Βαθύτατη ανησυχία για την κατάσταση στην οποία περιέρχεται η οικονομία εξαιτίας της παράτασης της αξιολόγησης εκφράζουν οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτρέπει συνεχώς την κυβέρνηση «να κλείσει τη διαπραγμάτευση χθες», ενώ και το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει στην έκθεσή του ότι όσο δεν γίνονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός και απομακρύνεται η ανάπτυξη μέσω ξένων επενδύσεων.
Η εκτίμηση παραγόντων που γνωρίζουν τα παρασκήνια της διαπραγμάτευσης είναι ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, όπως μεταδίδει η κυβέρνηση, πιθανόν ούτε και τον Απρίλιο, και ότι η συμφωνία πάει προς τον Μάιο. «Η κυβέρνηση κινείται με πολιτικά κριτήρια, αλλά ως τότε θα έχει γίνει μεγάλη ζημιά στην οικονομία» παρατηρούν.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι γίνονται αρνητικοί όλοι οι δείκτες στον τραπεζικό τομέα, στο επίπεδο των καταθέσεων, στα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2015 που επιβλήθηκαν τα capital controls, βρίσκονται επί ξυρού ακμής. Οι προσεκτικοί παρατηρητές έχουν εντοπίσει ότι τα ποσά του ELA που δανείζεται η Τράπεζα της Ελλάδος αντί να μειώνονται παραμένουν σταθερά. Αυτό και μόνο το στοιχείο προκαλεί έντονο προβληματισμό σε όσους αντιλαμβάνονται τη σημασία του, καθώς προβάλλει μπροστά τους υπαρκτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί αύξηση του ELA.

«Δεν πρόκειται μόνο για ακριβό χρήμα. Αντιστρέφεται η καλή πορεία της οικονομίας, στέλνονται αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές. Αν γίνει αυτό, θα πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη, για την αναστροφή όλης της καλής πορείας των προηγούμενων μηνών. Αξίζει τον κόπο η καθυστέρηση όταν το κόστος για την ελληνική οικονομία γίνεται δυσβάστακτο;»
διερωτάται τραπεζική πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Απορίες για την τακτική της κυβέρνησης εκφράζουν και πολιτικοί κύκλοι με επαφές στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι αποδίδουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την καθυστέρηση που έφερε τη διαπραγμάτευση τόσο κοντά στις γερμανικές εκλογές. «Αν ποντάρουν στο σενάριο εκλογής του Μάρτιν Σουλτς για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη, πλανώνται οικτρά» σημειώνει ένας από αυτούς και προσθέτει ότι τώρα δεν έχει λόγο να βιάζεται ούτε το ΔΝΤ, το οποίο πιέζει την κυβέρνηση για δυσβάστακτα μέτρα.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο επιμένουν ότι οι περιπλοκές από την καθυστέρηση της αξιολόγησης έχουν εξηγηθεί αναλυτικά στον κ. Τσίπρα τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τον Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και από τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο. Και γι’ αυτό ακούν με πολλές επιφυλάξεις τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία».