Πολλαπλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκαν την ώρα που το αεροσκάφος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και προσέγγιζε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα δύο ζεύγη τουρκικών F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι και τους Φούρνους και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά τα οποία απογειώθηκαν από την Λήμνο και από την Σκύρο. Σε μια μάλιστα περίπτωση το ένα από τα τουρκικά F-16 δεν υπάκουσε στους κανόνες αναχαίτισης και ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με ελληνικό F-16.

Το ρωσικό «air force one» ένα τετρακινητήριο «Ιλιούσιν 96» με διευρυμένη καμπίνα, που μετέφερε τον Ρώσο Πρόεδρο εισήλθε στο FIR Αθηνών από τα Σκόπια και όχι από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Κατά την είσοδό του στο FIR Αθηνών απογειώθηκαν τρία F-16 και το συνόδευσαν τιμητικά έως την προσγείωσή του στο Ελ. Βενιζέλος. Μάλιστα πέταξαν σε χαμηλό ύψος την ώρα που ο κ. Πούτιν αναχωρούσε με το θωρακισμένο αυτοκίνητό του από το αεροδρόμιο.