Υπέρ της συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας τάσσονται τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με βάση τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους στη Βουλή, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τα κίνητρα της κυβέρνησης να καταθέσει τώρα την πρόταση αυτή, ενώ είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση.

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αποφάσισε με 252 ψήφους η Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την μυστική ψηφοφορία, ψήφισαν 268 βουλευτές από τους οποίους: 251 ψήφισαν υπέρ, τρεις κατά της σύστασης Προανακριτικής, τέσσερις ψήφισαν «παρών», ενώ βρέθηκαν στην κάλπη ένα λευκό ψηφοδέλτιο και οκτώ άκυρα.

Ο προεδρεύων, Τάσος Κουράκης, ενημέρωσε το Σώμα ότι η Επιτροπή, θα συγκροτείται από 21 μέλη και θα παραδώσει το πόρισμά της σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου.

Η εισήγηση του Ν.Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ)

«Με την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, για ταυτόχρονη εξυγίανση της οικονομίας και της πολιτικής», εξήγησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Στην Ολομέλεια που ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Παρασκευόπουλος έσπευσε να αποδώσει μείζονα σημασία στη στάση που θα τηρήσει σήμερα η Βουλή.

Ο πολιτικός κόσμος δίνει εξετάσεις

«Έχω την εντύπωση ότι σήμερα, συζητώντας μια πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εξετάσεις δεν δίνουν μόνον οι ερωτώντες βουλευτές ή η κυβέρνηση, δίνει και η Βουλή και δίνει και ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. «Αυτό συμβαίνει επειδή για την οικονομική κρίση η οποία μας μαστίζει, ο ελληνικός λαός έχει αναζητήσει αίτια και εντός και εκτός», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι ο λαός αναζητά αίτια για υποθέσεις διαφθοράς και για σκάνδαλα που συνέβαλαν στη δημιουργία των ελλειμμάτων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ακόμη ότι σήμερα υπάρχουν πολίτες που για τη διαφθορά κατακρίνουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, φαινόμενο πολύ επικίνδυνο διότι έτσι απαξιώνεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου και αυτό συνιστά μια στάση αντιδημοκρατική και αυταρχική και στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, πρέπει να συμβάλλει σήμερα στη Βουλή.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είναι κατηγορούμενος, είναι ύποπτος

«Όχι δεν πρόκειται να αναφερόμαστε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εμείς τουλάχιστον, στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, σαν να πρόκειται για ένοχο. Στο στάδιο αυτό υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Θα αναφερθούμε στο πρόσωπο του πρώην υπουργού ως πρόσωπο υπόπτου και οι υποψίες μπορεί να γίνουν βεβαιότητα ενοχής μετά από κρίση και καταδίκη», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος για τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Γιάννο Παπαντωνίου.

Το ενδεχόμενο παραγραφής

Εκ προοιμίου, ο κ. Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας: «Όχι δεν θα κατακρίνουμε το θεσμό, το ίδιο το Σύνταγμα, για την εξάλειψη του αξιοποίνου του εγκλήματος της απιστίας. Βεβαίως είναι προβληματική η διάταξη του Συντάγματος και χρειάζεται αναθεώρηση. Το θέμα είναι όμως ότι σημαντική ευθύνη υπήρχε και για την εφαρμογή της διάταξης αυτής που οδήγησε στην εξάλειψη του αξιοποίνου. Εδώ ο δικομματισμός στην Ελλάδα έδωσε την εντύπωση ότι τα δύο κόμματα επιμένουν να υπάρξει μια εξάλειψη του αξιοποίνου και να μη στοιχειοθετηθούν ευθύνες για βασικά εγκλήματα που στοιχειοθέτησαν τη διαφθορά στη χώρα μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης για το ενδεχόμενο παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας και της παραγραφής του βασικού εγκλήματος, ότι η νομολογία δέχεται πως υπάρχουν περιθώρια να μπορεί να συνθέσει έγκλημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο μέτρο που στη συνέχεια ακολούθησαν πράξεις νομιμοποίησης ενός περιουσιακού οφέλους.

Ως προς το κεντρικό περιεχόμενο της πρότασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνεία στις έξι ογκώδεις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν προμήθειες όπλων και αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ανέφερε ότι η ζημία για το Δημόσιο από την πλημμελή κακή εφαρμογή των συμβάσεων αυτών ανέρχεται, αν αθροιστεί, σε ένα ποσό που μετριέται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι στις δικογραφίες δεν γίνεται λόγος για χειροπιαστή δωροδοκία ή σε κάποιο άλλο λόγο από τον οποίο να προκύπτει χειροπιαστά ή με αποδείξιμο τρόπο η πρόκληση περιουσιακού οφέλους υπέρ ενός συγκεκριμένου προσώπου. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, η νομολογία έχει κατ’ επανάληψη δεχθεί ότι στο έγκλημα της απιστίας, όταν αυτό έχει προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα του Δημοσίου, αυτή αρκεί ως βασικό έγκλημα για την προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στη συνέχεια.

Η εισήγηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου (ΑΝΕΛ)

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων», ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (σ.σ. υπογράφουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση προανακριτικής) Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ένα άρθρο προκλητικό που έχει εξοργίσει τους πολίτες γιατί κάθε φορά που η δικαιοσύνη έφτανε σε κάποιον πολιτικό, κάτι γινόταν και το αδίκημα παραγραφόταν. «Για παράδειγμα η απιστία πιθανώς να έχει παραγραφεί. Δεν παραγράφεται το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος για να σημειώσει πάντως ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε Έλληνα πολίτη. «Η λέξη ρεβανσισμός και ρεβανσιστική διάθεση δεν πρέπει να υπάρχει μέσα σε αυτή την αίθουσα γιατί είναι ό,τι χειρότερο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία», είπε στο σημείο αυτό ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ο χώρος της Γενικής Γραμματείας Εξοπλιστικών, έχει ήδη κατάδικο έναν πρώην γενικό γραμματέα, έναν άλλο προφυλακισμένο και δύο υποδίκους, αν αυτό λέει κάτι» και προσέθεσε ότι η έρευνα που έκαναν οι εισαγγελείς διαφθοράς ανακάλυψε σημαντικά πράγματα κατά τη διερεύνηση του Άκη Τσοχατζόπουλου καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς κουμπάρου του εναγόμενου πρώην υπουργού ποσά που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς ενώ στη λίστα Λαγκάρντ βρέθηκε 1,3 εκατ. σε λογαριασμό της συζύγου του εναγόμενου υπουργού. Υπογράμμισε επίσης ότι ο κ. Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για ψεύτικο πόθεν έσχες το 2009 και μπορεί και άλλες τέτοιες δηλώσεις να μην είναι ειλικρινείς.

Η εισήγηση του Αθ.Δαβάκη (ΝΔ)

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, του πρώην υπουργού Άμυνας, επί ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για έξι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.

«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των 6 υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση, όταν βλέπει σημαντική διαρροή των ψήφων της με τον ελληνικό λαό να ταλανίζεται από την πολιτική της, με βόμβες κρότου λάμψης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις», σημείωσε και προσέθεσε:

«Οι υπογραφές του κ. Παπαντωνίου, καθώς και πράξεις και παραλείψεις στελεχών που συγκροτούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούν σκιές και πρέπει πράγματι να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή, και όσοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η ΝΔ με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία ζητώντας, όπως το κάνει διαχρονικά, να χυθεί άπλετο φως».

Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ο κ. Δαβάκης μίλησε για τέσσερις αρχές με τις οποίες προσεγγίζει την πρόταση:

Την αρχή της διαφάνειας, που αποτελεί, όπως είπε, σημαντική προϋπόθεση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, την προστασία του δημόσιου χρήματος, την προστασία του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιχειρησιακής τους ικανότητας, καθώς και την προστασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Δαβάκης, από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή είναι εμφανές ότι είναι αναγκαία και χρειάζεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αδικήματα, σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, όπως είπε, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένες πράξεις.

«Είναι λυπηρό να παράγονται γενικεύσεις σε περίοδο με ιδιαίτερες εντάσεις και προβλήματα για τη χώρα» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για ζοφερό σκηνικό που προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη θετική μας ψήφο η οποία συνοδεύεται από την αμετάκλητη δέσμευσή μας για αυστηρή τήρηση των κανόνων και προστασία της Επιτροπής. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει η σημαντική αυτή διαδικασία να μετατραπεί σε εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών», κατέληξε ο κ. Δαβάκης τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει κοινό πόρισμα.

Η εισήγηση του Σ.Βαρδάλη (ΚΚΕ)

Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ» ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Για τις υποθέσεις που θα τεθούν στην έρευνα της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Βαρδαλής είπε ότι «δεν είναι παρά ένα απλό σύμπτωμα μιας πραγματικά σκανδαλώδους και διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα –και της σημερινής. Μιας πολιτικής που εδώ και δεκαετίες σημαίνει ότι οι προμήθειες πολεμικού υλικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν εξυπηρετεί, όπως θα έπρεπε, αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση των συνόρων, αλλά σε σημαντικό βαθμό είναι προσανατολισμένες στις απαιτήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη υπηρέτησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων».

«Η Ελλάδα είναι 10η χώρα στις εξοπλιστικές δαπάνες», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «μέσω των αντισταθμιστικών οι πολεμικές βιομηχανίες εξαγοράζουν, διαφθείρουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη και να είναι πιο ανταγωνιστικές από τους αντιπάλους τους».

Ο Σάκης Βαρδαλής υπενθύμισε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ και τις προτάσεις του για τον περιορισμό των φαινομένων της διαφθοράς, δηλαδή, την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιριών, την κατάργηση κάθε είδους απορρήτου (τραπεζικού, εταιρικού κ.λπ.), την απαγόρευση των λεγόμενων off shore εταιριών κ.λπ.

Η εισήγηση Θ.Παπαθεοδώρου (ΠαΣοΚ)

1. Ο κ. Πρωθυπουργός τις τελευταίες δέκα μέρες υποδύεται πολλαπλούς ρόλους: ως ευλαβής πιστός στον πανάγιο τάφο, ως φιλολαϊκός ευρωπαϊστής στην επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, ως ειδικός διάδοχος της ιστορίας των αγώνων της Αριστεράς των πέτρινων χρόνων, χθες στο Μουσείο Μπελογιάννη, σήμερα ως Αρχάγγελος της κάθαρσης ενάντια στην διαχρονική διαφθορά και διαπλοκή στον τόπο και προσεχώς ως τελετάρχης των μεγάλων έργων που εγκαινιάζονται και εκσυγχρονίζουν τη χώρα. Πολλοί ρόλοι σε σύντομο και συμπυκνωμένο χρόνο, την ίδια στιγμή που η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση δεν τελειώνει, ενώ από παντού εκφράζεται η πεποίθηση ότι η καθυστέρηση οδηγεί σε τέταρτο μνημόνιο και το 2017 θα είναι άλλη μία χρονιά στασιμότητας, χωρίς προοπτική εξόδου στις αγορές. Οι ρόλοι αυτοί εξυπηρετούν μία γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Κυβέρνηση, αλλά καθόλου δεν υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Η τακτική του καταιγιστικού «πυροτεχνήματος» ενέχει περισσότερο τον κίνδυνο του καψίματος αυτού που τη χρησιμοποιεί, παρά της παραγωγής φαντασμαγορικού θεάματος. Απέναντι σε αυτή την τακτική,η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλει στον ελληνικό λαό, τον αντιπερισπασμό που επιχειρείται, όπως και την επιλεκτική ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

2. Υπερψηφίζουμε τη σύσταση αυτής της Επιτροπής όπως υπερψηφίσαμε, για λόγους αρχής, τόσο αυτή για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και αυτή για την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών με τα γνωστά αποτελέσματα για την χώρα. Και την υπερψηφίζουμε, γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα και η Κυβέρνηση το αρνήθηκε. Διαφάνεια παντού, αυτό διεκδικούμε! Να έρθει η αλήθεια στο φώς για όλα, χωρίς προστατευόμενες ζώνες, πρόσωπα στο απυρόβλητο, αυθαίρετες συνωμοσιολογίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις.

3. Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση επιλέγει –γιατί άραγε;- την διαφάνεια α λα καρτ, την σαλαμοποίηση των εξεταστικών Επιτροπών, την διακριτική μεταχείριση των κυβερνητικών περιόδων- άραγε εξοπλιστικά, αντισταθμιστικά και προμήθειες υπήρχαν μόνο το 2001-2004, όχι μετά, επί Κυβερνήσεων Καραμανλή; – επιλέγει τους νομικούς ακροβατισμούς και την υπερβατική αιτιολογία για να υπερψηφίσει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει άλλη μία εξεταστική και να σπρώξει έτσι, με δήθεν αποκαλύψεις τον πολιτικό χρόνο που πιέζει τη χώρα προς το καλοκαίρι, όπου εκεί ο ελληνικός λαός θα ανακαλύπτει τα νέα επιτεύγματα της γενναίας διαπραγμάτευσής σας. Τελικά προσπαθεί να δώσει στο λαό φτηνό και χιλιοπαιγμένο θέαμα όταν του στερεί καθημερινά τον άρτο!!

4. Η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με πολιτικά πυροτεχνήματα σε εξεταστική επιτροπή. Υπερψηφίζουμε την συγκεκριμένη πρόταση, γιατί εμείς θέλουμε να υπάρξει διαφάνεια για την εξεταζόμενη περίοδο. Όπως και για όλες τις υπόλοιπες μέχρι σήμερα για τις οποίες συνειδητά αρνείται οποιαδήποτε έρευνα.

5. Δεν θέλουμε την διαφάνεια του αντιπερισπασμού, ούτε την διαφάνεια τύπου πρωτοσέλιδων του νέου αγαπημένου της Κυβέρνησης εντύπου της λασπολογίας των εικόνων και των συνειρμών, που στοχοποιούν δικαστές και πολιτικούς. Αλήθεια, έχει αναρωτηθεί ο κ. Πρωθυπουργός πώς κάθε Κυριακή διαρρέουν στοιχεία Δικογραφιών σε συγκεκριμένη εφημερίδα, χωρίς να το σχολιάζει ο αρμόδιος Υπουργός;

6. Την πραγματική διαφάνεια διεκδικούμε , αυτή που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός, αυτή που ισχυροποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 3961/2011 και που διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, αυτή που δεν εργαλειοποιείται ανάλογα με τις συγκυρίες και τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης, αλλά ελέγχει την εξουσία και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Αλλά μια τέτοια διαφάνεια, πολύ φοβούμαι ότι είναι μία διαρκής απειλή για τα έργα και τις ημέρες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αυτό θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον.

Η εισήγηση του Σπ. Δανέλη (Το Ποτάμι)

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Κουτσούμπας: «Ναι» σε προανακριτική για Γιάννο, αλλά βλέπει προσπάθεια εξαπάτησης

Προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ως τον απώτερο στόχο της συγκυβέρνησης να προτείνει την σύσταση ειδικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησής της.

Όπως εξήγησε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, έχοντας πλήρη συνείδηση, διαχρονικά, της αρνητικής εμπειρίας από τη λειτουργία και τα αποτελέσματα τέτοιων επιτροπών, «δεν θέλουμε να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις μας, να διερευνώνται διεξοδικά όλες οι υποθέσεις που ενδέχεται να περιέχουν σκοτεινές πλευρές και να δημιουργούν τυχόν υποψίες παράνομων δραστηριοτήτων».

Κυρίως όμως -είπε ο κ. Κουτσούμπας- γιατί θέλουμε και μέσα από την λειτουργία αυτής της επιτροπής, όπως και σε άλλες υποθέσεις που εξετάστηκαν και αφορούσαν εξοπλιστικά προγράμματα, να αναδειχθεί η ουσία του πολιτικού, κυρίως, προβλήματος και των εκάστοτε επιλογών, που οδηγούν, στα πλαίσια αυτού του σάπιου συστήματος, στην διαφθορά και στην διαπλοκή.

«Ζητήματα δυστυχώς που δεν έχουν σταματημό, όσο δεν μπαίνει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο. Όσο ακολουθούνται ίδιες στρατηγικές επιλογές και πολιτικές, έστω από άλλους διαχειριστές» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και επισήμανε ότι εάν ο λαός δεν αποφασίσει να πάρει τις τύχες στα χέρια του «και να ξεκουμπιστούν όλοι όσοι υπηρετούν το σύστημα της βαρβαρότητας, της απανθρωπιάς και των αντιλαϊκών μέτρων με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια», θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο έργο.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την σύσταση προανακριτικής, ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι η πρόταση αυτή είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της εργατικής τάξης και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ταυτοχρόνως, είναι και προσπάθεια εξαπάτησης, προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει ότι εκείνη έχει την πολιτική βούληση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να πατάξει τάχα τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας, διακρίνει πίσω από την πρωτοβουλία αυτή και μια προσπάθεια της κυβέρνησης, να αφήσει να καλλιεργείται η αντίληψη ότι για την εκρηκτική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, βασική ευθύνη φέρουν τα σκάνδαλα και όσοι συμμετείχαν σε αυτά ή τα ανέχτηκαν ή τα υπέθαλψαν κι όχι οι πολιτικές της κυρίαρχης αστικής τάξης και των συμμαχιών της.

«Όσο μεγαλύτερη γίνεται η σύγκλιση σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, τόσο τα αστικά κόμματα θα γίνεται προσπάθεια να συγκρούονται για θέματα όπως η διαφθορά» ανέφερε ο Δ.Κουτσούμπας, αιτιολογώντας πως αυτό συμβαίνει για να κρυφτεί ο πραγματικός ένοχος των συνειδητών επιλογών τους για ολόπλευρη στήριξη του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η σημερινή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα των εξοπλισμών, συνδέεται άμεσα με τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, το δόγμα χρήσης τους, τη συμμετοχή της χώρας στο NATO, την ΕΕ, τις αποστολές και τις επεμβάσεις τους.

«Αποτελεί κοινή διαπίστωση στον χώρο των στρατιωτικών και σήμερα αυτό είναι πιο έντονο, ότι βασικά οπλικά συστήματα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις που πηγάζουν απ’ την ανάγκη υπηρέτησης των Νατοϊκών σχεδίων. Αυτό αφορά τόσο στο είδος, όσο και στον αριθμό οπλικών συστημάτων που αγοράζει η Ελλάδα» είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Επισήμανε επίσης, ότι το θέμα αντικειμενικά συνδέεται με τη γενική πολιτική κατεύθυνση, με στρατηγικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις λένε ότι πρέπει να δούμε το θέμα της άμυνας της Ελλάδας ενταγμένο στις ‘διεθνείς υποχρεώσεις’».

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων» ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ο χώρος της Γενικής Γραμματείας Εξοπλιστικών, έχει ήδη κατάδικο έναν πρώην γενικό γραμματέα, έναν άλλο προφυλακισμένο και δύο υποδίκους, αν αυτό λέει κάτι» .

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία. Παράλληλα άφησε αιχμές για την «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Υπερψηφίζουμε τη σύσταση αυτής της Επιτροπής όπως υπερψηφίσαμε, για λόγους αρχής, τόσο αυτή για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και αυτή για την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών με τα γνωστά αποτελέσματα για την χώρα. Και την υπερψηφίζουμε, γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα και η Κυβέρνηση το αρνήθηκε. Διαφάνεια παντού, αυτό διεκδικούμε! Να έρθει η αλήθεια στο φώς για όλα, χωρίς προστατευόμενες ζώνες, πρόσωπα στο απυρόβλητο, αυθαίρετες συνωμοσιολογίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις».

Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ», ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου.


Τι αναφέρει σε υπόμνημά του ο Γιάννος Παπαντωνίου

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο.

» Η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση.»