Ως εκφραστής της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημιουργίας, της Δημοκρατίας, της συνεννόησης, της ευρωπαϊκής προοπτικής και της μεγάλης πλειοψηφίας της μεσαίας τάξης, εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης κατά την συζήτηση στην Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017. Όλες αυτές οι δυνάμεις «συγκροτούν μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, η οποία είναι ακατανίκητη, μια πλειοψηφία ικανή να ανατάξει την Ελλάδα», δήλωσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τις παροχές που εξήγγειλε σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιά του Αιγαίου μέσω της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ. «Το Τσοβόλα δώσ’ τα όλα, το πλήρωσε πολύ ακριβά ο τόπος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε την θέση της ΝΔ για εκλογές το συντομότερο δυνατόν: «Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η λύση για το πρόβλημα του τόπου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία» και ότι «η ώρα που μια ικανή κυβέρνηση θα αναλάβει την εξουσία είναι κοντά». Μάλιστα επικαλέστηκε όσους τον ρωτούν γιατί βιάζεται να χρεωθεί αυτά που έχει προκαλέσει η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ενώ τα έχουν φορτωθεί οι ίδιοι, επικαλέστηκε τον Καζαντζάκη που έλεγε ότι στο μυαλό μας το χρέος καθενός να σώζει και να σώζεται και να αντικρίζει την αγέλαστη θεά ευθύνη. «Δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω ευθέως και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Όσο συντομότερα φύγετε τόσο το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ.

Αναφορικά με τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, υπενθύμισε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στα Ιωάννινα το 2014, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά εξήγγειλε το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «πράξη ντροπής, ταπείνωσης και καταισχύνης κάθε πολίτη». «Η ιστορία εκδικείται και επαναλαμβάνεται ως φάρσα στο πρόσωπό σας», είπε στον κ. Τσίπρα, στον οποίο καταλόγισε ότι εξήγγειλε τις παροχές πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το πλεόνασμα και πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, επισημαίνοντάς του ότι «έτσι υπονομεύετε την αξιοπιστία της χώρας». «Εκτός εάν έχετε κάποιο σχέδιο να αποδράσετε σε ένα κρεσέντο παροχών πάνω στο άρμα της σύγκρουσης, τάχα, με τους Θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «το Τσοβόλα δώσ’ τα όλα το πλήρωσε πολύ ακριβά ο τόπος». «Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα για τη χώρα», τόνισε, ενώ σημείωσε πως «αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο δώρο παροχών θα ξεγελάσετε όσους κοροϊδέψετε, πλανάστε». «Και άλλοι έταξαν, μας έβαλαν σε μνημόνιο και σήμερα δεν είναι καν στην αίθουσα αυτή», είπε ο κ. Μητσοτάκης παραπέμποντας στον Γ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με τις αποφάσεις του Eurogroupγια το χρέος, είπε στον πρωθυπουργό ότι «ξεκινήσατε από την διαγραφή και καταλήξατε σε μια προβληματική συμφωνία». «Κερδίσατε ελάχιστα αυτονόητα πράγματα», είπε, παρά ταύτα δήλωσε ότι «θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια απομείωσης χρέους», όπως όμως εξήγησε «αυτό δεν αρκεί», καθώς η μείωση «είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πάρει μπροστά η χώρα». Όπως είπε, «δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, αντιθέτως επιβαρύνεται ελαφρά».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε πολλές φορές τον κ. Τσίπρα για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα και για έλλειψη σχεδίου. «Δεν έχετε κανένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, μόνο κατάλοιπα αριστερών φαντασιώσεων», του είπε, σημειώνοντας πως «προσγειωθήκατε απότομα στην πραγματικότητα και δεν σας είχε μείνει κανένα σχέδιο για την χώρα». «Δεν ξέρετε τίποτε πως δουλεύει την οικονομία την μαθαίνετε από κάποια αραχνιασμένα μαρξιστικά συγγράμματα», συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ότι «ηοπισθοχώρηση της χώρας δεν έχει προηγούμενο». «Καμία εκλεγμένη κυβέρνηση κατά την μεταπολίτευση δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά όσο η δική σας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «πήραν μια οικονομία σε ανάπτυξη και την επέστρεψαν στην ύφεση». «Πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικό στο 2014. Αυτό που λέτε είναι ότι κάποια στιγμή αν όλα πάνε καλά το 2017 θα γυρίσουμε εκεί που είμασταν το 2014», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το 2014 υπήρχε θετικός ρυθμός ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης και η τότε κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε για δεύτερη συνεχή χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ είχαμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τρόικας και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν μειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ ενώ σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 60%.

«Υποσχεθήκατε ελπίδα και δημιουργήσατε απογοήτευση και κατάθλιψη. Ανεβήκατε στην εξουσία λέγοντας ψέματα και χρεώνετε στην χώρα την δική σας ανικανότητα, την δική σας αποτυχία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «είστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη κυβέρνηση για τις δικές σας παραλείψεις». «Είστε μια κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία, ανύπαρκτο πολιτικό κεφάλαιο, χωρίς σχέδιο. Η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σας», είπε στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «το κεφάλαιο του λαϊκισμού κλείνει οριστικά μαζί σας».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας αποδεχόμενη πολύ υψηλά πλεονάσματα και μάλιστα σε χρόνο που ξεπερνά πολύ το πέρας του τρίτου μνημονίου, ενώ η ίδια αποδέχεται δημοσιονομικό κενό για το 2018 και πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα και μονιμοποίηση του «κόφτη». «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι για πόσα χρόνια θα μας δεσμεύουν αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Όσα όμως και να είναι η ζημιά είναι τεράστια», δήλωσε. Ενώ αναφέρθηκε και στην ομολογία ότι το ΔΝΤ ζητάει πρόσθετα μέτρα 4,5 δις για το 2019 μετά το τέλος του προγράμματος.

Αναφερθείς στη ΝΔ μίλησε για συνεκτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο, όπως τόνισε, «είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε». «Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για επίτευξη ανάπτυξης 4%, 120.000 θέσειςεργασίες το χρόνο και ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με στοχευμένες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες και στην φορολογία, ενώ αναφέρθηκε και στην εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας, κάτι που θα βοηθήσει την εικόνα της χώρας έναντι των πιστωτών της. «Μόνο μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει αυτό το δημοσιονομικό χώρο», είπε, δηλώνοντας: «Αρκετά με τους πολιτικούς που με τα μεγάλα λόγια μικραίνουν την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία αλήθειας, ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο, μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

«Χόρτασε ο λαός με απάτες και αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί αλήθεια και ρεαλισμό. Η ΝΔ πιστή στην ιστορική της αποστολή της θα ενώσει όλους τους Έλληνες που θέλουν να υπερβούν την παρακμή. Η σημερινή κυβέρνηση είναι η τελευταία που θα ανεμίζει κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι δυναμική επανεκκίνηση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μια πολιτική αλλαγή που δεν αφορά μόνο στην αλλαγή της εξουσίας, αλλά και στην ρήξη με το επώδυνο τραυματικό παρελθόν.