Δόθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξη Τσίπρα μετά τη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Θεωρώ ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δυο χωρών η στιγμή που ο κ. Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με την δικτατορία στην Ελλάδα… Ο λαός μας έχει χύσει το αίμα του για να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες.

Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν αμερικανό πρόεδρο που υπερασπίστηκε αυτές τις αξίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα απο χρώμα και θρησκεία αλλά και την προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή.

Με την πολιτική που ασκήθηκε από τον Ομπάμα αναπτύχθηκε η οικονομία ενώ στην Ευρώπη με την εμμονή στην λιτότητα έχουν προκληθεί πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Το 1953 που ρυθμίστηκε το χρέος της Γερμανίας και σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης. Η Ελλάδα και ο λαός της βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας.

Σήμερα παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι. Αποφύγαμε την επαπειλούμενη καταστροφή, βήμα με βήμα επιστρέφουμε στην ανάπτυξη. Πριν από ενάμισι χρόνο κληθηκαμε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις και ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τον ρόλο του εκέινες τις δύσκολες ώρες για όσα πρόσφερε στην κυβέρνηση μου.

Πήραμε ιστορικά ορθές αποφάσεις. Μετά από επτά χρόνια η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Είναι τώρα ο καιρός να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και των εταίρων μας. Γι’ αυτό θεωρώ σημαντική την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα. Δεν έχει μόνο ιστορικά συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία. Οι αναμενόμενες αποφάσεις δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αυτές που θα οικοδομήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Συζητήσαμε για τις προοπτικές που ανοίγονται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, την ανάπτυξη της Ναυτιλίας, για έργα που είναι σε εξέλιξη όπως οι αγωγοί αερίου. Μιλήσαμε για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Αλλά και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας. Η Ελλάδα προωθεί την συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Η χωρα μας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στα νησιά της. Παρά την περιορισμένη στήριξη από πολλές χώρες επιμένουμε ότι ο μονος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
Υπογραμμίσαμε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της συνέχισης της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαιο.

Η προάσπιση και τηρηση του διεθνούς δικαίου αποτελούν προυπόθεση γαι την ειρήνη και την σταθερότητα. Υπογράμμισα την προσήλωσή μου στον διάλογο με την Τουρκία. Τόνισα ωστόσο ότι η ανάπτυξη των σχέσεων μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς την απειλή πολέμου.

Η λύση για το Κυπριακό είναι στην βάση του διεθνούς δικαίου. Στηρίζουμε τις συζητήσεις που διεξάγονται και φέρνουν την ελπίδα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και η λύση να ειναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σημεία από την ομιλία του Ομπάμα

Καλησπέρα είπε στα ελληνικά ο αμερικανός πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του.

«Πολλά από τα ιδεώδη της δημοκρατίας έχουν εδώ στην Αθήνα. Έμαθα την έκφραση «κάλος και αγαθός». Έως και σήμερα οι ΗΠΑ είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία με την Ελλάδα. Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω» σημείωσε.

«Αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησης στην οικονομία. Γνωρίζω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές ανθρώπων σε όλη την ανθρωπότητα. Η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια» επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης» επανέλαβε.

Και πρόσθεσε: «Οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή. Ολοι μας θελουμε να πετύχει η Ελλάδα, να ευημερεί ο ελληνικός λαός… Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους».

«Συζητήσαμε την σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» είπε ο αμερικανός Πρόεδρος.

«Αλέξη επίσης σε ευχαριστώ για την αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες ειδικά στα νησιά και όλα αυτά τα έκαναν οι Έλληνες εν μέσω οικονομικών δεινών. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα παραμένει σύμμαχος και αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Είναι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ» επεσήμανε

«Ακόμα και σε τόσο δύσκολες στιγμές είναι από τις λίγες οι χώρες που συνεισφέρουν στη συνδρομή του ΝΑΤΟ. Και θέλω να τους συγχαρώ για αυτό».

«Συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότατα θα λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες» κατέλημε ο Μπαρακ Ομπάμα.

Ερωτηθείς για την οικονομία των ΗΠΑ και αν υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ ο κ. Ομπάμα ανέφερε: «Περάσαμε απο σημαντική συρρίκνωση. Η οικονομία μας συρρικνωνόταν ταχύτερα από ότι την περίοδο της μεγάλης ύφεσης. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση ένα από τα μαθήματα είναι πως είναι σημαντικό να εφαρμόζει κάποιος τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική προσαρμογή. Είχαμε το πλεονέκτημα του δολαρίου. Είχαμε περιθώρια ευελιξίας… Το βασικό μάθημα είναι ότι ιδιαίτερα όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει το να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας βοηθάει. Εσείς περάσατε από δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ο λαός θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ήταν αναγκαίες κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις. Κάναμε κι εμείς τις μεταρρυθμίσεις μας που ήταν επισης απολύτως αναγκαίες. Βλέπω ότι υπάρχει η βούληση να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Χρειάζεται όμως και αναπτυξιακή ατζέντα. Η Ελλάδα δεσμεύεται να αλλάξει υπάρχει μία ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση. Αυτό θα ήταν καλό για όλους.

Συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα

Στο Μαξίμου ο αμερικανός Πρόεδρος. Σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός τον υποδέχτηκε στην είσοδο και έπειτα από μία χειραψία εισήλθαν στο εσωτερικό του Μεγάρου.

Μόνο με λιτότητα δεν ερχεται ευημερία, πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα προς την Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού στον αμερικανό πρόεδρο.

Ο σύντομος διάλογος Ομπάμα-Τσίπρα μπροστά στις κάμερες

«Είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχετε επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιου και αυτό μπορεί να δώσει από μονο του τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρωπινων αξιών, μάχεται και στο σήμερα για αυτές, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιωματα… Παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιοι. Ελπίζουμεπολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση και έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στοΚυπριακό» σημείωσε ο ελληνας πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: «Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν όλα αυτά τα ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα».

«Θα είμαι σύντομος, ήδη έκανα δηλώσεις και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τη θερμή υποδοχή. Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για όσα έχει πετύχει» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Όπως είπε ο κ. Τσίπρας είναι μία περίοδος προκλήσεων για την κυβέρνησή του και τον λαό. Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Θα συνεχίσω να υπογραμμίζω ότι μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης. Ελπίζω η ανάπτυξη να αποτελέσει το στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και να φτάσουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη συμπόνοια και για τη συνεργασία που έχουμε με την κυβέρνηση για να βρούμε λύση στο θέμα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις που προκαλούν τις ροές».

«Όσον αφορά το Κυπριακό, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη δική μας συνεργασία θα συμβάλουν για να βρεθεί δίκαιη λύση. Βλέπουμε στην Ελλάδα έναν σύμμαχο» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Ομπάμα μετέφερε και πάλι τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στον ελληνικό λαό.

Η συνάντηση Ομπάμα-Παυλόπουλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αμερικανός Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στις 14:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα οι δύο Πρόεδροι είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες. Για πρόοδο της Αθήνας, αλλά και για πολλά ακόμη που μένει να γίνουν έκανε λόγο ο Μπαρακ Ομπάμα, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ έκανε αναφορές σε Κυπριακό και Μακεδονικό.

Οι δηλώσεις των δύο Προέδρων

«Κύριεπρόεδρε σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίας σας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον σύντομο διάλογο του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για αντιμετώπιση των ζητημάτων της οικονομικής κρίσης, τη διαχείριση του προσφυγικού και τηνπάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και ο νέος πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι ιστορικές οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά ηομογένεια στις ΗΠΑ… Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση» είπε.

«Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης… Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια μια Ευρώπη ισχυρή. Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον» σημείωσε.

«Μας εμπνέει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και τα εθνικά θέματα τααντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, ταχεία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο: δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θέλω να καταστεί σαφές αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσαμεαρνητικό προηγούμενο για τις ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρούμε επίσης αδιανόητηκαι απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης» επεσήμανε.

Τέλος, το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας σημαίνει και αλυτρωτισμό και γι’ αυτό εμμέσως αμφισβητεί τα σύνορα και κινείται εκτός διεθνών κανόνων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και ένα μεγάλο φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Παράλληλα φέρνω τα χαιρετίσματα π την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι και θεώρησα ότι πρέπει να επισκεφτούμε μια σπουδαία χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

«Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά.. Ξεκινάει όμως μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Η Ε.Ε. είναι κάτι καλό για όλο τον κόσμο.Ένα από τα μηνύματά μου είναι να ενθαρρύνω την ανάπτυξη και την ανάγκη να δίνεται ευκαιρία στους νέους και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Σας συγχαίρω για τον τρόπο που χειρίζεστε το προσφυγικό. Είναι σημαντικό να μην διαχειρίζεται μόνο μία χώρα όλο το πρόβλημα» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και την ευχαριστούμε για την προσφορά της. Εκτιμούμε τη συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία».

«Σας ευχαριστώ και πάλι για την θερμή υποδοχή και την φιλοξενία» κατέληξε ο πρόεδρος Ομπαμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε με χειραψία και σύντομη συνομιλία τον Αμερικανό Πρόεδρο. Οι δύο Πρόεδροι περπάτησαν στο κόκκινο χαλί υπό τον ήχο του αμερικανικού και στη συνέχεια του ελληνικού υμνου.

Ακολούθησε χειραψία του Αμερικανού Προέδρου με τους Δ. Τζανακόπουλο, Ν. Βούτση, Ν. Κοτζιά και Ευ. Τσακαλώτο.

Οι κκ Ομπάμα και Παυλόπουλος είχαν μία πρώτη σύντομη συνομιλία την ώρα που περπάτησαν για να μπουν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

«Είναι αυτή η κατοικία σας;» ρώτησε ο Μπαράκ Ομπάμα τον ΠροκόπηΠαυλόπουλο λίγο πριν τον σύντομο διάλογο των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες.

Πριν την υποδοχή Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο

Όλα είναι έτοιμα στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίσημη υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται στις 13:30. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, τον Αμερικανό Πρόεδρο θα υποδεχθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και θα ακολουθήσει η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά και η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα θα παρουσιάσουν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως θα εισέλθουν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.

Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα – Συνομιλία Ομπάμα-Καμμένου

Προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το Air Force One στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήλθε του προεδρικού αεροσκάφους στις 10:45. Τον αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο λίγο πριν από τις 10:00.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτησε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο και επιβιβάσθηκε στη λιμουζίνα που θα τον μεταφέρει στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει το διήμερο της επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

«Είστε ο πιο αγαπητός Πρόεδρος των ΗΠΑ που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Σας καλωσορίζω εκ μέρους του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις παρεμβάσεις που κάνατε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η πατρίδα μας. Η επίσκεψή σας είναι το μήνυμα για την αρχή της εξόδου της χώρας μας από την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα. «Σας ευχαριστώ πολύ, έχω επιλέξει την Ελλάδα στο τελευταίο ταξίδι μου για να στείλω από την χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα» απάντησε ο αμερικανός Πρόεδρος.

«Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει τον Πρόεδρο Ομπάμα, προσδοκώντας μια χρήσιμη και παραγωγική επίσκεψη για τα ελληνικά συμφέροντα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής» προσθέτει η ΝΔ και καταλήγει: «Η Νέα Δημοκρατία δεν ανακάλυψε σήμερα την Αμερική, αλλά ασκεί πολιτική με βάση τα διαχρονικά εθνικά συμφέροντα και τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας».

Το πρόγραμμα και η ατζέντα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου

Στη διαδρομή που θα ακολουθήσει έχει απαγορευθεί η κίνηση, ενώ υπάρχουν πεζές περιπολίες, όπως και πλωτά του λιμενικού που ελέγχουν από θαλάσσης τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Στις 13:30 ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Προεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 14:30. Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα θα γίνουν κοινές δηλώσεις.

Για τις 19:30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Πρεδρικό Μέγαρο.

Το πρωί της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος θα ανέβει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου θα κάνει μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Παρθενώνα.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει ομιλία στις 12:30 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ομιλία του θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να αναφερθεί στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς και στο Brexit.

Μετά την ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος αναχωρεί από την Αθήνα με επόμενο σταθμό του το Βερολίνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Χρέος, προσφυγικό και Κυπριακό, θα βρεθούν μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, την χαρακτηρίζει «γεγονός με τεράστια σημασία για τη χώρα και την Ευρώπη», που «συνιστά έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας» όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ επικρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση για «τυφλή αντιπολιτευτική γραμμή, καθώς «επιλέγει» να μειώσει της σημασία αυτής της επίσκεψης.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα κομίζει μήνυμα για το χρέος που κινείται στο κλίμα του ΔΝΤ. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους καθώς δεν είναι βιώσιμο.

Επίσης, θα επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της και θα απευθύνει μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό, αναγνωρίζοντας τις θυσίες που έχουν γίνει.

«Πολλαπλά εποικοδομητική» για την προώθηση μιας «δίκαιης» και «βιώσιμης» λύσης για το ελληνικό χρέος και για την επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση ότι θα είναι η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην «Αυγή».

Όπως δήλωσε: «Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε σήμερα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια επίσκεψη της οποίας η σημασία υπερβαίνει τον προφανή συμβολισμό. Διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος όσο και για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για το Κυπριακό.

»Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι πολλαπλά εποικοδομητική και θα συμβάλει στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».