από metereologos.gr
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
 

Βενιζέλος: Πρώτη αποκρυπτογράφηση της απόφασης του Eurogroup

Αρθρο του πρώην υπουργού στο ΑΠΕ - ΜΠΕ - Πλήρης η αδυναμία της κυβέρνησης
Βενιζέλος: Πρώτη αποκρυπτογράφηση της απόφασης του Eurogroup
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου επισημοποίησε με εκτενείς και περίτεχνες διατυπώσεις την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαπραγματευθεί και κατέγραψε τις βαριές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία η δεύτερη κρίση, η κρίση μέσα στην κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, για λόγους αμιγώς πολιτικούς» αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό τον τίτλο: Μια πρώτη αποκρυπτογράφηση της απόφασης του Eurogroup της 15.6.2017.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στο Eurogroup.

1. Ολοκληρώθηκε επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και αποφασίσθηκε η εκταμίευση 8,5 δις ( σε πρώτη φάση 7,7 εκ των οποίων 6,9 για τις επικείμενες λήξεις και 0,8 για κάλυψη κάποιων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και για το σχηματισμό ενός μικρού αποθεματικού ασφάλειας). Αυτό βεβαίως θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει συμβεί πολύ νωρίτερα. Το κόστος της καθυστέρησης και των επικοινωνιακών τεχνασμάτων είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο και υπονομεύει την πραγματική οικονομία και την ίδια τη δυναμική του χρέους, ζήτημα για το οποίο υποτίθεται ότι κόπτεται η κυβέρνηση.

2. Το Eurogroup επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το «πρόγραμμα μετά το πρόγραμμα», δηλαδή για το μνημόνιο τέσσερα και τα βαρειά δημοσιονομικά μέτρα ( περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κοκ ) που το συνοδεύουν μέχρι και το 2022. Και έθεσε τις βάσεις για το διαρκές μνημόνιο μέχρι το 2060 αντί να διαμορφωθεί ένας καθαρός χάρτης εξόδου.

3. Οι αναφορές του Εurogroup στην ανάγκη να υποστηριχθεί η επάνοδος σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης είναι συνήθεις και πάντα γενικόλογες. Δεν περιλαμβάνουν αναφορά σε ευρωπαϊκούς πόρους και μηχανισμούς πέραν των ήδη γνωστών. Η ίδρυση εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (κατά το προηγούμενο της ΕΤΒΑ) θα κινείται μέσα στο στενό και καχύποπτο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εποπτείας. Η υιοθέτηση της πρότασης μου για ίδρυση θυγατρικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ειδικά για την Ελλάδα θεωρώ ότι θα προσέφερε έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό μηχανισμό.

4. Το ΔΝΤ προσφέρει στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης τον συμβολισμό της συμμετοχής του στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα, με μια επί της αρχής έγκριση για χρηματοδότηση μικρότερη των δυο δις δολαρίων ( έναντι 86 δις ευρώ του ESM ), που θα μπορούσαν να εκταμιευθούν τους επόμενους 14 μήνες ( δηλαδή σε μια περίοδο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της οποίας υπερκαλύπτονται από το δάνειο του ESM), εφόσον επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μέσω της οριστικοποίησης και εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία ΔΝΤ - Ευρωζώνης που επιτρέπει στις κυβερνήσεις των κρατών- μελών να λένε στα κοινοβούλια τους ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ, στο δε επιτελείο το ΔΝΤ να λέει προς το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και τα μη ευρωπαϊκά κράτη - μέλη ότι δεν αναδέχεται νέο ελληνικό ρίσκο γιατί στην πράξη δεν πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια. Για να συμβεί αυτό το ΔΝΤ αρκείται στην επανάληψη της πάγιας πολιτικής δήλωσης του Eurogroup ότι αν υπάρξουν έκτακτοι λόγοι που επηρεάζουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Ευρωζώνη θα λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό λέγεται σχεδόν σε κάθε δήλωση του Eurogroup από το 2010 και μετά.

5. Το Eurogroup διαμόρφωσε κατά τον τρόπο αυτό ένα σχήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους που επιβεβαιώνει όσα είχαν αποφασισθεί το Μάιο του 2016. Χωρίς νέο ονομαστικό κούρεμα, όπως έγινε το 2012. Με μέτρα που προβλεπόντουσαν στο δεύτερο πρόγραμμα ή θα δινόντουσαν ήδη από το 2015. Και με μικρές παρεμβάσεις που μπορεί να διαχειριστεί χρηματοοικονομικά ο ΕΜΣ, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση των κρατών- μελών.

6. Για να συμβεί όμως αυτό η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ούτως ή άλλως και πριν καν συνταχθούν οι επικαιροποιημένες μελέτες βιωσιμότητας του χρέους, σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2023 και στη συνέχεια σε πρωτογενή πλεονάσματα «ίσα ή ανώτερα αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» ( ας πούμε 2-2,4% ) για όλη την περίοδο 2023-2060! Αυτό γίνεται ανεξάρτητα από το ρυθμό ανάπτυξης και πριν διαμορφωθεί σε απόλυτους αριθμούς το ετήσιο ύψος τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα κάθε ετήσιου προϋπολογισμού έχει όμως σημασία σε συνδυασμό με τις δυο αυτές παραμέτρους.

7. Το Eurogroup είπε ότι τυχόν διαφορές μεταξύ του πιθανολογηθέντος για τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και του επιτευχθέντος πραγματικά ρυθμού ανάπτυξης θα λαμβάνονται υπόψη ώστε να διορθώνεται η προβολή στο μέλλον της σχέσης «χρέος προς ΑΕΠ» καθώς και η προβολή στο μέλλον των μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών. Αυτό όμως είναι απολύτως αυτονόητο και αναγκαίο. Μια θεωρητική εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το 2060 κινείται στο όριο της διαίσθησης. Μια τέτοια εκτίμηση προφανώς πρέπει ανά χρονικά διαστήματα να επανελέγχεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Αυτή είναι η περιβόητη ρήτρα ανάπτυξης δήθεν γαλλικής έμπνευσης.

8. Έναντι των συγκεκριμένων δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς για πρωτογενή πλεονάσματα 2-2,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, το Eurogroup οριοθέτησε αλλά ούτε οριστικοποίησε ούτε εξειδίκευσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορεί να λάβει με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν τον Αύγουστο του 2018, στο τέλος δηλαδή του τρέχοντος προγράμματος. Αυτά αφορούν επιμήκυνση των τοκοχρεολυσίων (επιμήκυνση λήξεων και αναβίωση της περιόδου χάριτος για τους τόκους) του δανείου του EFSF για 0-15 χρόνια. Άρα αυτό θα αφορά μόνο το δεύτερο δάνειο (του 2012) που δόθηκε από τον EFSF, όχι το πρώτο ( GLF ) και το τρίτο ( ΕΜΣ ) και η επιμήκυνση μπορεί να έχει αυτό μόνο το χρονικό εύρος που περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να μη δοθεί καμία επιμήκυνση.

9. Στην απόφαση του Eurogroup δεν περιλαμβάνεται δυστυχώς καμία ρητή αναφορά στους λογιστικά συσσωρευμένους τόκους των ετών 2022-2024 και 2026 που προκύπτουν λόγω της λήξης της δεκαετούς περιόδου χάριτος 2012-2022. Αυτό όμως είναι το προφανές βραχυπρόθεσμο θέμα που πρέπει να λυθεί, και το 2012 εθεωρείτο αυτονόητο ότι θα λυθεί εγκαίρως.

10. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν γίνεται αναφορά στο πλαίσιο που θα υπάρχει μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την αναχρηματοδότηση του χρέους της από τις αγορές με αποδεκτά επιτόκια. Η έξοδος στις αγορές θα γίνει άραγε χωρίς να υπάρχει προληπτική πιστωτική γραμμή, όπως αυτή που είχε αποφασιστεί το Νοέμβριο του 2014 και χάθηκε μέσα στη δίνη της περιπέτειας που ξεκίνησε στις 25.1.2015; Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως παρακινδυνευμένο και απρόσφορο. Δεν πείθει τις αγορές. Η κυβέρνηση έσπευσε να ισχυριστεί ότι θα διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό ένα αποθεματικό. Ελπίζω να μη νομίζουν ότι οι εταίροι θα δώσουν προκαταβολικά στην Ελλάδα όλα τα κεφάλαια που θα υπήρχαν διαθέσιμα σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕΜΣ.

11. Το συμπέρασμα είναι ότι η ταπεινωτική προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη γραμμή του 2011-2012 ως προς τις παρεμβάσεις στο χρέος έγινε με δραματική καθυστέρηση, τραγική διαπραγματευτική ανικανότητα και μικροκομματικές προτεραιότητες. Με το φόβο της καταστροφής και των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται, αλλά χωρίς αίσθηση εθνικού στρατηγικού συμφέροντος. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει οφθαλμοφανή προσχήματα για να κερδίσει κάποιον πολιτικό χρόνο. Για να πάρει αυτά τα μικρά προσχήματα η κυβέρνηση απογυμνώθηκε διαπραγματευτικά και αποδέχθηκε ένα ατελές σχήμα που δεν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την έξοδο από τη δημοσιονομική αβεβαιότητα και την επάνοδο στην κανονικότητα. Το επείγον συνεπώς είναι να διαμορφωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που μπορούν να μας πάνε στην «Ελλάδα μετά».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από τη κρίση 
 
 
σχόλια (35)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ξεπεσμένος πολιτικάντης... | 19/06/2017 03:18
  πρώην deputy prime minister, πρώην αρχηγός κόμματος εξουσίας, τώρα όμως στα αζήτητα, προσπαθεί επί ματαίω να συντηρηθεί στην πολιτική επικαιρότητα, ενώ παράλληλα ψάχνει απεγνωσμένα μήπως και του προσφέρει κανείς -οποιοσδήποτε- πολιτική στέγη, και πάνω απ' όλα ασυλία για να αποφύγει το να πάει στη φυλακή...
  τον θυμάται κανείς;
  απάντηση104
   
   
  O "συνταγματολογος" - θαυμα που εφτιαξε | 18/06/2017 15:35
  το αντισυνταγματικο αρθρο 86 του συνταγματοις, γνωριζοντας τη συλληση της χωρας απο το Σημιτικο κυριως σκυλοοι (Γιαννος-Ακης κλπ). ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ!
  AZAZEL
  απάντηση74
   
   
  episimansi | 17/06/2017 13:41
  και εσυ με τις επιλογες του μεγαλου κεφαλαιου εισαι αρα δεν θελουμε αλλο μειγμα πολιτικης αλλα πολιτικη που να οφελουνται οι εργαζομενοι και ο λαος που δεν ευθηνεται για το χρεος
  antvniw
  απάντηση53
   
   
  το οτη χειριζεσαι | 17/06/2017 13:08
  την ελληνικη γλωσα καλα δεν σημενει οτη εισαι κε ικανος.αποδιξη οτη επη υπουργιασου ενοπλεων διναμεων.χασαμε την εθνικημας κυριαρχεια.δευτερων.ξεπουλισες τα ναυπιγεια σκαραμαγκα τα μεγαλυτερα των βαλκανιων 1 ευρω.κε τριτων αν εισουν ικανως δεν θα ασχολιωσουν με τη πολιτικη.αλλα με τοις επιχιρησεις του πεθερουσου.
  συνταξιουχος ιεροδουλη
  απάντηση24
   
   
  Μας αξιζει ο καμμενος ή οι γαρδουμπες | 17/06/2017 08:45
  O ΒΒ κανει μια αναλυση .Σημαντικη αλλα και με θεματα που σηκωνουν σθζητηση και ορισμενα αντιρρησεςι .Όταν όμως τα σχολια είναι μετα ξυ γαρδούμπας και μιιμης χωρις ουτε ένα να αφορα την οποια κριστικη για να αξιζει το κοπο να κανουμεδιαλογο ...γιαυτο πτωχεύσαμε και ουτε γραβατα δεν ειδαμε .Ουτε πρόκειται να γγουμε ποτε από πατο ευρωπης ..
  pm
  απάντηση27
   
   
  ??? | 17/06/2017 08:33
  Τι λεει μπαμπα ο διπλοσαγωνας? Λεει παιδι μου αφου μας πηρε το ψωμι τςρα αφοδευει και πανω μας!!!!
  INK
  απάντηση83
   
   
  Απάντηση σε Ν.Πειρουνάκης | 16/06/2017 22:03
  Έγραψα τρεις (3) γραμμές για να δείξω ,κατά την γνώμη μου , το θετικό της Συμφωνίας και έγραψες είκοσι πέντε (25) για να προσπαθήσεις να ανατρέψεις το σύντομο σκεπτικό μου . Βέβαια σου απάντησαν και σε ΄΄στόλισαν ΄΄δυο (2) σχολιαστές και έτσι το μόνο που έχω να σου πω καλόπιστα , είναι να πάψεις με αλλεπάλληλα μονότονα σχόλια να γλείφεις την Ν.Δ., πρώτον επειδή δεν είναι αξιοπρεπές ,δεύτερον δεν είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να σε συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια και τρίτον γιατί μάλλον μάταιος ο κόπος .............Κυβέρνηση δεν θα δείτε !
  Πολίτης
  απάντηση104
   
   
   
  Τωρα ειναι καλες οι αγορες και τα spreads? | 16/06/2017 20:18
  Γουσταρω να βλεπω Συριζαιους να μας λενε οτι η συμφωνια ηταν καλη γιατι ανεβαινει το χρηματιστηριο και πεφτουν τα spreads. Ειναι οι ιδιοι που μεχρι πριν 2-3 χρονια μας ελεγαν οτι δεν θα τρεχουμε πισω απο τις αγορες (ζουρναδες και λοιπες αρλουμπες) και οτι τα spreads δεν εχουν καμια σημασια. Παντως σε κανενα σχεδον απο τα απεικριτικα σχολια κατα του Μπενυ δεν ειδα καποιο αντεπιχειρημα γι αυτα που γραφει. Μονο χαρακτηρισμους και αλλα λογια να αγαπιομαστε...Μαλλον η αναλυση του ηταν αρκετα καλη καθοτι και γνωστης. Απο τους λιγους που τα λενα σωστα εδω και πολυ καιρο. Αλλα οι περισσοτεροι μενουν στα κιλα του και στο Πασοκ...
  Ξερολισμος
  απάντηση38
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Den einai mono zitima na xasei tis ekloges o Syriza.. | 16/06/2017 18:29
  Alla prosorini katargisi koinovouleytikis asylias ,dikes ,aystires poines kai katasxeseis periousion mexri tritis geneas gia olous osous exapatisan ton Elliniko lao.Kai oxi mono: to Vima ,ta Nea klp na dosoun stin dimosiotita kai ston eforo olous tous Syrizaious dimosious ypallilous kifines ,pou I monadiki tous apasxolisi einai ta emetika,yvristika kai paraplanitika sxolia pou vlepoume synexeia stis e-selides.Gia ena mikro diastima I dimokratia prepei na perioristei stin Ellada: mono etsi tha glytosoume apo ton oxeto pou legetai Syriza.Allios tha tous exoume stous dromous na katastrefoun oti sosto paei na ginei ston topo.
  Ektor33
  απάντηση36
   
   
  εφτασε η ωρα | 16/06/2017 17:08
  η πολιτικη σου καριερα να συνεχιστει απο εκει που ξεκινησε.
  παρατρεχαμενος της μιμης
  απάντηση4863
   
   
  Πάλι τυχερός ο Βαγγέλης. | 16/06/2017 16:56
  Αν γινότανε καμιά στραβή και δεν συμφωνούσανε στο Euro Group, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πάμε στις κάλπες και τότε ο Βαγγέλης δεν σωζότανε ούτε από την Δημοκρατική Παρωδία ούτε από το Ξεροπόταμο. Δεν τον παίρνουν και στη ΝΔ, οπότε στα αζήτητα και εκτός βουλής ο Βαγγέλης.
  Να είναι καλά ο Σόϊμπλε και η Λαγκάρτ.
  απάντηση5275
   
   
   
  Well said but.... | 16/06/2017 15:57
  Tell us all Mr. Venizelos, when PASOK was in power and was giving money and projects away to all its friends and relatives as if it was growing on trees as well as taking super fat commissions, where were you? why were you not saying anything then on pathetic state of the economy and the country? Where was your analysis back then....
  Baboulistan
  απάντηση6710
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  το κήτος αποσύρεται προς μελέτην της συμφωνίας... | 16/06/2017 15:44
  προς την κατεύθυνσιν αυτήν αναμένεται να καταναλώσει 6 γαρδούμπας, 17 ελέφαντες, 32 ιπποπόταμους, 46 κορκόδειλους, 137 ζαρκάδια, α! ναι, παρ' ολίγον να το ελησμόνουν...
  κι' ένα γιαουρτάκι επειδή κάνει δίαιτα
  απάντηση67100
   
   
   
  βρε το μπενίτο με τις αλήθειες του, | 16/06/2017 15:07
  μου θυμίζει ότι "ο δολοφόνος πάντα γύρω από το τόπο που εγκλημάτησε γυρνάει και εκεί τελικά συλλαμβάνεται για το έγκλημά του". Εύχομαι ο Ελληνικός Λαός να γίνει ικανός να συλλάβει τον εν λόγω προδότη, απατεώνα και Γενίτσαρο Ανθέλληνα και να του αποδώσει μέσω της Ελληνικής Δικαιοσύνης αυτά που του αρμόζουν.
  athinais
  απάντηση5398
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  O AGIOS POTE' | 16/06/2017 14:19
  BAGELH MOY AYTOI DEN PROKEITAI NA FTASOYN POTE STO EPIPEDO TOY "14 , GIAYTO AS ELPISOYME NA E8HS ESY KAI ANTIPOLITEYSH STH KYBERNHSH DIAFORETIKA XANOMASTE, AYTOI THA MAS POYN OTI PHGAN OLA OREA KAI KALA MONO POYI THN ANAPTYKSH THA THN DOYME TOY AGIOY POTE'
  andreas
  απάντηση4753
   
   
   
  Καταθλιπτικός.... | 16/06/2017 13:35
  Απογοήτευση στην αντιπολίτευση από την χθεσινή απόφαση . Βενιζέλος και Χατζιδάκης (τον ακούω τώρα στο ΣΚΑϊ )επιδιώκουν μάταια να υποβαθμίσουν και να διαστρεβλώσουν τα οφέλη της συμφωνίας. Την απάντηση την δίνει το Χρηματιστήριο και η ραγδαία πτώση των Spread.
  ΠΟΛΙΤΗΣ
  απάντηση61119
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εξαιρετική ανάλυση | 16/06/2017 12:45
  Ένα πλήρες κατατοπιστικό άρθρο χωρίς σκοτεινά σημεία. Τώρα επομένως μπορούμε να ασχοληθούμε με την ησυχία μας για να καταλάβουμε το πώς φτάσαμε έως εδώ, δηλαδή να δανειζόμαστε τόσα πολλά για να αποπληρώσουμε τρέχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα χρέη που συσσώρευσε το ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν. Αυτό είναι το κύριο θέμα. Όλα τα υπόλοιπα περί Υ/Β, Ναυπηγιών, ΕΕΤΗΔΕ, PSI, λίστας Lagard και κάτι χαμένα «στικάκια», είναι λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή του Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και βεβαίως δεν επιλύουν το σοβαρό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας.
  Άξιος ο Αρθρογράφος.!!
  απάντηση5063
   
   
  Skase re | 16/06/2017 12:40
  katastrofea pou ekanes kai idiko nomo na prostateftis esy kai oi ypolipoi makryxerides..
  Papaladias
  απάντηση5175
   
   
   
  Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα... | 16/06/2017 12:14
  Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 874 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 505 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 701 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 820 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!
  Νίκος
  απάντηση5364
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-