Μιλώντας σε επικεφαλής επιχειρήσεων και εργαζόμενους στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ φιλοξενούνται επιχειρήσεις πληροφορικής, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ανέπτυξε την πρόταση του για τα πανεπιστήμια. «Χρειαζόμαστε», είπε, «πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία θα προάγουν την εφαρμοσμένη έρευνα και τα οποία δεν θα έχουν καμία δυσκολία θεσμική, αλλά και καμιά δυσκολία σε επίπεδο αντίληψης να συνδεθούν με την παραγωγή και την πραγματική αγορά. Δεν συμβαίνει αυτό σήμερα. Διότι δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τα Πανεπιστήμια, ειδικά μετά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».

«Χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, «συγκέντρωση πυρός ως προς τα ερευνητικά μας προγράμματα. Χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο το οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ακαδημαϊκά κέντρα και τα ερευνητικά κέντρα στην πραγματική αγορά. Και το οποίο δεν θα βάζει προσχώματα στους ερευνητές και τους καθηγητές να μπορούν και οι ίδιοι να ιδρύουν επιχειρήσεις και να επωφελούνται από τον κόπο της πνευματικής τους εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει συνολικά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Με γενναία φορολογικά κίνητρα, όχι μόνο για νέες επιχειρήσεις, αλλά και για τους επενδυτές, οι οποίοι θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση για φορολογικά κίνητρα, για το οικοσύστημα των επενδυτών που θα στηρίξουν οικονομικά τις επιχειρήσεις πριν αυτές αποταθούν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι σήμερα «υπάρχει μια βασική αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων, των πτυχιούχων μας είτε από τα Α.Ε.Ι είτε από τα Τ.Ε.Ι και των αναγκών στην αγορά εργασίας». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάνει πρακτικά τίποτα στο κομμάτι της επανεκπαίδευσης και της διαρκούς εκπαίδευσης, ώστε να μπορούμε να επανακαταρτίσουμε ανθρώπους για να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες και πιστοποίηση σε γνωστικά αντικείμενα που είναι χρήσιμα. Όλα αυτά είναι, λοιπόν, ζητήματα τα οποία, προσωπικά με απασχολούν πολύ…

Το όραμα του για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, είναι είπε να δημιουργηθεί ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ο οποίος θα είναι παγκόσμια ανταγωνιστικός.

«Ενώ έχει συμπιεστεί αρκετά το εργασιακό κόστος με την μείωση των μισθών, η οποία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων 7 ετών , αυτή η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υπονομεύεται από το γεγονός ότι έχουμε υψηλή φορολογία και εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι καλοί άνθρωποι, τους οποίους ενδεχομένως χρειάζεστε στις επιχειρήσεις, φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τα χρήματα που θα περισσέψουν στην τσέπη του εργαζομένου, του ερευνητή, του προγραμματιστή. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε, αυτή την στιγμή, να το αγνοήσουμε. Είναι μία πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτές οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της γρηγορότερης ανάπτυξης», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, μίλησε με τον κόσμο και συναντήθηκε με βουλευτές και στελέχη του Κόμματος, καθώς και με μέλη της ΟΝΝΕΔ. Επίσης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είχε συνάντηση με τον ιδρυτή του Νίκο Παπαγεωργίου και το Διοικητικό Συμβούλιο και συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς ενώ επισκέφθηκε και το τμήμα πυρηνικής ιατρικής.

Στην ομιλία του, αναμένεται να περιγράψει το συνολικό του σχέδιο για τη χώρα αναδεικνύοντας τρεις προτεραιότητες:

-Τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.
-Τη μείωση των φορολογικών βαρών και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους.
-Στήριξη των νέων και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.