Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει εκλογές, ο Δ. Σταμάτης προέβλεψε ότι θα γίνουν την άνοιξη του 2017. Η δήλωση από του βήματος της Βουλής του πρώην υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, προκάλεσε συζητήσεις και σχόλια μεταξύ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία η ΝΔ θέτει θέμα εκλογών ώστε «να δώσει τη λύση ο λαός».

Με αφορμή την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος είπε στην Βουλή, αναφερθείς στον κ. Σαμαρά που «έριξε» την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, ότι «πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε έναν πρωθυπουργό και 23 χρόνια μετά νομίζω ότι θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη αλλά πριν γίνει αυτός πρωθυπουργός», ο κ. Σταμάτης του απάντησε ότι «μιλάτε για τον Σαμαρά γιατί έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και δεν μπορείτε να τον φτάσετε». «Χοροπηδάτε και δεν τον φτάνετε κι είναι κωμικό το θέαμα», πρόσθεσε. Ενώ συμπλήρωσε: «Είπατε στον Κυρ. Μητσοτάκη να μην κάνει ότι λέει ο Σαμαράς γιατί δεν θα γίνει πρωθυπουργός. Συμβουλή ή απειλή είναι αυτή;».

Και τόνισε: «Ο λαός αποφασίζει για τις κυβερνήσεις. Την Άνοιξη του 2017 θα γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης πέρα από τις απειλές σας». Λίγο αργότερα δίνοντας διευκρινίσεις στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ερωτηθείς τι εννοεί όταν μιλάει για εκλογές την άνοιξη του 2017 ενώ το κόμμα του ζητεί τώρα εκλογές, ο κ. Σταμάτης είπε ότι «έκανα μια πρόβλεψη» και ότι «το απώτατο όριο είναι τότε, σύμφωνα με την πρόβλεψη για την ενεργοποίηση του “κόφτη”». «Εκλογές μπορούν να γίνουν και τον Σεπτέμβρη», σημείωσε.

Το θέμα δεν έμεινε βεβαίως ασχολίαστο από κυβερνητικής πλευράς με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά να δηλώνει από του βήματος: «Μάθαμε ότι η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και πάει για την άνοιξη του 2017. Όμως θα ξεχειλώσει κι άλλο».