«Είμαστε ευτυχείς που το Eurogroup μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία τόσο μεταξύ των 19 μελών όσο και με το ΔΝΤ. Θυμηθείτε πέρυσι, τέτοια εποχή, αυτό ήταν το πιο δραματικό σημείο». Τα λίγα αυτά λόγια του Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ την Πέμπτη, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου του G7, συμπυκνώνουν το στόρι που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση ώστε να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.
Βέβαια για να το επιτύχει καλείται να το υποστηρίξει με κινήσεις και χρήμα που θα οδηγήσουν την οικονομία στην έξοδο από την ύφεση που εισήλθε από το περασμένο φθινόπωρο. Παρά την αισιοδοξία που μεταδίδεται, όλοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η επιχείρηση «ανάταξης της οικονομίας», που θα πληγεί και από τα νέα υφεσιακά μέτρα, δηλαδή τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, όπως παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τις περικοπές συντάξεων, θα επιτύχει. Η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την υψηλή ανεργία (24%), την ακραία φτώχεια στην οποία έχουν βυθιστεί πάνω από 400.000 οικογένειες και τη φορολογική κόπωση που αισθάνονται ακόμη και οι έχοντες.
Ομως η συγκυρία φαίνεται να είναι με την πλευρά του κ. Τσίπρα. Η απόφαση των δανειστών στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης δίνει ανάσα σε όλους. Οπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, το σημαντικότερο είναι ότι «φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».
Από ό,τι φαίνεται όμως οι σχέσεις εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, παρ’ ότι έχουν βελτιωθεί, δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Διαφορετικά, έπειτα από τέτοιο καταιγισμό μέτρων, δεν θα περίμενε κανείς να τεθούν και νέα προαπαιτούμενα –οι «ουρές», όπως τις αποκάλεσε ο κ. Τσακαλώτος, ώστε να εκταμιευθούν:
Ως το τέλος Ιουνίου η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο 2,8 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιόλογης επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Στην ουσία η κυβέρνηση υποβάλλεται στο «μαρτύριο της σταγόνας» και με δεδομένη την αυστηρή εποπτεία στην υλοποίηση του προγράμματος, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην εξόφληση οφειλών του προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους «με δόσεις» καταβάλλοντας 700 – 800 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα από το συνολικό χρέος των 5,6 δισ. ευρώ.
Εστω και με την πληρωμή με δόσεις των υποχρεώσεων του Δημοσίου, όπως είπε ο αναπληρωτής του κ. Τσακαλώτου Γιώργος Χουλιαράκης, «έχουμε ένα όπλο αντιστάθμισης των δημοσιονομικών μέτρων που υποχρεωθήκαμε να νομοθετήσουμε».
Με τη χρηματοδότηση που αποφασίστηκε από τους δανειστές καλύπτονται στο σύνολό τους οι δανειακές ανάγκες της χώρας ως το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι «πέρασε τον κάβο» καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου οδεύουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση χρόνο με τον χρόνο. Το 2017 εκτιμώνται σε 12,9 δισ. ευρώ, το 2018 σε 5,6 και το 2019 σε μόλις 5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χουλιαράκης θεωρεί ότι αυτό που θα βοηθήσει την οικονομία είναι η μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους που κινούνται στο επίπεδο των 6-7 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 ως και το 2020 και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εκτός από τις παρεμβάσεις που θα κάνει το ESM, με τη μείωση του όγκου των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου κάτω από τα 9-10 δισ. ευρώ.
Από την άλλη (πολιτικά) όχθη, η κυρία Μιράντα Ξαφά θεωρεί ότι ένα από τα κρίσιμα σημεία των εξελίξεων είναι η σύσταση του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Το νέο ταμείο, που δίνει στην κυβέρνηση και την ευκαιρία να αξιοποιήσει –πουλώντας ή τιτλοποιώντας –ακίνητα του Δημοσίου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και η 12ετής σταθερότητα του φορολογικού συστήματος για νέες επενδύσεις που θα θεσμοθετηθεί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι «κλειδιά» της συμφωνίας.
Η ΕΕ δίνει επισήμως διευκρινίσεις μέσω του επικεφαλής της Πάνου Καρβούνη στην Αθήνα για το νέο ταμείο. Οπως αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα», τα περιουσιακά στοιχεία που μπαίνουν στη νέα μονάδα για τις ΔΕΚΟ υπό το υπερταμείο δεν προορίζονται αμετάκλητα προς πώληση, όπως συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος, η καλύτερη οργάνωση, το επαγγελματικό μάνατζμεντ και η αποφυγή του εναγκαλισμού πολιτικής εξουσίας με τις διοικήσεις. Μάλιστα σημειώνουν ότι θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από τη Γαλλία η οποία διαθέτει αντίστοιχη μονάδα «ομπρέλα» για τις ΔΕΚΟ. Αυτό που θέλουν να αποφύγουν οι ξένοι είναι δείγματα «κομματικοποίησης», όπως συνέβη με επιλογές προσώπων σε Αττικό Μετρό, ΟΣΕ κ.α.

ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

1. Η αλλαγή για το ΕΚΑΣ. Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση αν δεν ανακτήσει τα αναδρομικά των 80 εκατ. ευρώ να λάβει ισοδύναμα μέτρα.

2. Ελληνικό. Η σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να έρθει στη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου.

3. «Κόκκινα» δάνεια με εγγύηση Δημοσίου. Οι δανειστές απαιτούν να αρθούν οι εγγυήσεις και να ενταχθούν στη ρύθμιση για την πώλησή τους σε funds.

4. Νομική κάλυψη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων του Δημοσίου.

5. Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τις συναλλαγές στο real estate.

6. Ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών ανά υπουργείο, ώστε να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ