Προ ημερών, η μεγάλη γερμανική εφημερίδα «Ηαndelsblatt» έγραψε ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, έφερε σε κατάσταση «win-win» την Ελλάδα και την Γαλλία. Και μπορεί η επίσκεψη Μακρόν να θεωρείται ότι δεν άφησε νικητές και ηττημένους, εντούτοις όμως στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν η φετινή ΔΕΘ, όπου ουσιαστικά θα συγκριθούν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να δημιουργήσει μια κατάσταση, win-lose, δηλ. να κερδίσει η μια πλευρά μέσα από την ήττα της άλλης.

Γι’ αυτό και η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως θετική, αξιολόγηση που προφανώς απορρίπτεται από την αντιπολίτευση που εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας και πάλι κορόιδεψε τους πολίτες.

Παράλληλα από κυβερνητικούς παράγοντες μεταδίδεται το μήνυμα ότι η σύγκριση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. που ετοιμάζεται για τη δική του εμφάνιση το προσεχές Σαββατοκύριακο θα είναι καταλυτική.

«Οι άνθρωποι είναι σε πλάνη» μεταδίδεται από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπληρώνουν ότι σε λίγες ημέρες θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά έχει σχέδιο ρεαλιστικό, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο.

Ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του στη ΔΕΘ όρισε, τις κατά τον ίδιο, συντεταγμένες της πολιτικής αναμέτρησης της επόμενης περιόδου. Επίσης, με την επιχειρηματολογία του, επέλεξε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, προβάλλοντας ένα θετικό αφήγημα _που απορρίπτεται από την Ν.Δ._ για την επόμενη περίοδο με φόντο την σταδιακή έξοδο από τα μνημόνια.

Από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση που θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η τρίτη αξιολόγηση, θα στραφεί στην λεγόμενη καθημερινότητα και την ελάφρυνση των πολιτών, αναζητώντας αντίβαρα στις ψηφισμένες μνημονιακές υποχρεώσεις.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αναγνωρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να υπάρξει ένας αέρας αισιοδοξίας – ιδιαίτερα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες – θα πρέπει καταρχάς να δοθεί έμφαση στη μείωση της ανεργίας και στην διόρθωση αρκετών σημείων της ακολουθούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας και το επικοινωνιακό του επιτελείο έχουν αποφασίσει πως πρέπει να αναδειχθούν πιο «φιλικά» για την ίδια ζητήματα, όπως η διαπλοκή και η διαφθορά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ μίλησε για τα περίφημα δάνεια των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, η λογική που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ακλόνητο, όπως λένε, ηθικό πλεονέκτημα όταν αναδεικνύει ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, καθώς κατά την ίδια η Ν.Δ. βαρύνεται με πολλά από το παρελθόν.

Απέναντι σε αυτό το κυβερνητικό σχέδιο η ηγεσία της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ενώ η οικονομία είναι σε τέλμα και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί να ακυρώσει την κυβερνητική προπαγάνδα που εμφανίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη συνοδοιπόρο των επενδυτών, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρμαχος των επενδύσεων με κανόνες, χωρίς όμως να έχει προνομιακές σχέσεις με κανέναν.

Και αυτό διότι χθες η κυβέρνηση με κεντρικά της στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, άφησε «μπηχτές» για συνεργασία ΝΔ και Eldorado, μετά την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τις εργασίες της στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική.

Μεγάλη έμφαση δίνεται από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη στην φετινή ομιλία του στη ΔΕΘ και όπως λένε συνεργάτες του, σκοπεύει να αναδείξει περισσότερο το οραματικό στοιχείο και να μην επικεντρωθεί τόσο πολύ στο οικονομικό σκέλος.

Είναι σαφές όμως ότι θα κάνει συγκεκριμένες αναφορές για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής περιόδου και θα μιλήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Κεντρική θέση στην ομιλία του θα έχει το σύνθημα «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα».