«Φωτιά» έχει πάρει το τηλέφωνο του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος τις τελευταίες μέρες καλεί νυχθημερόν υπουργούς, διευθυντές υπουργών, γενικούς γραμματείς, επικεφαλής ΔΕΚΟ, Δημάρχους και διοικητές ταμείων και νοσοκομείων, προκειμένου να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) τα στοιχεία για την πορεία της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα ανέλαβε τον Ιούνιο την υποχρέωση έναντι των δανειστών της να αποπληρώσει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ «φέσια» του Δημοσίου έως το φθινόπωρο. Οι δανειστές από την πλευρά τους έχουν ήδη από τις 7 Ιουλίου εγκρίνει υπο-δόση 800 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας η οποία θα απελευθερωθεί όμως όταν οι θεσμοί βεβαιώσουν πως το Δημόσιο έχει εξοφλήσει υπερήμερα χρέη του ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Αλλά αυτό ακόμη δεν μπορεί να γίνει διότι το ΓΛΚ δεν έχει λάβει από τους φορείς πλήρη στοιχεία που να βεβαιώνουν πως έχουν αποπληρωθεί τα σχετικά «φέσια» του Δημοσίου. Για αυτό το λόγο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής είναι στα «κάγκελα» και το ίδιο συμβαίνει και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Ο τελευταίος μετείχε χθες Δευτέρα στο EuroWorking Group, όπου όμως δεν συζητήθηκε αναλυτικά το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων, καθώς η απόφαση για τη χορήγηση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ μεταφέρεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για το Eurogroup του Λουξεμβούργου της 9ης Οκτωβρίου.