από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Κατρούγκαλος: Σταδιακά θα αποκατασταθούν όλες οι αδικίες

Ποιες είναι οι διατάξεις που αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο
Κατρούγκαλος: Σταδιακά θα αποκατασταθούν όλες οι αδικίες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με αλλαγές φτάνει για συζήτηση και ψήφιση ως τις 5 Μαΐου στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις απολυμένων και την αποκατάσταση αδικιών που αφορούν «διαθέσιμους» και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Έχουν αποσυρθεί σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου οι διατάξεις που αφορούσαν: τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, τη μετατροπή των θέσεων στις οποίες υπηρετούν υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε οργανικές θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων (αφορούσε τη μονιμοποίηση 30.000-40.000 υπαλλήλων ΙΔΑΧ) και η ρύθμιση για την κάρτα του πολίτη.

Και οι τρεις ρυθμίσεις θα επανέλθουν ύστερα από περαιτέρω και σε βάθος επεξεργασία, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Πάντως, αναφορικά με την κάρτα του πολίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, Δευτέρα, δήλωσε ότι προχωρούν ήδη πιλοτικές εφαρμογές της, όπως η κάρτα σίτισης, σε συνεννόηση με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου. Διευκρίνισε ότι η κάρτα του πολίτη για το σύνολο των πολιτών θα εισαχθεί όταν θα υπάρξει η τεχνική δυνατότητα για την εφαρμογή της.

Για τη Δημοτική Αστυνομία

Αλλαγές έχουν επέλθει στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου και όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ. θα επανέλθουν στις θέσεις τους στους δήμους από όπου προέρχονται. Όμως, τελικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ύστερα από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό, με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, ώστε να καλυφθούν ανάγκες σχετικά με την ασφάλεια, μεταξύ άλλων, κατά την τουριστική περίοδο, δέχθηκε ένας αριθμός 350 πρώην δημοτικών αστυνομικών από τους 1.540 να παραμείνει στην ΕΛ.ΑΣ.

Όμως, όσοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς αλλά και πρώην σχολικούς φύλακες έχουν μετακινηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Το ζήτημα των σωφρονιστικών υπαλλήλων που προέρχονται από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες θα επανεξεταστεί μετά το επόμενο εξάμηνο, στο πλαίσιο της μεγάλης κινητικότητας που προωθεί η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλληλους.

Οι υπόλοιποι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί μπορούν να επιστρέψουν στον δήμο που ανήκαν ή να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα λάβει υπόψη του τον τόπο εργασίας, ώστε να τους τοποθετήσει σε δήμους της περιοχής αυτής ή σε θέσεις που υπάρχουν σε εκεί υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις έχει κατατεθεί στη Βουλή, η συζήτηση στις επιτροπές έχει ολοκληρωθεί και πλέον μένει να συζητηθεί και να ψηφισθεί στην Ολομέλεια της Βουλής – ως απώτερο χρονικό όριο για την ψήφισή του τέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση η 5η Μαΐου.

Στο… περίμενε για μονιμοποίηση οι καθαρίστριες με συμβάσεις έργου

Δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο οι καθαρίστριες με συμβάσεις έργου, όπως και άλλοι εργαζόμενοι σε δήμους και υπηρεσίες. Μόνο για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου υπάρχουν διατάξεις και επομένως περιλαμβάνονται οι αορίστου χρόνου καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, καθώς από την αναθεώρηση του 2001 απαγορεύεται η μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Η «καθαρή λύση» θα ήταν να προκηρυχθούν θέσεις για καθαρίστριες/ιστές ως μόνιμες, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες. Όμως λόγω δημοσιονομικής στενότητας αυτό δεν μπορεί να γίνει, υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Έτσι, προανήγγειλε ότι ως προς το θέμα των καθαριστριών με σύμβαση έργου, η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται να κάνει δεκτή τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κατατεθεί και προβλέπει την παράταση των ατομικών συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2015. Έτσι, επιδιώκεται να δοθεί μια προσωρινή λύση με την παράταση των ισχυουσών συμβάσεων έργου μέχρι το τέλος του χρόνου και η σύναψη νέων με την ίδια διάρκεια για όσες καθαρίστριες έχουν λήξει οι συμβάσεις τους.

Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και η αξιολόγηση προσωπικού θα βρίσκεται στον πυρήνα του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που φιλοδοξεί να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Μάιο. Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και την αξιολόγηση προσωπικού, η κυβέρνηση, όπως σημείωσε σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Κατρούγκαλος επιδιώκει να δώσει «ένα χτύπημα στις πελατειακές λογικές πατρωνίας». Η αναφορά αυτή είναι ευθεία βολή κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τη σημερινή πολιτική ηγεσία, επί χρόνια διαιώνισαν, και στο επίπεδο της ιεραρχίας στη δημοσιοϋπαλληλία, τις πελατειακές σχέσεις και τον πολιτικό έλεγχο.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι υποστηρίζει και τι ξεχνάει ο Γ. Κατρούγκαλος 
 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τυχερακια | 28/04/2015 12:05
  Na τακτοποιηθουν ολοι γιατι εχουμε λαμβανειν...
  Η απατη θελει θρασος(Ακης)
  απάντηση50
   
   
  Ο κ. Κατρούγκαλος | 28/04/2015 11:30
  θέλει να άρει τη μονιμότητα των δημ. υπαλλήλων, γιατί όμως; Η κατάργηση της μονιμότητας δεν λύνει το πρόβλημα της τεμπελιάς, ούτε τον αριθμό των υπαλλήλων. Μπορούν να διορίζουν όσους θέλουν τα κόμματα. Η μονιμότητα των Δημ. Υπαλλήλων ψηφίστηκε για να μην τους απολύουν τα κόμματα για να φέρνουν τους δικούς του Ξέχασε την πλατεία Κλαυθμώνος ο Κ. Κατρούγκαλος?? Όπως ξέχασε τα 2 εκατ. που χρωστάει ο συνάδελφός Μητρόπουλος? Παραφράφηκαν αυτά. Βέβαια.
  Πολιτης
  απάντηση05
   
   
  Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι χάλι βρισκόμαστε | 27/04/2015 22:16
  Σήμερα στο σούπερ μάρκετ μια θείτσα αφού φέρθηκε με θρασύτητα σε πελάτες και προσωπικό, όταν την στρίμωξαν ξέρετε το επιχείρημα της? Έχω είπε και δικηγόρους και γιατρούς και πολιτικούς, ξέρετε ποιος είμαι εγώ ρε? Εδώ καταντήσαμε και τα παιδιά της σίγουρα αυτής της αντίληψης είναι. Το πολιτικό μας σύστημα έχει διαφθείρει όλη την κοινωνία.
  kl
  απάντηση121
   
   
  Μονιμότητα ΔΥ = Αδικία! | 27/04/2015 19:24
  Να μπει ΤΕΛΟΣ στη μονιμότητα του δημοσίου ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!! Οι 7 στους 10 ΔΕΝ παράγουν, απλά τεμπελιαζουν! Όσοι ΔΕΝ παράγουν να απολύονται, τόσο απλά!
  Α
  απάντηση203
   
   
  Φέρτε μου τα κρυμμένα σας ευρώ! | 27/04/2015 18:14
  Και θα σας "βρω" μονιμότητα!
  Μόνο με 12%
  απάντηση130
   
   
   | 27/04/2015 16:28
  πόσο είπαμε? 12%?
  papagalos
  απάντηση443
   
   
  Περιεργη θεωρηση της λέξης αδικίας | 27/04/2015 14:13
  η μονιμότητα του δημοσίου δεν ειναι απλώς αδικία αλλα ΔΙΑΚΡΙΣΗ Φυσικά μια και εξυπηρετεί ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΟΥ η μονιμότητα ειναι νόμος και οτιδηποτε αλλο είναι αδικία
  l.eg
  απάντηση729
   
   
  Oli sto dimosio | 27/04/2015 13:47
  Oli sto dimosio gia doulia, etsi then iparxi anergia. Ena mikro provlima omos. Pios tha plirosi to logariasmo ? Me afti tin logiki i elada pote ma pote then tha stathi sta podia tis. Krima
  HP
  απάντηση569