Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, και ο Τραμπ θα καγχάζει μέσα από τον Λευκό Οίκο. Η ιστορία άρχισε εντελώς ανάποδα, τον Ιούνιο του 2015. Εκείνη την ημέρα που ο μεγιστάνας Ντόναλντ πήρε το ασανσέρ από το ρετιρέ του πύργου Τραμπ και κατέβηκε στο ισόγειο, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για να ανακοινώσει ότι κατεβαίνει για πρόεδρος των ΗΠΑ.Το γλέντησε κάθε πικραμένος, με τον Τύπο να χτυπάει ανελέητα: «Υποψηφιότητα γελοία όσο τα μαλλιά του», «Βοήθεια!!! Ο Τραμπ θέλει να σώσει την Αμερική!».
Μικρό δείγμα βιογραφικού από τότε; Φύλο: άνδρας. Ηλικία: 70. Μαλλιά: ξανθά, από υλικό… άγνωστο στην επιστήμη. Επάγγελμα: μεγιστάνας μπίζνεσμαν, σταρ τηλεριάλιτι, πρώην πλέι μπόι, διοργανωτής καλλιστείων, ξενοδόχος, ιδιοκτήτης καζίνο. Φιλοδοξία: να γίνει ηγέτης της υπερδύναμης. Το διακήρυξε μπροστά σε οκτώ αμερικανικές σημαίες και δεκάδες «οπαδούς», στην πραγματικότητα «κλακαδόρους» χειροκροτητές, επαγγελματίες κομπάρσους που πληρώθηκαν 50 δολάρια ο καθένας για να τον χειροκροτήσουν.
«Ο καλύτερος πρόεδρος»


Ορκίστηκε ότι θα είναι «ο καλύτερος πρόεδρος που έφτιαξε ο Θεός» για να μειώσει την ανεργία. Που είπε ότι έχει φθάσει στο 20% (στην πραγματικότητα 5,6%). Το παραλήρημα το φύλαξε για το Μεξικό στην πρώτη δήλωση της εκστρατείας του, που τον κυνηγάει από τότε. «Δεν είναι χαζοί. Μας στέλνουν ό,τι χειρότερο έχουν: ναρκωτικά, απατεώνες, εγκληματίες, βιαστές. Τους καλούς τους κρατάνε στη χώρα τους». Για να σώσει την πατρίδα, είπε, θα χτίσει τείχος κατά μήκος όλων των νότιων συνόρων και θα υποχρεώσει τους Μεξικανούς να πληρώσουν για την κατασκευή του.

«Ο Ομπάμα μάς έχει κάνει τριτοκοσμική χώρα, σκουπιδότοπο… Αφησε Μεξικό, Κίνα να κλέψουν τις δουλειές και τα λεφτά μας. Η Κίνα πήρε τις δουλειές μας… Εγώ θα τις φέρω πίσω. Θα ξανακάνω την Αμερική μεγάλο έθνος!»
φώναζε. Προτού αποκαλύψει ότι έχει προσωπική περιουσία 10 δισ. δολαρίων (στην πραγματικότητα είναι γύρω στα 4 δισ.). Οπότε ; Οπότε… «δεν χρειάζομαι τα λεφτά κανενός. Δεν θα ξεπουληθώ σε κανέναν, γιατί είμαι πραγματικά πολύ, πολύ, πολύ πλούσιος!».
Ακολούθησαν 17 μήνες έξαλλης αντισυστημικής ρητορικής. Ο Τραμπ γκρέμιζε τη μία μετά την άλλη τις προβλέψεις. Συνέχιζε να προσβάλει, γυναίκες, ισπανόφωνους, μαύρους, αναπήρους, γκέι. Και φυσικά την αντίπαλο Χίλαρι, που ούρλιαζε ότι θα την κλείσει στη φυλακή. Κέρδιζε συνέχεια. Πρώτα το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και τώρα, σαρωτικά, την προεδρία. Παρά τα όσα έλεγε και έκανε, αναδυόταν εύκολα σαν τον φελλό, έπειτα από κάθε κατραπακιά, και πάλι νικητής στην επιφάνεια.
Πολλοί λένε ότι, δεν μπορεί, όλα αυτά τα ακραία τα έκανε επίτηδες, Επειδή ξέρει το επικοινωνιακό παιχνίδι από τα τηλεσόου, από το μάρκετινγκ, από τις μπίζνες. Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το ’90, όχι απλώς ανένηψε αλλά μεσουράνησε πάλι στις επιχειρήσεις. Και να που κατάφερε να μπει στον Λευκό Οίκο.
Πρώτα όμως μπήκε στα σπίτια της Αμερικής με το ριάλιτι «Ο ασκούμενος» (NBC). Διάλεγε από μια ομάδα 18 υποψηφίων υπαλλήλων ποιους θα στείλει «στη σουίτα ή στον δρόμο». Αξέχαστη έχει μείνει η ατάκα «Απολύεσαι!». Την έλεγε με μπρίο κάθε φορά που έδιωχνε παίκτη. O νικητής κέρδιζε συμβόλαιο σε εταιρεία του ομίλου Τραμπ.
Ζωή σαν σαπουνόπερα


Τρεις γάμοι, πέντε παιδιά, επτά εγγόνια, καυτές σχέσεις. «Είκοσι πέντε εκατομμύρια δολάρια στην Ιβάνα; Δεν φθάνουν ούτε για μανικιούρ!». Αμίμητη δήλωση του δικηγόρου της στο πολύκροτο διαζύγιο από την τσέχα πρώτη σύζυγο (1992). Επόμενος γάμος με τη στάρλετ Μάρλα Μέιπλς. Από το 2005 είναι παντρεμένος με τη σλοβένα, πρώην μοντέλο και μέλλουσα Πρώτη Κυρία Μελάνια Κνάους.
Γιος πλούσιου κτηματομεσίτη, έγινε και ο ίδιος μεγιστάνας με ξενοδοχεία, καζίνα, πολλά γήπεδα γκολφ. Θα μείνει αξέχαστη η ατάκα του, μπροστά στην κάμερα, «ξεκίνησα με ένα μικρό δάνειο ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τον πατέρα μου». Πρόεδρος του Οργανισμού Τραμπ, των Εκδόσεων Τραμπ και των Θερέτρων Τραμπ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει γράψει και 15 μπεστ σέλερ («Πώς να γίνεις πλούσιος», «Το άγγιγμα του Μίδα» κ.ά.). Διοργάνωνε επίσης με πολύ κέφι, επί πολλά χρόνια, τα καλλιστεία Μις Υφήλιος.
Από τις 21 Ιανουαρίου του 2017, αυτός ο άνθρωπος θα περάσει στην Ιστορία ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Και θα μετακομίσει, με τη Μελάνια και τον 10χρονο γιο τους Μπάρον, στον Λευκό Οίκο. Η νέα πρώτη οικογένεια δεν θα μοιάζει με καμία άλλη, ει μη μόνον γιατί έχει συνηθίσει σε μια ζωή σαν σαπουνόπερα.
Ολες ανέβηκαν στην πασαρέλα


Γεννημένη στη Σλοβενία, η 46χρονη καλλονή Μελάνια είναι πρώην μοντέλο. Αλλά ποια από τις γυναίκες Τραμπ δεν ήταν μοντέλο; Η Ιβάνκα, κόρη από την πρώτη σύζυγο Ιβάνα, έκανε μόντελινγκ στην πασαρέλα προτού μπει στις επιχειρήσεις του μπαμπά ως επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης και εξαγορών. Τώρα λέει ότι τον βοήθησε να αποκτήσει την Αμερική.
Εξέχουσα θέση στην εκστρατεία είχε και ο 38χρονος Ντόναλντ τζούνιορ, πρωτότοκος γιος με την Ιβάνα. Η γυναίκα του Βανέσα ήταν μοντέλο και μητέρα πέντε εγγονιών του Ντόναλντ.
Υπάρχει και ο αδελφός, ο Ερικ Τραμπ, που ασχολήθηκε επίσης με την εκστρατεία. Οπως και στον μεγαλύτερο αδελφό του, του αρέσει «να πυροβολεί μεγάλα ζώα, ιδίως αρκούδες και λιοντάρια στην Αφρική». Η γυναίκα του Λάρα είναι πρώην προσωπική γυμνάστρια, με εντυπωσιακά σωματικά προσόντα.
Η 22χρονη Τίφανι Τραμπ, κόρη του Ντόναλντ από τον δεύτερο γάμο, αποφοίτησε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Θέλει να γίνει (ναι, το βρήκατε!) μοντέλο. Εκανε ντεμπούτο τον Φεβρουάριο στην Εβδομάδα Μόδας Νέας Υόρκης. Εξ όσων γνωρίζουμε, ο μικρός Μπάρον δεν έχει φιλοδοξίες… μοντελοποίησης. Του αρέσουν τα σπορ, ιδίως το μίνι γκολφ. Αλλά, πάλι, είναι «σπορ» το μίνι γκολφ;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ