Με την δημιουργία μίας νέας, αλλά στην ουσία… ίδιας κυβέρνησης υπό τον Αλ. Τσίπρα, έληξε η εκλογική διαδικασία της 20ής Σεπτεμβρίου.
Βασικό αποτέλεσμα των εκλογών, δεδομένης της ισχύος που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική απομόνωση της Λαϊκής Ενότητας και η είσοδος στη Βουλή του Β. Λεβέντη.
Πλην όμως, η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση εν όψει των μέτρων που θα πρέπει να ψηφίσει και να εφαρμόσει.
Δεδομένου ότι σχετικά νωρίς ξεκαθάρισε η εικόνα και των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίζει 143 έως 145 έδρες και τους ΑΝΕΛ 10 έδρες, από το απόγευμα της Κυριακής κορυφαία στελέχη του κόμματος είχαν καταστήσει σαφές πως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν λίγο πολύ μονόδρομος και αποφασισμένη.
Επιπλέον, ήδη πριν τις 9 το βράδυ της Κυριακής είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικώς οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος.
Υπό αυτήν την έννοια, εκτιμάται ότι ακόμη κι αν στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που θα λάβει ο κ. Τσίπρας επικοινωνήσει με την Φώφη Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη, συζήτηση για συμμετοχή τους στην κυβέρνηση δεν θα υπάρξει, με το ζητούμενο να περιορίζεται στο αν ΠαΣοΚ και Ποτάμι θα δώσουν ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση – κάτι που πάντως επίσης δεν θα είναι αναγκαίο.
Εκτιμάται πάντως ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει εξασφαλισμένη την ανοχή ή ακόμη και την ψήφο εμπιστοσύνης των εννέα βουλευτών της Ενωσης Κεντρώων.
Από το σημείο αυτό ξεκινά για την νέα κυβέρνηση η παράλληλη πρόκληση σε δύο πεδία: αφενός σε αυτό της απαρέγκλιτης εφαρμογής της συμφωνίας και αφετέρου των αλλαγών που θα πρέπει να δρομολογηθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την αναστάτωση του καλοκαιριού και την διάσπαση μετά την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη.
Μία από τις παραμέτρους δε που κρίνεται ότι θα επιδράσει και σε αυτό το πεδίο, είναι η απογοητευτική εκλογική επίδοση της Λαϊκής Ενότητας, μέσω της οποίας ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται κυρίαρχος στο παιχνίδι της εσωτερικής αναδιάταξης της Αριστεράς εν συνόλω, καθώς παρά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από τις εκλογές ουσιαστικά χωρίς απώλειες.
Ποιοι ακούγονται για υπουργεία
Οι πρώτες ενδείξεις αναμένεται ότι θα δοθούν με την σύνθεση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος και φιλοδοξία του κ. Τσίπρα είναι να διασφαλίσει την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονα να ανακόψει εγκαίρως την ορμή των «53», οι οποίοι φιλοδοξούν να ασκήσουν κάποιο είδος ελέγχου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συγκεκριμένη ομάδα διεκδικεί την ανάληψη συγκεκριμένων υπουργείων και ρόλων από κορυφαία στελέχη της.
Με βάση αυτά και έπειτα από τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε προεκλογικώς, κάποιες πρώτες πληροφορίες έφεραν τον Ευκλ. Τσακαλώτο σε ρόλο αντιπρόεδρου της κυβέρνησης ή/και συντονιστή της εφαρμογής του μνημονίου, με πιθανότερο ενδεχόμενο την παραμονή του Γ. Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γ. Σταθάκης αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας.
Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες έφεραν από την ομάδα των 53 τον υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Κ. Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας και τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο (από την περίφημη ομάδα της Αίγινας) στο υπουργείο Πολιτισμού.
Η παραμονή του Π. Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας θεωρείται βέβαια, όπως και του Π. Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας.
Ερωτηματικό παραμένει το αν ο Ν. Βούτσης θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών ή αν θα υπάρξει κάποια μετακίνησή του στην Βουλή.
Πληροφορίες πάντως έφεραν ως πιθανό το σενάριο ανάληψης της προεδρίας της Βουλής από τον Ι. Δραγασάκη, με κάποιους από τους συνομιλητές του να μεταφέρουν την εντύπωση ότι είναι κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί, αλλά και ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να ξεχαστεί η μαύρη κοινοβουλευτική σελίδα της προηγούμενης περιόδου.