Ούτε το Βερολίνο ούτε το ΔΝΤ έχουν συμφέρον να προκληθεί μια ρήξη υποστηρίζει ο Εκχαρτ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην (αρμόδια για το ελληνικό πρόγραμμα) Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.
Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα;
«Οχι, δεν έχω καμιά τέτοια ένδειξη. Αρνούμαι επίσης να κάνω εικασίες σχετικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. Ας περιμένουμε καλύτερα τι θα προκύψει».


Πώς ερμηνεύετε τις πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα;
«Ο κ. Σόιμπλε αποσαφήνισε την κατάσταση. Εάν το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο πρόγραμμα, το τρέχον τρίτο πρόγραμμα θα έληγε πλήρως. Στη συνέχεια είναι διανοητά πολλά σενάρια. Ενα από αυτά είναι ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ και με ένα ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM). Αυτό θα έπρεπε να τύχει νέας επεξεργασίας και έγκρισης από τη γερμανική Βουλή. Ο κ. Σόιμπλε δεν είπε ότι αυτό το σενάριο είναι πιθανό».


Είναι πιθανό ένα κραχ μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ πριν από τις γερμανικές εκλογές;
«Οι συνομιλίες τρέχουν και συνεχίζω να ελπίζω ότι θα βρεθεί εποικοδομητική λύση. Προσωπικά πιστεύω ότι καμιά πλευρά δεν έχει συμφέρον να γίνει πραγματικότητα το σενάριο που περιγράφετε. Η ελληνική πλευρά ξέρει επίσης σίγουρα τι παίζεται σε αυτό το παιχνίδι».
Πώς θα αντιδράσει η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ;
«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα ενέκρινε αυτό το πρόγραμμα και εγώ κάνω το παν για να εφαρμοστεί όπως συμφωνήθηκε. Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για τις αντιδράσεις της σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ. Ο καθένας μπορεί όμως να φανταστεί ότι έτσι θα προέκυπτε μια προβληματική κατάσταση».
Είναι πραγματοποιήσιμο ένα τέταρτο πρόγραμμα;
«Δεν μπορώ να το πω σήμερα».


Είναι δυνατή μόνο μια τεχνική συμμετοχή του ΔΝΤ;
«Αυτό συμβαίνει ήδη τώρα. Επιπλέον είχε συμφωνηθεί και μια οικονομική συμμετοχή. Το ύψος της είναι ανοικτό».


Η Αθήνα επιθυμεί την επίσπευση της αξιολόγησης, έτσι που η Ελλάδα να μπορέσει από τον Μάρτιο να πάρει μέρος στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ευσεβής πόθος;
«Εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα τότε μπορεί, από τη δική μου σκοπιά, να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση. Αλλά το πότε θα γίνει αυτό δεν είναι στο χέρι μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ