Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη «λύπη» του αν όσα είπε για την αλληλεγγύη και τις χώρες του Νότου που «έφαγαν τα χρήματα σε σναπς και γυναίκες» προσέβαλαν κάποιους, αλλά τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο, και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα που παίρνω», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς. Πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι άμεσα και ξανά, εάν υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπούμαι», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ», συμπλήρωσε ο Ολλανδός.

Στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Εστέμπαν Γκονθάλεθ ζήτησε την παραίτηση Ντάισελμπλουμ, ενώ οι Ισπανοί βουλευτές Έρνεστ Ορτασούν (Οικολόγοι από την Καταλονία) και Γκαμπριέλ Μάτο (Λαϊκό Κόμμα, ΡΡ), τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη.

Σε δημόσιες δηλώσεις του ο Τζιάνι Πιτέλα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει και ο Ντάισελμπλουμ) αναρωτήθηκε αν με τέτοιες τοποθετήσεις μπορεί να είναι επικεφαλής του Εurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος φλερτάρει με τη θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup, χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Ολλανδός έχει μετανιώσει ήδη.

Πάντως, ο Καταλανός ευρωβουλευτής Ραμόν Τρεμόσα, βρήκε μια ακόμα ευκαιρία να επιτεθεί στη Μαδρίτη: «Δεν χρειάζεται να μιλήσετε για αλκοόλ και γυναίκες. Μπορείτε να μιλήσετε για τα τρένα υψηλής ταχύτητας χωρίς επιβάτες που δεν πάνε πουθενά, για δρόμους και αεροδρόμια άδεια» είπε.

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει» είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε γερμανική εφημερίδα.