Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα». Μοιράζετε φτώχεια και ελεημοσύνη, είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη λύση για την καταπολέμηση των ανισοτήτων είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό σε ό,τι αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι «η Τουρκία έχει μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί στις αποφάσεις της ΕΕ».

Σχετικά με τις επαφές που είχε ο ίδιος στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε:

«Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί»» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Φορολογικό και «παράλληλο πρόγραμμα»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο και οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Επικρατεί μια ψυχολογία εθνικής αποτυχίας», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του

«Ακόμα και οι αριστεροί δεν βρίσκουν τίποτα το ‘αριστερό’ στην πολιτική που ακολουθείτε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «χαμηλού επιπέδου παράσταση» το παράλληλο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι πολλά από τα μέτρα που τώρα εμφανίζει ως πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση, είχαν νομοθετηθεί από το υπουργείο Υγείας επί της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η πρόσβαση όλων στην νοσοκομειακή περίθαλψη και το κοινωνικό τιμολόγιο.

«Οι κοινωνικές ανισότητες καταπολεμούνται με θέσεις εργασίας, όχι με ελεημοσύνες» συνέχισε, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι το μόνο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης είναι η άλωση του Κρατικού Μηχανισμού.

Επέκρινε δε την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που θα επιφέρει, όπως εκτίμησε, μείωση συντάξεων και τιμωρεί τη νέα γενιά, αλλά και για το αγροτικό «που εξοντώνει τους αγρότες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση στήνει σκηνικό ρήξης με τους εταίρους. «Να του θυμίσω ότι τις προηγούμενες φορές που έγινε κάτι παρόμοιο, τελικά βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο» συνέχισε.

Η πραγματικότητα είναι μια, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής δεν υπάρχει, υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα ελέγχου του κράτους, «αυτό το υλοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», είπε.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην τακτική της κυβέρνησης, όπως είπε, «να φέρνει άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια».

«Η κυβέρνηση αυτή καταθέτει το νομοσχέδιο ως ένα βολικό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Είναι ένα δήθεν αντίβαρο στο ασφαλιστικό προκρούστεια κλίνη του Κατρούγκαλου, δήθεν αντίβαρο στην νέα φορολογική γκιλοτίνα, η οποία δρομολογείται του κ. Αλεξιάδη, δήθεν αντίβαρο στους κατά τα άλλα αριστερούς πλειστηριασμούς που έρχονται του κ. Σταθάκη, δήθεν αντίβαρο στην αλλεργία που έχετε για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, στις συνεχείς παλινωδίες στην υλοποίηση της απαραίτητης πολιτικής αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Tο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας έγιναν το συντομότερο ανέκδοτο. Εμείς σας λέμε ότι το ψέμα και η κοροϊδία δεν περνάνε πια στην Ελλάδα σήμερα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.