Υψηλές προσδοκίες επενδύει για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, όπου το θέμα πάντως είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ευρώπη.

Ο ελληνας πρωθυπουργός μετά την συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Το κλειδί της συνάντησης έγκειται στην ερμηνεία της ορολογίας που επιμένει να χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, όταν «βαφτίζει» πολιτικές τις διαφορές που διαπιστώνονται στην διαπραγμάτευση και πολιτική την λύση που απαιτείται για να υπάρξει συνέχεια.

Υπό αυτούς τους όρους, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – να υπάρξει μία επί της αρχής συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ, με το εξής αντικείμενο: να παρακαμφθεί επί της ουσίας η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ειδικώς το ενδιάμεσο σκέλος της που προέβλεπε αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος του Απριλίου και να προχωρήσει η διαδικασία στην κατάρτιση μίας συνολικής συμφωνίας, με χρονοδιάγραμμα το τέλος του Ιουνίου.

Από γερμανικής πλευράς δεν είχε υπάρξει εκδήλωση προθέσεων επί του συγκεκριμένου θέματος, παρά μόνο αναφορές περί έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ελλήνων και ξένων παρατηρητών, οι πρώτες ενδείξεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ θα φανούν στην συνεδρίαση και στο κλίμα του eurogroup της Ρίγα την Παρασκευή και εν συνεχεία στο καθοριστικής σημασίας eurοgroup του Μαΐου. Εκεί αναμένεται να καταστεί σαφές αν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα μετονομαστεί βάσει… νέα ημερομηνίας και πάντως θα φανεί πόσο καθοριστικής σημασίας μήνας θα είναι ο Ιούνιος για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη μετανάστευση ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η σοκαριστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική μετανάστευσης, που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, ειδικότερα στην πρώτη γραμμή των μεσογειακών χωρών».


Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg

«Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της και αναμένει οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας», θα τονίσει ο Πρωθυπουργός στην γερμανίδα Καγκελάριο, στην σημερινή μεταξύ τους συνάντηση στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο εάν οι συνομιλίες με τη ζώνη του ευρώ ναυαγήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα το εκλάβει ως ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή, η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί – Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση.

Διάψευση Μαξίμου

«Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».