Η προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ήταν το αντικείμενο συσκέψεων που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο -τη συμμετοχή τους στην οποία επιβεβαίωσαν όλοι οι ηγέτες από την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ελλάδα- η βασική επιδίωξη θα εστιαστεί στη διερεύνηση της δυνατότητας των χωρών της Μεσογείου να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, σε θέματα όπως η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, η ανάπτυξη και το προσφυγικό.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν, πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα ακόμα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο προς συζήτηση μεταξύ των ηγετών για τα ζητήματα αυτά.

Αναφορικά με την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει σε δύο πυλώνες: τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό.