Σε μία εμφανή απόπειρα να επανέλθει στην ατζέντα των ημερών, έπειτα από την «ακύρωση» της παρουσίας του στην ΔΕΘ και το νέο πρόσωπο που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε την Δευτέρα στο ασφαλές ακροατήριο του υπουργικού συμβουλίου.

Για μία ακόμη φορά, το βασικό χαρακτηριστικό της ομιλίας του ήταν η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και η δια των λόγων υπέρβαση της κρίσης, εν μέσω πολλών και βασικών εκκρεμοτήτων.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν για μία ακόμη φορά μία προσπάθεια διαφοροποίησης της δικής του κυβέρνησης από τις προηγούμενες, με μία μόνιμη απόπειρα απόκρυψης και υποβάθμισης ευθυνών της.

Όπως μεταξύ των άλλων είπε, εμμέσως πλην σαφώς, τα ΜΜΕ είναι αυτά που έχουν διογκώσει το πρόβλημα της ρύπανσης στον Σαρωνικό…

Εκ νέου ζήτησε επίσπευση διαδικασιών και αποφάσεων, έθεσε χρονοδιαγράμματα για το τέλος της αξιολόγησης και του μνημονίου, ενώ όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες – και κυρίως αυτές της τελευταίας εβδομάδας κατά την κρίση με το ναυάγιο και την ρύπανση – λίγο πολύ εξασφάλισαν τον έπαινο και τον «καλώς έχειν» από τον Πρωθυπουργό. Κατά τα λοιπά «θα αποδοθούν ευθύνες».

Με την συνεδρίαση αυτή του υπουργικού συμβουλίου, στην ουσία ξεκινά η νέα πολιτική περίοδος. Κατά την διάρκειά της, η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου θα κληθεί να αποδείξει κατά πόσο είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στους στόχους που έχει περιγράψει (και συνυπογράψει) και κατά πόσο έχει μεταμορφωθεί ως δια μαγείας, ώστε να υπηρετήσει ένα σχέδιο, το οποίο έως και πρόσφατα έλεγε ότι δεν πιστεύει.

Στο φόντο όλων αυτών και όσο θα προχωρεί (ή δεν θα προχωρεί) η αξιολόγηση, σε δοκιμασία θα τίθεται η πολιτική σχέση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.

Και αυτή η δοκιμασία θα αφορά δύο παραμέτρους:

Αφενός, ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι διατεθειμένος να φορτωθεί το πολιτικό κόστος επώδυνων αποφάσεων και ενδεχόμενων νέων μέτρων και αυτό το έχει διαμηνύσει επανειλημμένως. Συνεπώς θα ζητήσει κάποια στιγμή και πάλι κοινή ανάληψη ευθυνών.

Αφετέρου, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήδη εξελίσσεται μία προς το παρόν υπόγεια, αλλά αισθητή, διαδικασία και συζήτηση για την φυσιογνωμία του κόμματος και την επόμενη ημέρα. Και σε αυτήν την συζήτηση ο κ. Τσακαλώτος είναι κεντρικό πρόσωπο.