Η αντίστροφή μέτρηση για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς άρχισε, η διαδικαστική παρένθεση έκλεισε και οι αψιμαχίες μεταξύ των υποψηφίων μεταφέρονται στο πεδίο της πολιτικής. Το σήμα που εκπέμπεται από όλες τις πλευρές είναι ότι υπάρχει συνείδηση των ορίων στα οποία θα πρέπει να κινηθεί η προεκλογική αντιπαράθεση προκειμένου να είναι ομαλή, χωρίς ρήξεις, η δύσκολη επόμενη μέρα. Η εκλογή του επικεφαλής είναι το πρώτο βήμα στο εγχείρημα της οργανωτικής και κυρίως της πολιτικής ενοποίησης του χώρου, όπως έδειξε η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
«Ελλειψη συνοχής»
«Πρέπει να κλείσει η μεταβατική περίοδος. Οταν ο καθένας αισθάνεται ότι η παράταξη δεν λειτουργεί, κάνει ό,τι θέλει». Η αναφορά επιτελικού στελέχους της Χαρ. Τρικούπη δείχνει τη «χαλαρότητα» που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος ως αιτία για την «έλλειψη συνοχής» που παρουσίασε η ΔΗΣΥ στη Βουλή. Για άλλους οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε σαφής προσανατολισμός και στρατηγική. Η γραμμή που θα ακολουθούσαν οι βουλευτές, ειδικά στο άρθρο 3, που αφορούσε το δικαίωμα αλλαγής φύλου από τα δεκαπέντε έτη πέρασε από το «όχι» στο «παρών», μέσω μιας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που «θύμιζε τραγωδία». Βουλευτές που διαφωνούσαν αλλά δεσμεύτηκαν να δηλώσουν «παρών» απείχαν τελικά από την ψηφοφορία, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει ό,τι και αν αποφασίσουν οι υπόλοιποι.
Αυτή η προβληματική εικόνα πυροδότησε την πρώτη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων. Η Φώφη Γεννηματά δέχθηκε επίθεση από τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος την κατηγόρησε για «φυγομαχία» και «προσχηματική απουσία». Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε κάνοντας λόγο για «μικρότητες». Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους υποψηφίους, ωστόσο η αδυναμία χάραξης μιας ενιαίας γραμμής φανερώνει τα βαθιά προβλήματα του εγχειρήματος. Δείχνει πόσο δύσκολη υπόθεση θα είναι για τον νέο αρχηγό η ενοποίηση της κοινοβουλευτικής γραμμής του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ που φάνηκε βραχυκυκλωμένη μετά τη σκλήρυνση της στάσης της Εκκλησίας.
Στη Χαρ. Τρικούπη κράτησαν χαμηλούς τόνους. Αναμένουν ότι οι επιθέσεις εναντίον της κυρίας Γεννηματά, κυρίως από την πλευρά των Γιώργου Καμίνη, Σταύρου Θεοδωράκη και δευτερευόντως του Νίκου Ανδρουλάκη, θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες. Εκτιμούν όμως ότι όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών θα στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, αφού «μόνο ένας από τους τρεις θα περάσει στον δεύτερο γύρο». Το ήπιο κλίμα στο πρώτο τηλεοπτικό debate μεταξύ των πέντε υποψηφίων δεν δικαιώνει τις εκτιμήσεις των επιτελών της κυρίας Γεννηματά. Ωστόσο η κόντρα στα οργανωτικά ανέδειξε τη δυσκολία συγκρότησης μετώπου των υπολοίπων υποψηφίων απέναντι στη Χαρ. Τρικούπη.
Η μάχη και το… σκορ
Οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης, αν και επιχείρησαν, δεν κατάφεραν να συμπήξουν ενιαίο μέτωπο και να προωθήσουν τις σχεδόν ταυτόσημες θέσεις τους σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις. Στο θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας και στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών. Το αποτέλεσμα ήταν η μάχη των οργανωτικών να λήξει, όπως λέγεται, με σκορ 2-1 υπέρ της κυρίας Γεννηματά. Το… γκολ της άλλης πλευράς σημειώθηκε όταν ο Νίκος Αλιβιζάτος ξεκαθάρισε ότι προσερχόμενοι στη διαδικασία εκλογής δεν θα γίνονται αυτόματα μέλη του κόμματος αν δεν το επιθυμούν και τα στοιχεία τους δεν θα παραδοθούν στα κόμματα, όπως ήθελε η Χαρ. Τρικούπη.
Κ. Σημίτης: «Να γίνουν πάση θυσία οι εκλογές»

Η διαδικαστική εμπλοκή προκάλεσε την παρέμβαση του Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει εκδηλωθεί υπέρ κάποιας υποψηφιότητας, ωστόσο παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ομως, η δυστοκία στην επίλυση των διαδικαστικών που απείλησε την πορεία της διαδικασίας τον κινητοποίησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης επικοινώνησε με τον Νίκο Αλιβιζάτο αλλά και τους Φώφη Γεννηματά, Γιώργο Καμίνη, Νίκο Ανδρουλάκη, Σταύρο Θεοδωράκη τονίζοντας ότι τα οργανωτικά ζητήματα οφείλουν να ξεπεραστούν και ότι οι εκλογές «πρέπει να γίνουν πάση θυσία» και γρήγορα.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους συνομιλητές του, ο κ. Σημίτης άφησε να εννοηθεί ότι είναι προτιμότερο να γίνουν οι εκλογές χωρίς να υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων από το να μη γίνουν καθόλου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της ενότητας του χώρου.
«Η ενότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από το πρόσωπο που θα εκλεγεί. Αν δεν υπάρχει ενότητα, όποιος και αν εκλεγεί θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα» ανέφερε.
Σε άρθρο του στα «Νέα» ο Κώστας Σημίτης τονίζει ότι «η εκλογή προέδρου του νέου σχήματος είναι αναγκαίο βήμα ώστε να ξεπερασθούν οι προσωπικοί ανταγωνισμοί που αποτέλεσαν το κύριο εμπόδιο συνεργασίας. Είναι ταυτόχρονα η προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός νέου κλίματος όχι μόνο πολιτικής αλλά και ψυχικής ενότητας». Σημειώνει όμως ότι «η εκλογή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός κόμματος κατά το πρότυπο των αρχηγικών κομμάτων». «Οι αρχηγοί ανήκουν στο παρελθόν» αναφέρει.
Είναι άγνωστο αν η παρέμβαση Σημίτη επηρέασε τη στροφή που έκανε ο Γιώργος Καμίνης στα οργανωτικά αλλά και την απόφαση του Νίκου Αλιβιζάτου να ορίσει ως ημερομηνία των εκλογών τη 12η Νοεμβρίου παρά τις ενστάσεις που υπήρχαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλιβιζάτος, μετά και τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών, ανέλαβε το ρίσκο να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως με τους υποψηφίους, ώστε να λήξει οριστικά το κεφάλαιο των διαδικαστικών.
Ηταν μια δύσκολη απόφαση που δοκίμασε τη σχέση του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά όπως λέγεται δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση πριν από την ανακοίνωση της απόφασής του.
«Τι να έλεγε στον Θεοδωράκη; Οτι αποφάσισε οι εκλογές να γίνουν την ημέρα που δεν ήθελε;» αναφέρουν συνομιλητές του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ