» είναι η απάντηση που συνήθως λαμβάνουν τα στελέχη, τα οποία επιχειρούν να αναδείξουν το παράδοξο της στήριξης σε ένα κόμμα που συνεργάζεται με το κόμμα του κ. Καμμένου. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, στελέχη, όπως η Συλβάνα Ράπτη που συμμετέχει στο προεδρείο του PES, επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και για την εκλογική προοπτική που μπορεί να έχει η σύμπραξη ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, οι σχέσεις του Κινήματος Αλλαγής και του κ. Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές θα καθοριστούν από τις εκλογικές επιδόσεις των δύο κομμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ