από metereologos.gr
Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018
 

Τσίπρας: Να κινήσουμε τον τροχό της Ιστορίας - Στόχος μας η δίκαιη ανάπτυξη

«Είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται το περιβάλλον» - Ο Πρωθυπουργός από την Κρήτη
Τσίπρας: Να κινήσουμε τον τροχό της Ιστορίας - Στόχος μας η δίκαιη ανάπτυξη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Η μέχρι τώρα εμπειρία από όλα αυτά τα συνέδρια που έχουν στόχο να συνθέσουμε όλοι μαζί το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να έχουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό στις 13 Περιφέρειες και όλοι αυτοί μαζί να συνθέσουμε τον εθνικό σχεδιασμό, είναι κάτι παραπάνω από θετική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο, ενώ σημείωσε πως η Κρήτη είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος ώστε να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων.

«Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, λέγοντάς μας πως η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο. «Δεν ξέρω που το 'χουν βρει αυτό γραμμένο», σχολίασε, για να τονίσει: «αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Επισήμανε ότι αυτές είναι «κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο». Είπε ότι «αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική και μοντέλο σταθερό για την χώρα».

«Εμείς λοιπόν, είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρος το τροχό της Ιστορίας. Για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η ανασυγκρότηση είναι, πριν απ' όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης, της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

«Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό περιγράφει τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη», «δηλαδή, ανάπτυξη, της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».


«Είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται το περιβάλλον»

«Για εμάς η δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «για μας τουριστική ανάπτυξη και επενδύσεις σημαίνει θέσεις εργασίας».

Αναφέρθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί, όπως είπε, τους εργαζόμενους στην Κρήτη και αφορά στην αδήλωτη εργασία και ειδικότερα στη μαθητεία στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ επισήμανε ότι από το 2010 ισχύει το καθεστώς που ορίστηκε από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιτρέπει την απασχόληση μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ως το ποσοστό του 17%, και έως τον αριθμό των 40 εργαζομένων. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ακόμη είχε θεσμοθετηθεί η απασχόληση μαθητευόμενων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ, ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρχουν διμερείς συμβάσεις.

Ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σήμερα προετοιμάζει μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων - μαθητευόμενων και με την οποία επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου, στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα. Επιπλέον, μελετά και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης.

Σημείωσε ότι «εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα, αλλά είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον». «Δεν είμαστε με τους λογείς εκβιαστές, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι «αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν».

Αντίθετα, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει και ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα. «Η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται το Φόρουμ Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας - Τουρισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

Η ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αφορά κυρίως την βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών, την τυποποίηση και την πιστοποίηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο, τονίζοντας ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες στους οποίους στοχεύει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Επισήμανε ότι στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που υλοποιεί η κυβέρνηση, η βιομηχανία, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή είναι τομείς προτεραιότητας, κατεύθυνση, όπως είπε, που επιβεβαιώνεται και από τους επενδυτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο τομέας της οικονομίας φέτος έδωσε τόσο μεγάλη ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να αναγκάζεται σήμερα ο ΟΟΣΑ να αναθεωρεί τις προβλέψεις του και να μιλά για ποσοστά που θα αγγίξουν και θα ξεπεράσουν το 3% ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους.


Τσίπρας στην Κρήτη: Αν δώσουμε ανάσα στην έρευνα, θα κάνουμε θαύματα


Έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο Ηράκλειο της Κρήτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις εργασίες του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου.

Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με νέους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΙΤΕ.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία, επέλεξε να ενισχύσει την έρευνα και τους νέους επιστήμονες, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση αρχικά κατά 200 εκατομμύρια και διαμορφώνοντας ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά, οι δαπάνες για την έρευνα έφθασαν το 1% του ΑΕΠ, θεσπίστηκε θέση αναπληρωτή υπουργού με αρμοδιότητα την έρευνα και την τεχνολογία, δημιουργήθηκε το ΕΛΙΔΕΚ και βρέθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Υπερταμείο Συμμετοχών για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους και τις υποδομές» και επισήμανε ότι «ο εθνικός στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το brain gain, βήμα-βήμα μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας νωρίτερα είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί, από τον πρόεδρο του ΙΤΕ, Νεκτάριο Ταβερναράκη και επικεφαλής ερευνητές, στα εργαστήρια του ιδρύματος, όπου, όπως τονίστηκε, συντελείται σημαντική δουλειά και παράγεται αποτέλεσμα που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

«Μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι, πρωτοπόροι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους ερευνητές των εργαστηρίων του ιδρύματος και με επιστήμονες που επέλεξαν να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να συνεχίσουν την υψηλού επιπέδου έρευνά τους.

«Ορισμένες φορές αδικούμε τον εαυτό μας όταν και στο δημόσιο διάλογο ακούγεται ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Υπάρχουν κορυφαία ιδρύματα στη χώρα μας τα οποία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης και του κόσμου», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον καθηγητή Jean-Pierre Bourguignon, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των επισκέψεων σε εργαστήρια και δραστηριότητες ερευνητών που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Jean-Pierre Bourguignon είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σχετικά με την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και για κοινές δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Ελλήνων ερευνητών.

Οι συναντήσεις το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή


Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με υπουργούς, καθώς και τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ενώ το απόγευμα στις 6.30 θα μιλήσει σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου.Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τα Χανιά, όπου στις 10 το πρωί θα μιλήσει στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ», στο Κέντρο Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Όραμά μας τα «έξυπνα» νησιά 
 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δασκαλε που δίδασκες... | 22/09/2017 12:01
  Δεν αρκεί όμως να σέβεται η επιχειρηματικότητα το περιβάλλον. Επιπλέον απαιτείται και το Κράτος να σέβεται το περιβάλλον..
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10
   
   
  Τροχός της τύχης | 22/09/2017 10:32
  .... και κλήρωση. Άσε την ιστορία διότι ο τροχός σκούριασε, για σας, φράκαρε και σας κρτά ακόμη στις λάσπες. Τροχός της τύχης και κληρώσεις το εβεντ στο τσίρκο του σύριζα. Έχετε ταλέντο....
  chrisAK
  απάντηση90
   
   
  Απάντηση σε Πόσους σωματοφύλακες θα έχει ? | 22/09/2017 08:19
  Οι Κρητικοί ,επειδή και έξυπνοι και πατριώτες και αντιδεξιοί είναι, πάλι στον Τσίπρα θα δώσουν στις επόμενες εκλογές την πλειοψηφία και γράφετε εσείς τις ανοησίες σαας.
  ΚΡΗΣ
  απάντηση010
   
   
  ehalasane | 22/09/2017 01:38
  ..kai ta patriotakia mou oi Kritikoi.. opoios den krataei ton logo tou den ehei thesi stin kriti. ..sto palikari aksizoun sapies ntomates apo to Tympaki kai klouvia avga
  ...
  απάντηση90
   
   
  Xαιρετισματα στην Έρευνα | 21/09/2017 20:11
  Με τον νέο νόμο Γαβρόγλου για τα Μεταπτυχιακά, Χαιρετίσματα στην Έρευνα και τα Πανεπιστήμια!!!
  Ερευνητής εδώ και χρόνια
  απάντηση80
   
   
  Τα ψευτο- | 21/09/2017 17:39
  θαύματα του ψευτΑλέξη έχουν τελειώσει οριστικά.
  Επιτέλους
  απάντηση100
   
   
  Πόσους σωματοφύλακες θα έχει ? | 21/09/2017 14:30
  έχει ανακοινωθεί που θα μείνει ? γιατί οι Κρητικοί τον λατρεύουν ! άλλωστε τούχουν δώσει και το καμάρι της Κρήτης, το μεγάλο καμάρι το πολάκις ! ! !
  athinais
  απάντηση311
   
-