Η ΕΕ χρειάζεται ουσιαστική πρόοδο εντός 10 ημερών όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος όλο το σύστημα να καταρρεύσει» ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των υπουρών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι τα μονομερή μέτρα από μία ή περισσότερες χώρες δεν βοηθούν. Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ είπε: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά τα μονομερή εθνικά μέτρα το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν τα προβλήματα σε άλλους».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει να δει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν «κοινά, συντονισμένα ευρωπαϊκά μέτρα». Ωστόσο, δεν ανέφερε ποια μέτρα θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Εξερχόμενος από την Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη.

«Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών, και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται «πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους». Να σημειωθεί ότι ο Γκράντι πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου είχε επαφές για το προσφυγικό.

Η σύσκεψη

Η εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη διάσκεψη της Βιέννης με την πίεση για εθνικά μέτρα. «Ώρα μεγάλης ευθύνης» λέει ο επίτροπος Αβραμόπουλος, ενώ η ολλανδική προεδρία τονίζει πως εάν μέχρι την Σύνοδο με την Τουρκία δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων, «θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα». «Δεν αποδεχόμαστε μονομερείς ενέργειες» διαμηνύει η Αθήνα.

«Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης» δήλωσε, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή συνάντηση, ενώ υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

«Όλους αυτούς τους μήνες δουλέψαμε σκληρά και πήραμε κοινές αποφάσεις. Είναι ώρα να δώσουμε αποτελέσματα. Μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά. Ελπίζω και προσβλέπω ότι οι υπουργοί σήμερα θα ανταποκριθούν συλλογικά και ενωμένοι στο κάλεσμά μου. Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Και ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας. Μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις 7 Μαρτίου» επισήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, ο οποίος προεδρεύει του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων αν έως τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας είπε πως στις 6-7 Μαρτίου αναμένεται να αυξηθεί η εισροή των προσφύγων καθώς φτιάχνει ο καιρός και εξήγησε πω γι’ αυτό είναι αναγκαίο να έχουν βρεθεί λύσεις έως τότε και συγκεκριμένα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

«Εάν δεν έχουν μειωθεί οι αριθμοί, τότε πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα και να προχωρήσει η ΕΕ στην εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων, επισημαίνοντας: «Ορισμένα κράτη-μέλη αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα στα σύνορά τους. Πρέπει όμως να υπάρχει συντονισμός έτσι ώστε να αποφευχθεί το ξήλωμα της Σένγκεν».

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση στη Βιέννη, ο Κ. Ντάικχοφ σημείωσε: «είναι λογικό να θέλουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των ροών και να βεβαιωθούν ότι δεν παίρνει η κάθε χώρα διαφορετικά μέτρα, δηλαδή να γίνονται άλλα στη μια μεριά των συνόρων και άλλα στην άλλη».

Ερωτηθείς για τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού στο περασμένη Σύνοδο Κορυφής, όπου απείλησε να μην υπογράψει τη συμφωνία με τη Βρετανία, ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι καθένας μπορεί να επιλέξει την τακτική που θα χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση, ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να βρούμε λύσεις» που θα βοηθούν τους πρόσφυγες, αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και αυτά που «αντέχει» η Ευρώπη.