Δεν πέρασε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το άρθρο 52 του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την αύξηση φόρου επί των ελληνικών ζυθοποιών. Πρόκειται για την διάταξη σύμφωνα με την οποία αυξάνεται η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, κάτι που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των μικροζυθοποιών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων και των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ. Άλλωστε ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος είχε διαμηνύσει με ανάρτησή του στο twitter ότι «η φορολόγηση της ελληνικής μπίρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο».

Έτσι κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν την επίμαχη διάταξη όπως και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που σημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να έλθει πλέον στην Ολομέλεια όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοθετήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παριστάμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης αν και το θέμα τέθηκε από νωρίς εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ Ι. Βρούτση προκειμένου η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει στην περίπτωση που (και) οι ΑΝΕΛΛ καταψηφίσουν, εκείνος δεν έδωσε κάποια διευκρίνιση. Τελικώς, το σενάριο που ήθελε το συγκυβερνών κόμμα του κ. Καμμένου να διαφοροποιείται στο άρθρο αυτό επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση, τροποποιείται από 1.1.2016 το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπίρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.

Κατά τα λοιπά, τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία –μεταξύ αυτών και η αύξηση της φορολόγησης στο πετρέλαιο diesel των αγροτών- ενώ κάποιες διατάξεις υπερψηφίστηκαν και από κόμματα της αντιπολίτευσης.