Πιθανές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη στάση που κράτησαν οι Βρυξέλλες απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας του προσφυγικού, αναζητεί με σειρά ερωτήσεων του ο ευρωβουλευτή της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλλε ερώτηση για το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας –ΕΕ και γιατί έχει καθυστερήσει να δοθεί στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας, και ο Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν είχε απαντήσει στις 5 Φεβρουαρίου ότι «η ετήσια δέσμη διεύρυνσης της Επιτροπής εγκρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015. Κατά παράδοσιν, εγκρίνεται κατά το χρονικό διάστημα μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου.»
Στις 8 Φεβρουαρίου, όμως, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο κείμενο το οποίο φέρεται να είναι απόσπασμα πρακτικών συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και τον Προέδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται να αναφέρει: «Παρακαλώ σημειώστε ότι καθυστερήσαμε την έκθεση προόδου για μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Και δεχτήκαμε κριτική για αυτό» Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε «έπειτα από αίτημα του κ. Ερντογάν».
Μετά από αυτά, ο κ. Ανδρουλάκης επανήλθε με νέα ερώτηση, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο να «καθυστέρησε ηθελημένα να δώσει στη δημοσιότητα την Έκθεση Προόδου έτσι ώστε αυτό να συμβεί μετά την διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία», όπως αναφέρουν τα πρακτικά των συναντήσεων, καθώς και για το αν «θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πράξη συνιστά εξωτερική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας». Συγκεκριμένα ερωτάται η Επιτροπή: «Καθυστέρησε ηθελημένα η δημοσίευση της Έκθεση Προόδου έτσι ώστε αυτό να συμβεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία;», -«Επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από την Τουρκία να μην δημοσιευτεί η Έκθεση Προόδου πριν από τις εκλογές;», «Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πράξη συνιστά εξωτερική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας;».