Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 στις 12.00 το μεσημέρι θα κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούσης προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις για όσα καταγγέλλει περί διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία και για απειλές κατά της ζωής του. Ωστόσο, δεν θα κληθεί ο επικεφαλής της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτης μετά και την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης κατά του κ. Πανούση για διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων (της ΕΥΠ).

Αν και δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «η επιτροπή έχει ούτως ή άλλως αρμοδιότητα για την εποπτεία της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ η οποία πρέπει να είναι ενημερωμένη για κάθε παράβαση του τηλεφωνικού απορρήτου». «Έχουμε υποχρέωση να ασκήσουμε την κοινοβουλευτική μας εποπτεία. Το θέμα των παρακολουθήσεων εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας», τόνισε.

«Να φωνάξουμε τον κ. Ρουμπάτη να πει τι; Ότι έκανε παρακολουθήσεις;», διερωτήθηκε δηκτικά η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου επικαλούμενη την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο είπε ότι και από τον κ. Πανούση δεν θα μπορούν να ειπωθούν πολλά στην Επιτροπή, αφού όπως είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, «μετά την εξέλιξη που έλαβε η υπόθεση δεν ξέρω και τι θα μπορεί να μας πει ο κ. Πανούσης».

Πάντως η ΝΔ έθεσε θέμα πρόσκλησης και των υπουργών Ι. Παρασκευόπουλου και Ν. Τόσκα. «Μετά τις εξελίξεις και την μηνυτήρια αναφορά δυο υπουργών ζητάμε να κληθεί ως οφείλει και ο κ. Παρασκευόπουλος και ο κ. Τόσκας έστω και σε ύστερο χρόνο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τραγάκης, ο ενώ ο Κ. Τζαβάρας έθεσε το θέμα του συμβούλου του κ. Παρασκευόπουλου, Π. Λάμπρου. «Είναι προφανές ότι λειτουργούσε ως βοηθός εκπληρώσεως του κ. Παρασκευόπουλου», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά το επίμαχο νομοθέτημα της κυβέρνησης για την υπό όρους απόλυση των καταδίκων, «υπάρχει θέμα προηγούμενης συνεννόησης του γραφείου του υπουργού με αυτόν που ήταν κατάδικος». «Πόσο πολύ αδιαφάνεια παράγεται από την λειτουργία των εμμίσθων ή αμίσθων συνεργατών», είπε ο κ. Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι ο κ. Λάμπρου συμμετέχει σήμερα αμισθί σε επιτροπή που επεξεργάζεται κανονισμούς για την ίδρυση μονάδων υγείας στις φυλακές. Μάλιστα έκανε λόγο για «ανωμαλία στο πολίτευμα» και είπε πως «αν κάποιος πιστεύει ότι το αμισθί τον απαλλάσσει είναι γελασμένος». Και ζήτησε να διερευνηθεί και να διευκρινιστεί η υπόθεση και ως εκ τούτου είναι άμεση αναγκαιότητα η κλήση του κ. Παρασκευόπουλου «ο οποίος όχι μόνο εψεύσθη αλλά δημιουργεί και την εντύπωση ότι κάτι υποκρύπτεται πίσω από την υπόθεση». Πρότεινε δε «να παράσχει εξηγήσεις κατ’ αντιπαράσταση με τον Πανούση». Αντιδρώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γκιόλας διερωτήθηκε αν οι κρατούμενοι είναι απόκληροι της κοινωνίας. «Δεν έχουν ανάγκες;», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί μπορούν να ζητούν τις υπηρεσίες μετακλητών εμμίσθων ή αμίσθων και κανείς δεν αποκλείει την λειτουργία αυτή, ενώ η κυρία Χριστοδουλοπούλου σχολίασε ότι «δεν είμαστε δικαστήριο για να κάνουμε κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεις». «Δεν έχει γίνει ποτέ στην Επιτροπή μας. Διάβασα όλα τα πρακτικά», είπε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένα μέτρο πώς θα παράγουμε πολιτική υπεραξία». Ωστόσο, σημείωσε ότι άλλο το κατ’ αντιπαράσταση και άλλο το αντιπαράθεση το οποίο «θα το δούμε αν προκύψει», όπως ανέφερε.

Στο θέμα του συμβούλου αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου λέγοντας ότι στο υπουργείο υπάρχει γενικός γραμματέας και γενική διεύθυνση που ασχολείται με την σωφρονιστική πολιτική. «Καμία δικαιολογία να πηγαίνει ένας σύμβουλος να συνδιαλέγεται με κρατούμενους. Είναι πέρα από τις κείμενες διατάξεις και την δεοντολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τελικώς, η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να ξεκινήσει με την ακρόαση του κ. Πανούση και «αν προκύψει» η αναγκαιότητα να κληθούν και οι δυο υπουργοί θα το εξετάσει. Όπως είπε άλλωστε η κυρία Χριστοδουλοπούλου «δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε ό,τι ερώτηση θέλουμε να τους κάνουμε όταν υπάρχουν δικαστικές ενέργειες που εκκρεμούν».

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στην Επιτροπή Θεσμών Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος τάχθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση υπέρ της άμεσης κλήτευσης Πανούση – Ρουμπάτη, αντικαταστάθηκε από τον βουλευτή του κόμματος Β. Κόκκαλη. Σε δήλωσή του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει:

«Αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί αντικαταστάθηκα από μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ κατά την χτεσινή συνεδρίαση ζήτησα να διαλευκανθούν οι καταγγελίες Πανούση». Και προσθέτει: «Η αλήθεια σώζει. Πρέπει όλα τα ντοκουμέντα να δουν το φως της δημοσιότητας. Πρέπει να απαντήσουν ο κ. Πανούσης και ο κ. Ρουμπάτης εάν ήσαν και αυτοί λειτουργοί του ΄΄βαθέος κράτους΄΄ ή εάν έχουμε να κάνουμε με απλά συμπτώματα μιας έρπουσας ΄΄μαφιοζοποίησης΄΄ της ΄΄δημόσιας ζωής΄΄». Ενώ διερωτάται: «Τι εξυπηρετεί η αντικατάσταση μου ;».

Το θέμα πάντως προκάλεσε αντιδράσεις με τον κ. Βενιζέλο να χαρακτηρίζει πρωτοφανή την αντικατάσταση του κ. Νικολόπουλου. Μάλιστα έκανε λόγο για «αναγκαστική αντικατάστασή» του η οποία έχει σχέση με την ίδια την σύνθεση της επιτροπής.