Μέγιστη αχαριστία» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΠοταμιούΣταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον ίδιο και στο Ποτάμι. Αποκάλυψε μάλιστα ότι όταν ο κ. Τσίπρας ένιωσε απομονωμένος από την Ευρώπη του ζήτησε να πάει να δει τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. «Εγώ πήγα και η Αυγή έγραφε «πάει ο Θεοδωράκης να ρίξει τον Τσίπρα», σημείωσε. Το Ποτάμι κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν έχει την επιπόλαιη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ότι οδήγησε τη χώρα σε ένα απερίσκεπτο δημοψήφισμα το οποίο δίχασε το λαό, έκλεισε τις τράπεζες και έφερε τα capital controls. «Την επομένη μέρα», πρόσθεσε, «ο κ. Τσίπρας είχε καταλάβει ότι θα μείνει δίχως κόμμα αν προχωρήσει σε συνεργασία. Εκεί λοιπόν, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αλλά και δημοσίως, το Ποτάμι είπε ότι εμείς θα στηρίξουμε τη νέα συμφωνία χωρίς να κοιτάμε το δικό μας όφελος γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι η πατριωτική στάση που θα έπρεπε να έχουμε. Πρώτα, και πάνω απ’ όλα, να σωθεί η χώρα. Το να μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα γι’ αυτό είναι μέγιστη αχαριστία. Εμείς στηρίζουμε τη χώρα και δεν έχουμε την επιπόλαιη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ».

Αποδέχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δημιούργησε ένα ρήγμα στην Ευρώπη. «Όντως», είπε με την απαραίτητη δόση ειρωνείας, «δημιούργησε ρήγμα. Από τη μια πλευρά η Ευρώπη και από την άλλη εμείς. Μείναμε χωρίς τον παραμικρό σύμμαχο. Κάνεις δεν ήταν μαζί μας.Σε αυτή τη δύσκολή κατάσταση ο Τσίπρας μου είπε “βοήθα, πήγαινε να δεις τον Γιούνκερ”. Και εγώ πήγα. Την ίδια στιγμή η Αυγή έγραφε “πάει ο Θεοδωράκης να ρίξει τον Τσίπρα”. Το Ποτάμι λοιπόν είχε μια ξεκάθαρη συμβολή, την καθοριστική συμβολή σε αυτήν τη μάχη για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ακόμα:

-Δεν πρέπει να είμαστε συναισθηματικοί στην πολιτική. Δεν βάζουμε συναισθήματα και πάθη στις αντιπαραθέσεις μας. Η αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ θέλουμε να είναι επί των πραγματικών γεγονότων, επί των λύσεων. Αυτοί προσπαθούν να μας ρίξουν λάσπη. Ας παρουσιάσουν έστω ένα στοιχείο ότι στο Ποτάμι υπάρχει ψήγμα διαφθοράς.

-Το μνημόνιο του Τσίπρα έχει πολλές αδυναμίες, κυρίως επειδή έγινε άρπα κόλλα. Ας μην προσπαθούν να καλοπιάνουν τώρα τον κόσμο με αντιμνημονιακές ρητορικές. Το μνημόνιοόμως είναι ο τελευταίος οδικός χάρτης. Αν δε κάνουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δε θα μπορέσουμε ποτέ να προχωρήσουμε μπροστά και τότε θα έρθει και τέταρτο μνημόνιο. Αυτό αποδεικνύεται τώρα και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας το Νοέμβριο του 2014 δήλωνε σε μεγάλη εφημερίδα ότι “θα σκίσω το μνημόνιο” και τώρα υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Είναι προδότης; Είναι Γερμανοτσολιάς; Όχι. Απλά κατάλαβε ότι πρέπει να λύσει τα προβλήματα της χώρας με το μόνο ευρωπαϊκό τρόπο.

-Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι μεγάλες και μετρήσιμες οικονομικά. Προκύπτουν από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς χάσαμε γύρω στα 20 δις μέσα σε 7 μήνες.

-Αν ο κ. Τσίπρας δεν προσέξει, η χώρα μπορεί να γίνει ερείπιο μετά τις εκλογές. Δεν έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος. Χθες, στη συνέντευξη του, υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα, μια τεράστια πρόκληση. Είπε στην ουσία ότι “οποίον και αν ψηφίσετε εγώ δεν θα κυβερνήσω μαζί του”. Ο λαός όμως είναι εκείνος που επιβάλλει τις συνεργασίες. Δεν μπορεί να πει ένας πρωθυπουργός “εγώ θα βγω πρώτο κόμμα άλλα δε θα συνεργαστώ με κανέναν”. Αν δεν μπουν δηλαδή οι ΑΝΕΛ στη βουλή θα ξανακάνουμε εκλογές τον Οκτώβριο;

-Μπαίνοντας στην πολιτική αποφάσισα ότι είμαι υποχρεωμένος να συνεργαστώ με το διάβολο αν είναι για το καλό της κοινωνίας. Ο στόχος μας είναι το Ποτάμι να είναι μεγάλη δύναμη. Έχουμε ανθρώπους, έχουμε στελέχη, έχουμε προτάσεις και έχουμε τις λύσεις. Στόχος είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 6%.

-Για να αλλάξει αυτή η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία του 51% της κοινωνίας. Όχι του 51% της βουλής που μπορεί να σημαίνει το 35% της κοινωνίας. Πρέπει να συνεργαστεί λοιπόν το 51% της κοινωνίας. Είναι δύσκολες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Άρα στην επόμενη βουλή θα σεβαστούμε το πρώτο κόμμα και μετά το Ποτάμι θα προσπαθήσει να επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία.Οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται με τους μισούς να είναι “απέξω” και να πετροβολούν τους υπόλοιπους.

-Αρνούμαι να δω τη πολίτικη όπως την είδαν οι προηγούμενοι (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) με το “4-2-1” σε όλα τα πόστα. Αρνούμαι γιατί η πολιτική δεν είναι “μοιράζω υπουργεία” για να είναι βολεμένοι”, ενώ στην πραγματικότητα ο ένας υπουργός κάνει σαμποτάζ στον άλλο. Δεν είναι ανέκδοτο αυτό που έκανε ο Τσίπρας δίνοντας στον Λαφαζάνη το συγκεκριμένο υπουργείο, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εκείνος είναι υπέρ του να κρατικοποιηθούν τα πάντα; Η πρόταση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η εξής: στενό και συμπαγές κυβερνητικό σχήμα με 20 υπουργούς, οι οποίοι θα είναι άνθρωποι της πιάτσας, δοκιμασμένοι στους τομείς τους, οι οποίοι θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας.