Μόλις δύο μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και φθοράς εμφανίζοντας εικόνα κόμματος που κυβερνά επί χρόνια. Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει τώρα να πληρώνει όχι μόνο τις επιλογές που ακολούθησαν μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου αλλά και τους χειρισμούς που προηγήθηκαν προκαλώντας κύματα απογοήτευσης στους έλληνες πολίτες και απότομη καθίζηση της δημοφιλίας του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και των στελεχών του. Ενδεχομένως μάλιστα η εικόνα της κυβέρνησης να ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν επικρατούσαν φαινόμενα διάλυσης και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης μετά τις εκλογές που πραγματοποίησε η Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» επιβεβαιώνουν απλώς την αίσθηση που υπήρχε στα κόμματα αλλά και στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την ορμή του νικητή και έχει αρχίσει να πελαγοδρομεί ενώ εκκρεμούν δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή. Η απώλεια τριών κυβερνητικών βουλευτών και η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών εκλαμβάνονται από την κοινή γνώμη ως κινήσεις αδυναμίας και αναζήτησης νέων συμμαχιών για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα που υπαγορεύεται από τα συμφωνηθέντα στο τρίτο Μνημόνιο. Οι πολίτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η λύση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου είναι πλέον ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης, θεωρώντας αδύνατον να σηκώσει μόνο του οποιοδήποτε κόμμα το βάρος υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν είχαμε σήμερα εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε ένα ποσοστό 18,4% έναντι 14,9% της ΝΔ, με ένα ποσοστό άνω του 40% των ερωτηθέντων να κρατά αποστάσεις από όλα τα κόμματα. Το 18,2% δήλωσε ότι δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, ένα ποσοστό 15,9% δήλωσε αναποφάσιστο, ενώ άλλο ένα 6,1% δήλωσε ότι θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο!
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη Βουλή θα έμπαιναν μόνο πέντε κόμματα. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να κινείται στο 5,6%, το ΠαΣοΚ στο 4,5% και το ΚΚΕ στο 4,4%, ενώ κάτω από το όριο σαδατου 3% βρίσκονται η Ενωση Κεντρώων (2,3%), το Ποτάμι (2,2%) και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (2,1%).
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ανίκανα να ωφεληθούν από την ταχύτατη φθορά της κυβέρνησης και αδυνατούν να πείσουν τους Ελληνες ότι μπορούν να αποτελέσουν μια πειστική εναλλακτική πρόταση.
Η φθορά της κυβέρνησης αυτή τη φορά επηρεάζει και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, του οποίου η δημοφιλία υποχωρεί, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ως το καλοκαίρι, που ο Πρωθυπουργός δεν έδειχνε να αγγίζεται από την κρίση που υπήρχε στην παράταξή του.
Η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται εύκολα αν παρατηρήσει κανείς την αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες στο κυβερνητικό έργο. Οι πολίτες κρίνουν αρνητικά, με ποσοστά άνω του 65%, όλες τις κορυφαίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιανουάριο ως σήμερα. Ο εκ νέου σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ κρίνεται αρνητικά από το 71,4% των ερωτηθέντων, ενώ εξίσου αρνητικά κρίνεται η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, η προσφυγή σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, η σύγκρουση με τους εταίρους με αιχμή τον Γιάνη Βαρουφάκη και η προσφυγή στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη ακόμη και την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ καθώς η πλειοψηφία (59,6%) την κρίνει θετικά μεν αλλά θεωρεί ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ενώ ένα ποσοστό 31,3% πιστεύει ότι τα μέτρα που συνεπάγεται είναι πολύ επώδυνα. Θεωρούν επίσης ότι, αν υπάρξει πρόβλημα συνοχής της κυβέρνησης, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με οικουμενική κυβέρνηση, με συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας (37,8%). Ενα ποσοστό 25,8% εξακολουθεί να πιστεύει ότι, αν χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί και να καταφύγει εκ νέου σε εκλογές. Αντιθέτως, το 23,5% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσπαθήσει να συνεργαστεί με κόμματα όπως το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.
Το ίδιο επικριτικοί, αν όχι και περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι πολίτες και έναντι της ΝΔ. Η πλειοψηφία (39,2%) πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη στρατηγική που ακολουθεί θα έχει την τύχη του ΠαΣοΚ! Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 36,5% θεωρεί ότι η ΝΔ περνά μια βαθιά κρίση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει, ενώ μόνο ένα ποσοστό 21,3% θεωρεί ότι η κρίση είναι επιπόλαιη και παροδική.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που απασχολούν περισσότερο τους Ελληνες είναι σαφές ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές τους σε σχέση με τα περισσότερα χρόνια. Η πλειοψηφία φαίνεται να ανησυχεί για τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο αν δεν μειωθούν οι συντάξεις. Επίσης οι Ελληνες δείχνουν οργισμένοι και συγκλονισμένοι από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αλλά αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ευρώπη με τους ακραίους ισλαμιστές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ