Με κακούς οιωνούς ξεκινά η σύνοδος κορυφής της Ρίγα την Πέμπτη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει τις πολιτικές της ελπίδες για μία δήλωση, η οποία θα της παράσχει περιθώρια περαιτέρω διαπραγματεύσεων και άρσης του καθεστώτος της χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Βασική προσδοκία του Αλ. Τσίπρα εν όψει της συνόδου και της τετραμερούς συνάντησης με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση, με σαφείς διατυπώσεις περί «ορατής συμφωνίας».

Σε αυτήν την προσδοκία εναπόκεινται οι ελπίδες της κυβέρνησης ώστε να λυθούν τα χέρια της ΕΚΤ και να καταστεί δυνατή η επαναχρηματοδότηση της οικονομίας μέσω της παροχής δυνατότητας στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια – ενέσεις ρευστότητας, μέχρις ότου διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Παρά ταύτα, οι ελπίδες αυτές ακυρώνονται ή και υπονομεύονται, βάσει δημοσίων δηλώσεων ελλήνων και ξένων παραγόντων, οι οποίες αν μη τι άλλο, διαμορφώνουν ένα κακό κλίμα.

Από την μία πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Βαρουφάκης «χτύπησε» και πάλι, δηλώνοντας στους ΝΥ Τimes ότι έχει καταγράψει τους διαλόγους κατά το eurogroup της 24ης Απριλίου, μία δήλωση, η οποία μόνο στην καλλιέργεια ηρεμίας και θετικού κλίματος δεν συμβάλλει.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο ΕΒΕΑ την Τετάρτη ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «η έξοδος από το ευρώ είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό, αλλά δεν θα υπογράψουμε κάτι που δεν βγαίνει. Ας κάνει και η Ευρώπη ό,τι θέλει», εμφανιζόμενος έτσι και πάλι να πετάει το γάντι στους δανειστές.

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι σαφή: «Συζητάμε μόνο για το τρέχον πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό για την Ελλάδα» ανέφερε την Τετάρτη στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και προσέθεσε: «Για τίποτα άλλο – ούτε για παράταση του, ούτε για τρίτο πρόγραμμα, ούτε για συνολική συμφωνία» – κάτι στο οποίο επιμένει η Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Ρίγα με αεροσκάφος C-130 καθώς τα δύο Embraer και το Gulfstream είναι καθηλωμένα λόγω συντήρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πρωθυπουργό στη Λετονία έχει διαμορφωθεί (στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό) ώστε η πτήση να είναι όσο πιο άνετη γίνεται. Το αεροσκάφος αναχώρησε στις 10 το πρωί από τη στρατιωτική βάση της Ελευσίνας, ενώ η πτήση αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις ώρες.