Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη διαδικασία, τον κυβερνητικό εταίρο κ. Καμμένο να μιλάει για «μαύρα» ταμεία υποψηφίου καναλάρχη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για τον κίνδυνο μαφίας, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας μετά και την απόρριψη των αιτήσεων για προσωρινό «πάγωμα» της διαδικασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο παραμένουν ανοιχτά μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τον διαγωνισμό με αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων, των οποίων η εκδίκαση προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έχει οριστεί να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.

Ενταση, κομφούζιο και ενστάσεις
Η όλη διαδικασία τείνει να εξελιχθεί στο απόλυτο κομφούζιο. Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης την περασμένη Πέμπτη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Από τις 11.00 ως τις 17.00 κυριαρχούσε η ένταση, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να απειληθεί επέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Κομβικό σημείο των αντιπαραθέσεων ήταν η άρνηση της Επιτροπής να δηλώσει ξεκάθαρα αν το ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης είναι διεθνώς πιστοποιημένο και η μόνη απάντηση ήταν «υποβάλετε γραπτώς το ερώτημα και θα απαντηθεί εν ευθέτω χρόνω».
Το ζήτημα προέκυψε από το γεγονός ότι η εταιρεία Singular Logic που με διαγωνισμό ανέλαβε τη δημοπρασία δεν διέθετε το κατάλληλο λογισμικό, με αποτέλεσμα να στραφεί σε θυγατρική εταιρεία της τράπεζας Eurοbank. Στο τέλος και ενώ ορισμένοι από τους συμμετέχοντες απείλησαν ακόμη και με αποχώρηση, η Επιτροπή παραδέχθηκε ότι ναι μεν η εταιρεία είναι διεθνώς πιστοποιημένη, αλλά το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι, γεγονός που αρκετοί νομικοί θεωρούν ότι δημιουργεί προβλήματα σχετικά με τη νομιμότητα του διαγωνισμού.
Συμμετέχοντες έθεσαν και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως π.χ. το πώς είναι δυνατόν να «λειτουργήσει» κάποιος που είναι κλεισμένος σε ένα γραφείο για δύο 24ωρα χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Σε μια εποχή όπου λιμάνια και «φιλέτα» του Δημοσίου πωλούνται με συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον διαγωνισμό για τις άδειες σε ένα θέατρο σκιών γιγαντιαίων διαστάσεων.
«Το πιο χοντρό πορτοφόλι»
Μετά τη δεύτερη φάση της προσομοίωσης που θα γίνει αύριο θα μπούμε πλέον στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό όπου το μοναδικό κριτήριο για να πάρει κανείς την άδεια είναι το πιο χοντρό πορτοφόλι. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στον τομέα των ιδιωτικών καναλιών, ενώ οι ιδιοκτήτες των ήδη λειτουργούντων σταθμών αλλά και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγορούν για αυθαίρετες αποφάσεις που σκοπό έχουν τον έλεγχο της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης με σοβιετικά πρότυπα.
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει το πρωί της ερχόμενης Τρίτης και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα διαρκέσει 48 ώρες, αν και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν όλα τελειώσει ως το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού, που απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ, θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη).

Στη συνέχεια η Επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα σταδιακά με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Οταν απομείνουν μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη φάση. Σε αυτήν θα «μιλούν» μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη. Οταν δημοπρατηθούν όλες οι άδειες, θα ανακοινωθούν τα ονόματα των τεσσάρων που θα τις έχουν κατοχυρώσει και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έλεγχος του «πόθεν έσχες» των μετόχων των εταιρειών.

Τα προβλήματα της διαδικασίας
Το βασικό αγκάθι είναι ο περιορισμός των αδειών σε τέσσερις. Ο αριθμός αυτός βασίστηκε σε προκαταρκτική μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, τα τεχνικά επιχειρήματα της οποίας έχουν αμφισβητηθεί από ειδικούς επιστήμονες. Στην αρχή η κυβέρνηση έλεγε ότι μόνο τόσα κανάλια χωράει το φάσμα. Στη συνέχεια, όταν έγινε εμφανές ότι αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί, άρχισαν να ομιλούν για τη βιωσιμότητα των καναλιών λέγοντας ότι μόνο τέσσερα κανάλια βιώσιμα χωράει η ελληνική αγορά, δεδομένης της κατάρρευσης της διαφημιστικής «πίτας».
Το δεύτερο αγκάθι είναι ο ουσιαστικός παραγκωνισμός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της ανεξάρτητης αρχής που είναι συνταγματικά αρμόδια για την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών αλλά και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.
Το τρίτο είναι ότι δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη για τα κανάλια που ήδη λειτουργούν και τα οποία είναι επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους. Τι θα γίνει με τα κανάλια αυτά που δεν θα πάρουν άδεια; Πώς θα προχωρήσουν στο κλείσιμο, δεδομένου ότι ούτε στην πτωχευτική διαδικασία θα μπορούν να μπουν αλλά ούτε και να συνεχίσουν να λειτουργούν; Προηγήθηκε βέβαια η στοχοποίησή τους ως «διαπλεκόμενων» τεράτων τα οποία ευθύνονται λίγο-πολύ για όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.
Για τους εργαζομένους των καναλιών που ήδη λειτουργούν και δεν θα πάρουν άδεια η κυβέρνηση με απόλυτο κυνισμό δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι 2.500 και οι τέσσερις που θα πάρουν άδεια είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν 1.600, οπότε λίγο-πολύ όλα είναι ωραία και καλά. Το γεγονός ότι τίποτε δεν διασφαλίζει το γεγονός ότι οι 1.600 θα προέρχονται από τους ανθρώπους που θα έχουν χάσει τις δουλειές τους ουδόλως απασχολεί την αριστερή κυβέρνηση.
Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τη… συμπολίτευση

Η διαδικασία έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο ανένδοτο αγώνα όλων εναντίον όλων στο πολιτικό πεδίο. Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος με αναρτήσεις στο Twitter εξαπέλυσε βέλη εναντίον του Ι. Β. Καλογρίτσα γράφοντας: «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι». Τον υπουργό έσπευσε να στηρίξει και ο υφυπουργός Αμυνας κ. Δ. Βίτσας, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Καμμένος είναι στην πολιτική χρόνια, γνωρίζει και πράγματα, κάτι θα θέλει να πει πάνω σε αυτό».


Σκληρή επίθεση από ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η ΝΔ με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες». Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση «υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των μέσων ενημέρωσης χτίζοντας «γέφυρες διαπλοκής» με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες». Επίσης σημείωσε ότι «η λογική τού «όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια», χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σιωπή της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Καμμένου.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τον διαγωνισμό «πρόβα τζενεράλε για την αριστερή διαπλοκή». «Η χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί «παίζουν» τον παπά» σχολίασε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το ΚΚΕ τόνισε πως «καθημερινά αποκαλύπτεται ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα «τζάκια» και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Ο κ. Στ. Θεοδωράκης από το Ποτάμι ανέφερε ότι «στο τηλεοπτικό πεδίο πάμε από μια κακή περίοδο, στην οποία υπήρξαν ομολογουμένως πολλά προβλήματα, σε μια απολυταρχική περίοδο. Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο».
Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Παππάς καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα. Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος».

Οι προσφυγές στο ΣτΕ και ο… Εσκομπάρ
Στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών κατά τη διάρκεια των ακροάσεων των εκπροσώπων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και του Ελληνικού Δημοσίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητήθηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή ή μη του διαγωνισμού της Τρίτης, το τοπίο διαμορφώθηκε ως εξής: οι ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί τάχθηκαν υπέρ της αναστολής του διαγωνισμού, ενώ οι νέοι υποψήφιοι ήσαν υπέρ της συνέχισής του, με ενστάσεις ωστόσο εναντίον της συμμετοχής συνυποψηφίων τους. Να ανασταλεί ο διαγωνισμός ζήτησαν οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών Mega, Star, ΑΝΤ1, Alpha, Σκάι και Ε.
Αντίθετα, οι νέοι παίκτες, που είναι οι εταιρείες Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΤΠΚ ΜΑΕ), Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία (Αλτερ Εγκο ΜΜΕ ΑΕ), Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία (ITV CP) και DIMERA Media Investments Limited, ζήτησαν να συνεχιστεί ο διαγωνισμός.
Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός πρέπει να συνεχιστεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ο δικηγόρος κ. Γιάννης Μαντζουράνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Ελληνικό Δημόσιο εκφράζει την ικανοποίηση γιατί σήμερα εκλεκτοί δικηγόροι εκπροσωπούν σοβαρές υποψήφιες εταιρίες μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει ούτε η κόρη ούτε ο γιος ούτε ο ίδιος ο Εσκομπάρ…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ