Τη διοικητική απέλαση –και όχι την έκδοση –των δύο τούρκων αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων, που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 15 Φεβρουαρίου, ζήτησε η Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό αίτημα εμπεριέχει πολλά στοιχεία που τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως καταδεικνύουν ότι οι δύο άνδρες εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, όταν έλαβε χώρα η απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.
Η διοικητική απέλαση είναι μία διαδικασία διαφορετική από την έκδοση. Ως γνωστόν, η απόρριψη του αιτήματος της Άγκυρας για την έκδοση των πρώτων 8 αξιωματικών που ήλθαν στην Ελλάδα τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 16ης Ιουλίου 2016 προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης και θεωρείται ότι έχει παίξει ρόλο στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η διοικητική απέλαση διατάσσεται με απόφαση του οικείου Αστυνομικού Διευθυντή, ανεξάρτητα από την ύπαρξη απόφασης ποινικού δικαστηρίου, και αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη κατά της οποίας πάντως είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ακύρωσής της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες που εισήλθαν παρανόμως στη χώρα μας από την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο στις 15 Φεβρουαρίου και υπέβαλαν αίτημα ασύλου στις 20 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη παρουσιάστηκαν, συνοδευόμενοι από δικηγόρο, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τη διαδικασία με μεγάλη προσοχή.
Παράλληλα, εξετάζεται με προσοχή και το δεύτερο αίτημα έκδοση για τους πρώτους 8 τούρκους αξιωματικούς το οποίο έχει φθάσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τα άτομα αυτά, ενώ παρέχονται και διπλωματικές διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις ότι οι άνδρες αυτοί θα τύχουν δίκαιης δίκης. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «8» είναι αμετάκλητη και μένει να φανεί πως θα μπορούσε να εξελιχθεί από εδώ και στο εξής αυτή η απόφαση.
Την ίδια στιγμή πάντως, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 100 τούρκοι αξιωματικοί έχουν ζητήσει άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες –εκ των οποίων περίπου 40 μόνο στη Γερμανία. Ενημερωμένες πηγές έλεγαν ότι η Τουρκία δεν μπορεί «να έρθει στα χέρια» με όλα αυτά τα κράτη και επομένως θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή τη στάση της.