Ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλήςτο νομοσχέδιο για τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα μέτρα που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ με 153 ψήφους υπέρ και 137 κατά.

Το άρθρο 1 έλαβε 181 υπέρ και 109 κατά. Τα άρθρα 2,3,4,5,6,7,8,9,10,12, 13, 14, 15, 17 έλαβαν 153 υπέρ και 137 κατά. Τα άρθρα 11 και 16 έλαβαν 164 υπέρ και 126 κατά. Το άρθρο 18 έλαβε 180 υπέρ και 120 κατά.

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και τελείωσε μετά τις 19:30 της Πέμπτης.

Εντονος ήταν ο προβληματισμός μεταξύ των μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τις αλλαγές στο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας αλλά και για φορολογικά θέματα, όπως η επιβολή φόρου στο κρασί.

Αναδίπλωση …κατά το ήμισυ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί

Μειώνεται κατά το ήμισυ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. Αυτό ανακοίνωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ο οποίος είχε προαναγγείλει από χθες ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το μέτρο λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν ακόμη και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μειώνεται από 0,30 ευρώ το μπουκάλι σε 0,15 ευρώ ή από 40 ευρώ ανά εκατό λίτρα σε 20 ευρώ. «Άρα μειώνουμε την αρχική διατυπωμένη φορολογική επιβάρυνση στο μισό», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης διευκρινίζοντας ότι το μέτρο της μειωμένης επιβάρυνσης αφορά μόνο την εγχώρια κατανάλωση και όχι τα κρασιά που είναι για εξαγωγή.

Στο επίκεντρο της κριτικής για τα προαπαιτούμενα ο Τσακαλώτος

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και η διάταξη για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μειώνεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιτείνοντας ότι μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς που καλύπτει σχεδόν το 94% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

«Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, η πρόταση του κουαρτέτου ήταν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορούσε το 25% των δανειοληπτών. Πριν τρεις μέρες η γραμμή του ήταν μια μέρα αν χάσεις κάποια φορολογική υποχρέωση, χάνεις και τις 100 δόσεις και δεν έχεις δικαίωμα να μπεις σε άλλη ρύθμιση. Μετά από σκληρή, όμως, διαπραγμάτευση, αυτό δεν υπάρχει πλέον» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο θέμα της φορολόγησης των ενοικίων, ενώ ήταν αμείλικτοι αρχικά, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει πλέον ο κώδικας δεοντολογίας και να φορολογηθεί κάποιος μόνο όταν τα εισπράξει.

«Δεν στέκουν αυτά που λέτε ότι δεν κάναμε διαπραγμάτευση. Υπήρχε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Κερδίσαμε κάποια πράγματα, χάσαμε κάποια άλλα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί δραματικής αλλαγής.

«Στο 25% των δανειοληπτών υπάρχει απόλυτη προστασία. Υποστηρίξατε ότι για πάνω από το 61% με χαμηλό εισόδημα δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικία. Πόσες είναι οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα; Και πόσες είναι πολύ πάνω από τις 35.000 ευρώ;» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε:

«Εμείς προστατεύουμε μέχρι τις 23.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα που είναι το 85,5% του πληθυσμού, μέχρι 29.000 ευρώ που είναι το 90% και μέχρι 35.000 ευρώ που εκπροσωπεί το 94%. Εμείς δημιουργήσαμε ένα νέο καθεστώς. Μην λέτε ότι δεν προστατεύουμε τη μεσαία τάξη. Με το 94% που καλύπτουμε με το αυτό το νόμο, όχι μόνο οι μεσαίες αλλά και οι υψηλές μεσαίες τάξεις μπορούν μπουν στη ρύθμιση του νόμου».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ακόμα για δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν στον νόμο για την πρώτη κατοικία και τόνισε ότι πράγματι υπάρχουν αυτοί που δεν προστατεύονται, αλλά αφορά αυτούς που έχουν χρήματα.

«Ποια είναι πιο σημαντικά; Η ανθρωπιστική κρίση; Τα νοσοκομεία; Οι πρόσφυγες; Ή ακόμα περισσότερη προστασία σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μοιράσει αναλογικότερα και καλύτερα το βάρος. Να το αναπροσαρμόσει ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν και στους φορολογούμενους. Για πρώτη φορά η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών συνδυάζεται με την διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Άρα είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική που προσπαθεί να μπορεί ο κόσμος να ξαναβάλει τα χρήματα στις τράπεζες, οι επενδυτές να ξαναεπενδύσουν, και να δώσει χώρο και χρόνο να ξεδιπλωθεί η στρατηγική μας για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσουμε τον Μάρτιο του 2016» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει δραματικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να πει ευθέως την αλήθεια, ώστε να γίνει προσπάθεια από όλους να βρεθεί μια ρεαλιστική καλύτερη λύση, που θα βοηθήσει την κοινωνία, αυτούς που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν, και όχι τους μπαταχτσήδες».

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «χείριστο νομοθέτημα», υποστήριξε ότι 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών είναι στον αέρα και δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και προσέθεσε ότι «η γενική πολιτική της χώρας ασκείται από καθεστώς μείζονος ερασιτεχνισμού».

«Με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα ότι είστε ‘γιουσουφάκια’ των τοκογλύφων, επενδυμένοι με κόκκινη προβιά. Το αποτέλεσμα είναι ‘κανένα σπίτι στα χέρια του ιδιοκτήτη’» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιωτάρος.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μετατράπηκε στο αρχίζουν οι πλειστηριασμοί. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε «ο κάθε βουλευτής της συγκυβέρνησης να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τους μαζικούς πλειστηριασμούς», μίλησε για «πλήρη παράδοση των ελληνικών τραπεζών στο κουαρτέτο», ενώ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ακόμα μια πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των αδύναμων, που είναι -όπως είπε- συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά με νέα κλιμάκωση.

«Η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν έχει στόχο να ανακουφίσει τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία μετατρέπει σε ομήρους, αλλά έχει στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών», σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε «τα περισσότερα προεκλογικά ψέματα με τον πιο πειστικό τρόπο». «Είστε χειρότεροι, δεν είστε αποτελεσματικοί. Εικόνα διάλυσης υπάρχει παντού» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εισοδήματα φτώχειας ή εισοδήματα αξιοπρεπή να χάσουν τα σπίτια τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος. Παράλληλα, πρότεινε να υπάρξει μείωση μέχρι 50% των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα για τους πολύτεκνους και για τα ΑΜΕΑ.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος εκείνων που «παλεύουν νύχτα μέρα να ζήσουν τις οικογένειες τους και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους» και τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Δραγασάκης: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κριθεί επιτυχής εάν συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και μια πολιτική ανάκαμψης της απασχόλησης

«Μόνο όταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως θέλει να τη κάνει η κυβέρνηση, συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και μια πολιτική ανάκαμψης της απασχόλησης, μόνο τότε θα κριθεί ως επιτυχής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αφού επισήμανε πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ, έθεσε ως στόχο της σημερινής κυβέρνησης την οριστική αντιμετώπισή του.

«Αυτό που έγινε ως τώρα, βεβαίως και επέτρεψε στον κόσμο να μην χάσει το σπίτι του, αλλά εκείνο που προστατεύτηκε ήταν η απραξία, μία λειτουργία του τραπεζικού συστήματος χωρίς κίνητρα να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια και που επέτρεψε τα πελατειακά δάνεια, τα δάνεια στα κόμματα και σε επιχειρήσεις, που έτυχαν δικαστικής έρευνας. Υπήρξε γιγάντωση ενός προβλήματος σε ωρολογιακή βόμβα, που αν την αφήσουμε να σκάσει, ούτε προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουμε, ούτε προστασία θέσεων εργασίας, αλλά θα έχουμε μια γενικευμένη κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης έθεσε ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης, την επίλυση του προβλήματος των συσσωρευμένων κόκκινων δανείων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με όρους απασχόλησης και ανασυγκρότησης της Οικονομίας. Όπως είπε, πρώτο σκέλος για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι οι ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, επόμενο θα είναι οι ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια και ακόμη το να τεθεί ένα τέλος στα θαλασσοδάνεια. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην επιχειρηματικότητα εκείνων των επιχειρηματιών που έχουν τα δάνειά τους στο εσωτερικό και τα κέρδη τους στο εξωτερικό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και παραδεχόμενος ότι «είναι δύσκολο να τα βάζεις με κατεστημένα ετών» κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να δουν αυτή τη σύγκρουση που υπάρχει, πέραν από τις όποιες αδυναμίες χειρισμών της κυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως είχε πρόσφατα μιλήσει για την ανάγκη πέραν από την εξυγίανση των τεσσάρων τραπεζών να σκεφτούμε συνολικά την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά –όπως είπε– «έκανα φαίνεται το λάθος να μιλήσω για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα και εξεπλάγην από την άγνοια ορισμένων».

Αφού ανέφερε πως το παράλληλο σύστημα είναι μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, εξήγησε πως:

– Πρώτον, έχουν θεσπιστεί οδηγίες που επιτρέπουν την ύπαρξη ιδρυμάτων, που δεν λέγονται τράπεζες αλλά κάνουν πιστωτικές λειτουργίες. «Αυτή είναι μια τάση δυναμική που μας ενδιαφέρει να μπούμε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

– Δεύτερον, σε όλες τις χώρες, πέραν από τις τράπεζες που χαρακτηρίστηκαν συστημικές και ελέγχονται αυστηρά από τον ΕΚΤ, υπάρχουν εκατοντάδες τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν σε ένα διαφορετικό καθεστώς.

– Τρίτον –που ίσως αυτό ενόχλησε, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης– είναι ότι αυτές οι τράπεζες δεν επιδιώκουν απλώς την κερδοφορία τους, αλλά τους απασχολεί η ανάπτυξη.

«Η κερδοφορία δεν είναι η μοναδική λειτουργία που υπάρχει, έχουμε ανάγκες αναπτυξιακές, ανάγκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπάρχουν νέες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Αυτά λοιπόν, απαιτούν όχι μόνο να ενισχύσουμε να κάνουμε βιώσιμες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά να έχουμε νέους θεσμούς και χρηματοπιστωτικά εργαλεία», κατέληξε για το θέμα ο κ. Δραγασάκης.

Αντιδράσεις το βράδυ της Τετάρτης

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης για τον φόρο στο κρασί -αντιδράσεις που ανάγκασαν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το μέτρο.

– Επανεξετάζουμε το θέμα του κρασιού, δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης

– Φόροι σε τυχερά παιχνίδια και στο κρασί για την εκταμίευση των 2 συν 10 δισ. ευρώ

Αντιδράσεις υπήρξαν και για την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια αλλά και τις αλλαγές στα φάρμακα.