Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού.

Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Η συνεδρίαση

Δια του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά και όχι του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου -αν και παραβρέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής- επέλεξε η κυβέρνηση να απαντήσει στα πυρά της ΝΔ κατά την συζήτηση για την σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού. Μάλιστα ο κ. Μπαλτάς επιχειρώντας να αντικρούσει τα πυρά του εισηγητή της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη περί «κωλοτούμπας», προέβη σε μια ανάλυση που έκανε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γελούν. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εκ γενετής για μία έννοια που λέγεται δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού, ένας δρόμος που, όπως εξήγησε, είναι μακρύς και όχι στιγμιαίος και έχει υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, νίκες και ήττες. «Όταν σε αυτό το δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μία αναγνωρισμένη ήττα δεν σημαίνει ότι μετά την ήττα λέμε άλλα από αυτά που λέγαμε πριν», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «λέμε κάτι που αναγνωρίζει το γεγονός μιας ήττας, ότι πρέπει να προσαρμοστούμε να κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα». Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Μπαλτάς επέμεινε ότι «για το Ελληνικό δεν πρόκειται περί αντίφασης», ενώ δήλωσε ότι «πετύχαμε πολύ σημαντικές βελτιώσεις στη συμφωνία που παραλάβαμε».

Από τον Μαρξ στον Φρόιντ

Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις του εισηγητή της ΝΔ για όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Ελληνικού και όσα τελικώς έπραξε, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι τα επιχειρήματα αυτά του «θυμίζουν, παραθέτοντας λίγο στρεβλά τον Μαρξ, μια φράση: ένα φάντασμα πλανιέται στη ΝΔ – το φάντασμα της ηγεμονίας της Αριστεράς». Δεν περιορίστηκε όμως στον Μαρξ, αλλά προσέφυγε και στον …Φρόιντ και τον μηχανισμό απάρνησης: «Κάτι που με κατατρέχει, κάτι που δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω συνειδητά, φωνάζω υποσυνείδητα: “δεν θα με ηγεμονεύσει η ηγεμονία της αριστεράς – είμαι φιλελεύθερος”», είπε, ψυχαναλύοντας τον κ. Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ακόμα ότι «οι επενδύσεις δεν είναι κάτι που εμάς εντός καπιταλισμού μας βρίσει αντίθετους, αλλά θεωρούμε ότι στο μέτρο του δυνατού πρέπει να τις ελέγχουμε σε σχέση με βασικές παραμέτρους» (αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερο φυσικό κάλος κλπ.). Ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΠΟ δεν εμποδίζει την επένδυση στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι σχετικές εισηγήσεις για αρχαιολογικά θέματα υπήρχαν παλαιότερα αλλά οι τότε κυβερνήσεις δεν τις κοίταξαν. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι «θα τιμήσουμε τις υπογραφές μας και θα διευκολύνουμε τους επενδυτές», ενώ επέμεινε στα περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».

«Ενεφανίσθη σιωπών»

Το θέμα της παρουσίας του κ. Μπαλτά στην συζήτηση για την επένδυση του Ελληνικού δεν πέρασε απαρατήρητο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Ν. Δένδια, να σχολιάζει ότι «ενεφανίσθη σιωπών ο υπουργός Οικονομικών και απουσίαζαν οι αναπληρωτές υπουργοί αλλά και ο υπουργός Οικονομίας και η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού». «Είναι θέμα κυρίως αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι πολιτιστικό ζήτημα», είπε ειρωνικά. Ενώ σχολίασε και τα λεγόμενα του κ. Μπαλτά περί δρόμου προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και περί στρατηγικών υποχωρήσεων. «Είναι ένα ωφέλιμο έργο ή είναι μια στρατηγική υποχώρηση;», ρώτησε, τονίζοντας ότι «είναι να κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια με όσα έχετε πει για το Ελληνικό», θυμίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έλεγε ότι: Για μας το Ελληνκό δεν είναι πρότζεκτ είναι κατάθεση ψυχής». «Βρήκατε τις μέρες να μιλάτε περί ηθικού πλεονεκτήματος», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «προσπαθήσαμε επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 να πολεμήσουμε την διαπλοκή και ηττηθήκαμε», ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Ο κ. Καλογρίτσας είναι το όπλο κατά της διαπλοκής;».

Οι …μαλλιάδες και οι Μπαλτάδες

Είχε προηγηθεί το σφυροκόπημα από την κ. Γεωργιάδη, ο οποίος είπε: «Είστε ό,τι πρέπει για τρολάρισμα. Σήμερα εξευτελιζόμενοι στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η ανοησία της αριστερής ιδεοληψίας κράτησε την Ελλάδα χρόνια πίσω». Μάλιστα είπε ότι: «Έρχεται η πρώτη φορά Αριστερά και δίνει τα αεροδρόμια. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα είναι αναπτυξιακό έργο. Όταν ο Σουφλιάς επί Καραμανλή μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού ανεβαίνατε στα έδρανα».

Και πρόσθεσε: «Καλώ όποιον ενδιαφερόμενο να πάρει τα πρακτικά της Βουλής και να πάει να τα δείξει στους μαλλιάδες στα Πανεπιστήμια να τους δείξει τι κάνει η πρώτη φορά Αριστερά. Τα Πανεπιστήμια είναι γεμάτα Μπαλτάδες. Θα πάρω τα πρακτικά και θα τα δείξω στους φοιτητές να δουν ότι άλλα λέει ο Μπαλτάς ως καθηγητής και άλλα κάνει ως υπουργός. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα ντρέπεται φοιτητής να δηλώσει αριστερός».

«Σανό από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα…»

Ενώ ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος σχολίασε: «Η σημερινή ημέρα, εκτός από την αρχή αυτής της μεγάλης επένδυσης, σηματοδοτεί και το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, αλλά και το τέλος των ψεμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε επί 5-6 χρόνια στους πολίτες για την επένδυση. Με τον τρόπο που η «πρώτη φορά Αριστερά» διαχειρίστηκε την κυβερνητική της θητεία, έδωσε όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα στην ΝΔ και στον κ. Γεωργιάδη. Η «αριστερά» της συνωμοσιολογίας, του μηδενισμού, και όχι πια «των οραμάτων», έκανε τους προοδευτικούς πολίτες να ντρέπονται γιατί τους εξαπατήσατε, και καταντήσατε οι καλύτεροι «πελάτες» της ΝΔ και του κ. Γεωργιάδη!».

Στο θέμα του Ελληνικού αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης ασκώντας κριτική στη ΝΔ: «Αντί να μας πείτε γιατί 13 χρόνια δεν προχώρησε η επένδυση του Ελληνικού μας κάνετε κριτική γιατί τον ένα χρόνο που ασχοληθήκαμε έχουμε καθυστερήσει», είπε. Πρόσθεσε δε ότι «ήμασταν πάντα κατά των ιδιωτικοποιήσεων – ξεπούλημα που επιβάλλατε εσείς, αλλά υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Πυρά από Κουτσούμπα

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας λέγοντας ότι και στην περίπτωση του Ελληνικού, όπως και συνολικά, «όλη την βρώμικη δουλειά του συστήματος την κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». «Πώς να μην τους στηρίζουν τα διεθνή “γεράκια”;», διερωτήθηκε.

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπ. Δανέλλης κάλεσε την κυβέρνηση: «Αναλάβετε το ownership των αποκρατικοποιήσεων που έχετε υπογράψει, και όχι το ownership μιας ξεπερασμένης, δήθεν αριστερής φοβικότητας προς το υγιώς επιχειρείν και το υγιώς επενδύειν».