Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η χώρα και τα όσα αναμένεται να συμβούν το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσδιορίσουν το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για μακρά χρονική περίοδο. Μετά και την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, απ’ όπου έχουν εξαχθεί χρήσιμα συμπεράσματα για την πολιτική πορεία τους και αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η σύγκριση δυο διαφορετικών κόσμων, τα κόμματα είναι σε κατάσταση συναγερμού και γίνονται σχέδια επί χάρτου.

Υπό τη σκιά της τρίτης αξιολόγησης, την οποία η κυβέρνηση θέλει να κλείσει γρήγορα, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον, καθώς όλα είναι ρευστά σε πολλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Π.χ.στην τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να τεθεί με ένταση το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα δεν περνάει απαρατήρητο το ζήτημα της διοίκησης των συστημικών τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια και τι παρενέργειες θα υπάρξουν για τμήμα του εγχώριου πολιτικού συστήματος και πως αυτό θα επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Την ίδια στιγμή η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δοκιμάζεται σε διάφορα πεδία, ενώ η πολιτική τους συμβίωση έχει πολλές παρενέργειες -όπως φάνηκε και το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή- και δημιουργεί ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς που επηρεάζουν το κυβερνητικό έργο. Κυρίως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται από τις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις και τη βαθύτατα ιδεολογική σύγκρουση διαφορετικών τάσεων.

Σε αυτό το κλίμα, οι πολίτες, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, δεν διαπιστώνουν πως μπορεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να φανεί φως στο τούνελ. Η αίσθηση της κοινωνίας ότι η χώρα παραμένει σε λαβύρινθο ενισχύει ουσιαστικά και το κλίμα της αμφισβήτησης και μεγάλος αριθμός πολιτών τηρεί αποστάσεις «ασφαλείας» από το πολιτικό σύστημα, παρά και τη διαφορά που καταγράφει η πρώτη Ν.Δ. από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα επιτελεία των κομμάτων προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση της κοινωνίας και να χαράξουν τη στρατηγική τους για το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Με την παραδοχή όλων ότι εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, γίνεται και επαναπροσδιορισμός στρατηγικής και αναζήτητηση βέλτιστων πολιτικών κινήσεων με στόχο την αύξηση της επιρροής τους σε μια περίοδο που οι πολίτες αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από την πολιτική.

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέχει στην παρούσα φάση να κλείσει η αξιολόγηση, αν και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και απεύχεται το πολιτικό ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και να δρομολογήσει εξελίξεις. Ταυτόχρονα το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει επικοινωνιακά το κλίμα και να δοθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι σιγά – σιγά μπαίνουμε στον… «αστερισμό των θετικών ειδήσεων».

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει την εμφάνιση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και να διευρύνει τη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. Το κυρίαρχο ζήτημα για την ηγεσία της ΝΔ είναι να επικοινωνήσει σωστά και αποτελεσματικά το δικό της αφήγημα και να καταστεί πλειοψηφική πρόταση στην κοινωνία.