Σκληρή προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο Πρωθυπουργός για την έκτακτη παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και αρχικά είχε αποφασίσει να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, διαπιστώνοντας την κατά την ηγεσία της, τυχοδιωκτική κίνηση του κ. Τσίπρα, όπως λένε κεντρικά της στελέχη, επέλεξε μια ενδιάμεση λύση: «παρόν».

Ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, καθώς σήμερα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τους αντιπροέδρους και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, είχε ανοικτή γραμμή με την Αθήνα, όπου στα γραφεία της Ν.Δ. ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη.

Μετά από μακρά συζήτηση, επέλεξαν το «παρών» για τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και αποφασίστηκε να υπάρξει μια σκληρή προσωπική δήλωση του κ. Μητσοτάκη κατά του Πρωθυπουργού, με χαρακτηρισμούς, όπως «ανήθικος» και «επικίνδυνος».

«Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος» τόνισε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. «Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξηγεί ότι είναι επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα, «ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό.

«Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.και συμπλήρωσε ότι ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας».

Η ηγεσία της Ν.Δ.που αρχικά ήταν στη γραμμή να ψηφίσει την παροχή αιφνιδιάστηκε με την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όταν πληροφορήθηκε την κίνηση του Πρωθυπουργού να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση που είχαν την αίσθηση πως υπήρχε συμφωνία με τους πιστωτές, σήμανε συναγερμός και πολλές ήταν οι εισηγήσεις για την τελική στάση του κόμματος.

Αρκετοί βουλευτές του κόμματος έλεγαν ότι μια καταψήφιση της παροχής θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον κ. Τσίπρα και να επικριθεί εντονότατα η Ν.Δ. Στην περίπτωση της υπερψήφισης, έστω και με αστερίσκους και κριτική, ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιούσε τη στήριξη ως λευκή επιταγή και θα εμφανιζόταν αυτός ως ο σωτήρας του πολιτικού συστήματος. Τελικά, επικράτησε η άποψη για παρών.

Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ: Η ΕΕ να δώσει απαντήσεις σε μεταναστευτικό-ανεργία

«Το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και οι εξωτερικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων, καθώς μια δύσκολη χρονιά για την ΕΕ φτάνει στο τέλος της» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως και προσέθεσε πως η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ.

«Την ίδια στιγμή τα κράτη-μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα και με άλλες προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους τα εργαλεία και τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα έχουμε αποτύχουμε στα πάντα» κατέληξε.