«Πόσο εφικτές είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ;» ρωτήσαμε τον Μάθιου Μπάουμ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ.

«Εχει ήδη πάρει αποστάσεις από τις πιο ακραίες. Πώς μπορείς, ας πούμε, να απελάσεις όλους τους παράνομους μετανάστες από το εσωτερικό των ΗΠΑ, 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν και εργάζονται χρόνια τώρα χωρίς χαρτιά; Είναι από τις υποσχέσεις που έχουν ενθουσιάσει βέβαια τον πιο σκληρό πυρήνα των οπαδών του. Αλλά στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως ανέφικτο, να κάνει τέτοιον όγκο απελάσεων. Ισως δούμε απελάσεις-εξπρές για όσους έχουν κάνει ποινικά αδικήματα. Μετά τον Σεπτέμβριο, ο Τραμπ μιλάει μόνο για πολύ αυστηρούς ελέγχους στη μετανάστευση»
μας απάντησε ο Μπάουμ.

«Το «τείχος» στα σύνορα με το Μεξικό ήταν άλλη μία λαϊκίστικη υπόσχεση, που μάλλον δεν θα γίνει πραγματικότητα, όπως την είχε ανακοινώσει –δηλαδή το «σφράγισμα» 3.200 χλμ. για να μείνουν απέξω οι μεξικανοί «βιαστές και δολοφόνοι». Ηδη όταν πήγε στο Μεξικό τον Αύγουστο και μίλησε με τον πρόεδρο της χώρας, ο Τραμπ δεν το ανέφερε, ούτε βέβαια είπε ότι θα υποχρεώσει τους Μεξικανούς να πληρώσουν τα 40 δισ. δολάρια που θα κοστίσει το τείχος!»
τόνισε.

«Ούτε περιμένω να δω απαγόρευση στην είσοδο, προσωρινή ή μόνιμη, για όλους τους μουσουλμάνους –μια τέτοια απόφαση θα καταπέσει εύκολα στα δικαστήρια λόγω αντισυνταγματικών διακρίσεων με βάση τη θρησκεία»
εκτιμά ο συνομιλητής μας.

«Περιμένω όμως κινήσεις για δραστική μείωση της φορολογίας, όπως έχει εξαγγείλει, ιδίως για τους πλουσίους και τις επιχειρήσεις. Και συνακόλουθη αύξηση του ελλείμματος, κατά 33 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζεται. Και είμαι βέβαιος ότι θα καταργήσει το Obamacare, το σύστημα Υγείας του Ομπάμα, στο οποίο βρήκαν για πρώτη φορά κάλυψη 20 εκατομμύρια πιο φτωχοί Αμερικανοί»
μας λέει ο Μπάουμ.
Και καταλήγει: «Ολα όσα έχει πει προεκλογικώς ο Τραμπ για την οικονομία παραπέμπουν σε έναν παρωχημένο και ανέφικτο προστατευτισμό στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα. Ποτέ δεν είπε την αλήθεια στους λευκούς εργάτες της βιομηχανίας, στους ανθρακωρύχους, στη φοβισμένη μεσαία τάξη, στα εκατομμύρια των ανθρώπων της εργατικής τάξης, στους οποίους έταξε να δημιουργήσει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με ψεύτικες υποσχέσεις. Η αποβιομηχανοποίηση είναι γεγονός σε όλες τις ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες. Και η Αμερική, η μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς, είναι πυλώνας της παγκοσμιοποίησης –δρόμος γυρισμού δεν υπάρχει. Αν θελήσει, ας πούμε, να καταργήσει διεθνείς συμφωνίες όπως η ΝAFTA και η ΤPP, θα βρει απέναντί του το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η ιδεολογία του οποίου είναι θεμελιωμένη στο ελεύθερο εμπόριο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ