Η αύξηση των θέσεων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, για στέγαση άλλων 30.000 μέχρι το τέλος του έτους συμφωνήθηκε στη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό, με πρόβλεψη επίσης για άλλους 20.000 που θα παίρνουν επιδότηση ενοικίου -με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αποτράπηκε η δημιουργία γκέτο 50.000 ανθρώπων στην Αθήνα αναφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Συντονισμό μεταξύ των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, «φρένο» στην προώθηση προσφύγων στις επόμενες χώρες, βαρύτητα σε συμφωνία με την Τουρκία περιλαμβάνει το σχέδιο 17 σημείων.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου των 11 χωρών επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης» αναφέρει η δήλωση.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Εξάλλου, η δήλωση επισημαίνει την ανάγκη να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων Ποσειδώνας, με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο. Η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την πΓΔΜ, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Η Ελλάδα, η πΓΔΜ και η Αλβανία θα ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων. Η Frontex θα πρέπει να συνδράμει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.