από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 
 

Τζέιμς Σταυρίδης: Κλειδί στη διαχείριση της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μιλά για τις νατοϊκές υποδομές
Τζέιμς Σταυρίδης: Κλειδί στη διαχείριση της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού
Ο ναύαρχος ε.ά, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σήμερα πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ για τη Νομική και τη Διπλωματία του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης Τζέιμς Σταυρίδης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο Τζέιμς Σταυρίδης δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο ναύαρχος ε.α., πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σήμερα πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ για τη Νομική και τη Διπλωματία του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, βρέθηκε στην Αθήνα ως προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για μια ομιλία με τίτλο «Η διεθνής ασφάλεια τον 21ο αιώνα». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, όπου είχε πολύ ενδιαφέρουσες επαφές, μεταξύ των οποίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μίλησε στο «Βήμα» για το ταραγμένο γεωπολιτικό τοπίο, την Ελλάδα, το Κυπριακό, την Τουρκία και την αμερικανική στρατηγική. Αναχώρησε δε τα ξημερώματα της Πέμπτης ώστε να είναι ακριβής στο ραντεβού που είχε με την υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον!

Στις 25 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση για μια νέα απόπειρα επίλυσης της συριακής κρίσης. Ποιοι πρέπει να είναι οι πυλώνες μιας λύσης;
«Οι προοπτικές για μια πολιτικοδιπλωματική λύση ήταν καλύτερες για τη σύνοδο αυτή πριν από την κρίση στις σχέσεις Ιράν  - Σαουδικής Αραβίας. Βασικά υπάρχουν τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι στρατιωτικός. Μακάρι να μη χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε σκληρή ισχύ αλλά πρέπει. Θα χρειαστεί επίσης να εστιάσουμε στη χρήση ήπιας ισχύος. Απαιτείται έμφαση στην επικοινωνιακή στρατηγική, στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων. Αυτό θα είναι δύσκολο και κοστοβόρο. Αν όμως δεν γίνει, θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη χρήση στρατιωτικής ισχύος».

Και η πολιτική λύση;
«Η εγγύτερη αναλογία σε ό,τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία είναι οι πόλεμοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αν δείτε τι συνέβη στη Βοσνία πριν από περίπου 20 χρόνια, έχει πολλές ομοιότητες με τη Συρία. Πώς λύθηκε το πρόβλημα; Στο πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το ΝΑΤΟ συνεργάστηκαν, δημιούργησαν μια λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις που ονομάστηκε Συμφωνία του Ντέιτον. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια έξωθεν επιβληθείσα λύση. Αναμφίβολα θα χρειαστούν η αποστολή μιας ειρηνευτικής δύναμης, η θέσπιση νέου Συντάγματος και η διενέργεια εκλογών. Θα πρέπει να δείξουμε υπομονή στην έξοδο του Ασαντ! Θυμηθείτε πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να φύγει ο Μιλόσεβιτς».

Πόσο σας ανησυχεί η κρίση στις σχέσεις Ριάντ και Τεχεράνης;
«Πάρα πολύ, διότι η συμμετοχή τους στην επίλυση του Συριακού είναι απαραίτητη. Εχουμε δει στο παρελθόν τι συνέβη όταν στους κόλπους μιας θρησκείας συγκρούονται δύο χώρες ή ομάδες χωρών που ανταγωνίζονται τόσο θρησκευτικά όσο και γεωπολιτικά».

Η σημερινή Τουρκία μοιάζει με γρίφο. Πόσο σημαντική είναι για τη Δύση;
«Κακά τα ψέματα, η Τουρκία είναι πολύ σημαντική. Είναι βασικά μια δυτικότροπη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και ίσως μελλοντικά μέλος της ΕΕ. Κλειδί για το πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε την Τουρκία είναι, μεταξύ άλλων, η λύση του Κυπριακού. Σήμερα φαίνεται ότι έχουμε την καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες να βρούμε μια λύση. Θα χρειαστεί συμβιβασμός στο πρόβλημα της ασφάλειας, αλλά Ελλάδα και Τουρκία εμφανίζονται ανοιχτές. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν επενδύσει σε αυτό και θα ήθελαν να δουν να καταλήγουμε σε μία λύση. Η Κύπρος έχει επίσης, δυνητικά, σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Πέραν του Κυπριακού, πρέπει να συμπεριλάβουμε την Τουρκία στις συνομιλίες μας σε διάφορα ζητήματα. Ευτυχώς είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, πρέπει να ανοιχτεί προς την Τουρκία. Η προσφυγική κρίση ίσως κάνει την Αγκυρα δεκτικότερη στη συνεργασία με Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Το χειρότερο θα ήταν η Τουρκία να απομακρυνθεί από την Ευρώπη διότι θα στραφεί στον ισλαμισμό».

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει μια στρατηγική για τον Νότο. Ποια θα είναι τα στοιχεία της;
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αρχίσει να κάνει έναν ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον Νότο που σήμερα παραμένει ψυχροπολεμικός. Δεύτερον, η Συμμαχία θα ασχοληθεί περισσότερο με θαλάσσια ζητήματα. Το μακρύτερο σύνορο που έχει το ΝΑΤΟ είναι η Μεσόγειος, ωστόσο δεν κάνει τις επενδύσεις που πρέπει για να επιχειρεί εκεί σε θάλασσα και αέρα. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα σκάφη για να επιτηρεί τη Μεσόγειο. Επιπλέον, πιστεύω ότι η Συμμαχία θα συμμετάσχει πιο ενεργά στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει 100.000 άνδρες, αλλά ίσως 10.000 άνδρες που θα αναλάβουν την εκπαίδευση αρχικά των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων ώστε να ανακαταληφθεί η Μοσούλη και ίσως αργότερα των Κούρδων. Θα χρειαστεί ενίσχυση των νατοϊκών υποδομών, με μεγαλύτερη πρόσβαση σε βάσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Νότια Γαλλία. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι το ΝΑΤΟ έχει... ξυπνήσει ακόμη. Η προσφυγική κρίση και το Ισλαμικό Κράτος θα το αλλάξουν αυτό. Νομίζω ότι η ανάγκη συλλογικής άμυνας είναι μεγαλύτερη στη νότια πτέρυγα από ό,τι αλλού...».

Γνωρίζετε την κριτική που έχει ασκηθεί στον πρόεδρο Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εσείς τι πιστεύετε;
«Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει κυρίως εστιάσει σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Οταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξωτερικές προκλήσεις, υπήρξε μινιμαλιστής σε σχέση με την εμπλοκή των ΗΠΑ. Ως γερουσιαστής παρακολούθησε τον πόλεμο στο Ιράκ. Εκρινε ότι ήταν λάθος και αποτυχία. Το μάθημα όμως που πήρε ήταν ότι εξαιτίας του Ιράκ οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βρίσκονται στο Αφγανιστάν ή στη Συρία. Είναι διστακτικός στο να εμπλακεί. Ελπίζω όμως ότι θα διατηρήσει έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και ότι θα εμπλακεί δυναμικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πριν από περίπου δύο χρόνια η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε τη στροφή προς την Ασία. Αυτό δεν έγινε. Γιατί; Η πραγματικότητα του κόσμου είναι τέτοια που οδηγηθήκαμε στην ουκρανική κρίση, στο Συριακό, στο Προσφυγικό. Εργάστηκα για τον πρόεδρο Ομπάμα επί τέσσερα χρόνια. Αν τον συμβούλευα, θα του έλεγα: "Κύριε πρόεδρε, οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Διαφορετικά θα υπάρξουν κενό που άλλοι θα επιδιώξουν να γεμίσουν και αναποτελεσματικές λύσεις"».


Συνεργασίες
«Ο Πούτιν επιθυμεί μια θέση στο τραπέζι»

Ποιος είναι ο βασικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν και πώς θα μπορούσε η Δύση να συνεργαστεί με τη Μόσχα;
«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι και μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, αν και αυτή η σχέση δεν υπήρξε πολύ παραγωγική, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Το ΝΑΤΟ και η Δύση θα συνεχίσουν να αντιδρούν, αλλά παράλληλα πρέπει να βρούμε ζώνες συνεργασίας. Κατ' αρχάς στη Συρία πρέπει να συνεργαστούμε για να υπάρξει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Στο παρελθόν εργαστήκαμε εναντίον της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει μέρος σε έναν ανθρωπιστικό στολίσκο στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Πούτιν επιθυμεί σεβασμό, μια θέση στο τραπέζι, πρόσβαση στη Μεσόγειο, ίσως λιγότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς και ισχυρή φωνή στο εγγύς εξωτερικό της Ρωσίας. Ολα αυτά είναι διαπραγματεύσιμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να είμαστε σαφείς: το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τον εαυτό του. Φυσικά, δεν υπάρχει επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο. Εχουμε διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, σε άλλα όμως συνεργαζόμαστε. Ενα τελευταίο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω αφορά την Ουκρανία. Η κατάσταση έχει ηρεμήσει, αλλά νομίζω ότι θα δημιουργηθεί άλλη μία "παγωμένη διένεξη". Ωστόσο, αυτό μειώνει τις πιθανότητες λανθασμένων υπολογισμών και μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για συνεργατική σχέση».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Βάζουμε ταμπέλες; | 19/01/2016 23:34
  Γιατί προσπαθείτε να βάλετε ταμπέλα σε ένα άνθρωπο (Έλληνα ή μη) και δεν προσπαθείτε να επωφεληθείτε από αυτά που λέει; Ίσως η μόνη ταμπέλα που του αρμόζει είναι ότι είναι έμπειρος, καθότι έχει χειριστεί αυτού του είδους τα θέματα από θέσεις ευθύνης ... ! Είτε τον αποδεχόμαστε ως "ελληνόφρονα" είτε ως γενίτσαρο, οι εκτιμήσεις του θα πρέπει να τύχουν της προσοχής μας, ανεξάρτητα εάν μας αρέσουν ή όχι.
  Victor
  απάντηση10
   
   
  ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ | 19/01/2016 14:32
  Βεβαίως και είναι Αμερικανός ο κ. Σταυρίδης. Σαν τέτοιος εκφράζει τα αμερικανικά συμφέροντα όπως εκεί τα αντιλαμβάνονται. Το θετικό είναι ότι είναι ευθύς, και όλο λιγότεροι Έλληνες έχουν ψευδαισθήσεις περί του "Ελληνικού φρονήματος" των Ελληνο-Αμερικανών αξιωματούχων. Καποδίστριες δεν υπάρχουν.
  Αμερικανός
  απάντηση20
   
   
  ΦΙΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ | 19/01/2016 12:18
  Αγαπητοι μου αφελεις ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο κ.STAVRIDES ιναι μια αξιολογη Αμεικανικη προσωπικοτητα Ελληνικης καταγωγης! και με τα ενδιαφεροντα του να περιστρεφονται παντα προς τις ΗΠΑ. Βεβαια επειδη μεγαλωσε με τον Σμυρνιο παππου του δεν ελεγε βλακειες περι ...ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ στην παραλια της Σμυρνης αλλα στο ΝΑΤΟ εβαλε στην θεση του ενα Τουρκαλα αξιωματικο που επαιρετο για την ..ανθρωπιστικη συμπεριφορα του Κεμαλ, βεαιωνοντας τον Τουρκο οτι γνωριζει απο πρωτο χερι την φιλευσχλανια των Τουρκων,,,,,,,απεναντι στις χριστιανικες μειονοτητες..... Το μεγαλο προβλημα του Ελληνισμου της Αμερικης ειναι ..ακεφαλος, ανοργανωτος ,ερμαιο στα χερια συμφεροντων μη υπαρχουσης ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  DANAOS
  απάντηση40
   
   
  Ποιός Έλληνας? | 19/01/2016 11:39
  Αν ήταν Έλληνας όπως διατείνονται πολλοί εντός της χώρας δε νομίζω οι Αμερικανοι να τον έκαναν ναύαρχο....
  ΕΓΩ
  απάντηση20
   
   
  Κρίμα... | 19/01/2016 07:57
  Κρίμα που οι (κατ' αυτόν) "καλοί" τούρκοι δεν ξεκλήρισαν τους δικούς του προγόνους. Φαίνεται πως το αίμα γίνεται νερό...
  Νταζιβιγκριτσια
  απάντηση50
   
   
   
  Wisfull thinking... | 18/01/2016 15:58
  "Ευτυχώς που ανήκει στο ΝΑΤΟ η Τουρκία" μας λέει ο Αμερικανός (και όχι Έλληνας) James Stavrides. Αργούν οι ΗΠΑ να κατανοήσουν τις αλλαγές στον κόσμο. Η Τουρκία δεν είναι πλέον μία "Δυτικόστροφη" κοσμική Δημοκρατία, άλλα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας Ισλαμικής δικτατορίας. Όχι ότι αυτό βέβαια σταμάτησε ποτέ τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με ένα καθεστώς, άλλωστε το συμφέρον τους κοιτάνε. Μόνο που είναι αντίθετο με το δικό μας συμφέρον, το οποίο κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να προωθούμε. Όπως π.χ., ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να προσφέρουμε βάσεις, πρέπει να συμμετέχουμε σε εκστρατείες, ώστε αργότερα να παίρνουμε ανταλλάγματα, αντί να γκρινιάζουμε για την "προνομιακή" μεταχείριση της Τουρκίας.
  Οδοστρωτήρας
  απάντηση291
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κύριε Σταυρίδη | 18/01/2016 13:01
  Πολύ σαφής η ανάλυσή σας, οι ευχέρειες επιλογής όμως που διατυπώνετε στοιχειοθετούνται αποκλειστικά με γνώμονα τα μεσοπρόθεσμα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Καμμία ανησυχία για τυχόν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις ειδικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, σε συνάρτηση με πραγματικούς (ή και φανταστικούς) διεθνείς ταραξίες, αγνοείται εντελώς η ύπαρξη του παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιστροφή στο 1945?
  USA über alles?
  απάντηση202
   
   
  Ενας αρχιπαπαγαλος | 18/01/2016 11:56
  δηθεν Ελληνας (Αμερικανος ειναι ο ανθρωπος) που το παιζει ενδιαφερομενος και για τα ελληνικα εθνικα δικαια...Και ο χαζος κοσμος τον θεωρει "δικο" του. Αλλου ανηκει ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε. Μπορει να μας εξηγησει τι χρειαζεται το ΝΑΤΟ σημερα αφου δεν υπαρχει κομμουνισμος? και ποιος του ειπε πως οτι συμφερει το ΝΑΤΟ ειναι και προς το συμφερον της Ελλαδος?
  AZAZEL
  απάντηση207
   
-