Θέμα ακύρωσης των μνημονιακών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με λιγότερους από 151 βουλευτές στις ονομαστικές ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θέτει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμμένοντας έτσι στην θέση που διατύπωσε προσφάτως ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προκαλώντας πανδαιμόνιο αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ζωντανή σύνδεση με το κανάλι της Βουλής, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο αριθμός των παρόντων επηρεάζει την πλειοψηφία με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις και ως εκ τούτου, όπως επισήμανε, όσα έγιναν και όσα ειπώθηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση της Ολομέλειας «είναι απολύτως κακόπιστα». «Κάποιοι ανησυχούν με την προοπτική να ακυρωθούν μνημονιακές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με λιγότερους από 151 βουλευτές», είπε συγκεκριμένα, ενώ ερωτηθείσα σχετικώς διευκρίνισε ότι τίθεται ζήτημα εγκυρότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία και έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους. Μάλιστα δήλωσε ότι σύντομα θα αναληφθούν εκ μέρους της συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Η θέση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΔ η οποία σχολίασε: «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να κάνει την Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση πού οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;». Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι ο μεγαλύτερος όγκος των νομοσχεδίων που επικαλείται η κυρία Κωνσταντοπούλου ψηφίστηκε πριν την σύλληψη των βουλευτών της Χ.Α. προς τα τέλη του 2013 και ότι σε καμία ονομαστική ψηφοφορία δεν ήταν τα «ναι» με τα «όχι» με διαφορά μικρότερη του αριθμού των προφυλακισμένων. Προσέθεταν δε ότι η παρουσία ή μη των εν λόγω βουλευτών εναπόκειται στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «το Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει τη λειτουργία της Βουλής με 300 βουλευτές, επομένως όσοι μνημονιακοί νόμοι και άλλα αντεθνικά νομοθετήματα ψηφίστηκαν χωρίς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κρατούνται παράνομα στη φυλακή, είναι άκυρα και αντισυνταγματικά».

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το Χρέος

Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξήγγειλε την άμεση συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους (την μεθεπόμενη εβδομάδα), η οποία θα προχωρήσει στην ειδική αντιστοίχιση των «συμβάσεων των μιζών» με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens και στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ όπως υπογράμμισε «μεγάλο μέρος του χρέους είναι απεχθές και επονείδιστο και μένει να αποκρυσταλλωθεί ποιο κομμάτι και για ποιους λόγους».

Αναφορικά με τα πυρά που δέχεται από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ λόγω της μη έναρξης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είπε «ας μην αγωνιούν, θα ξεκινήσει πολύ άμεσα και θα εγγυάται την ουσία». Μάλιστα ανέφερε ότι θα υπάρξει οργάνωση ώστε να κατατμηθούν οι ημέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά υπουργείο, με στόχο ο κάθε υπουργός να γνωρίζει ποια ημέρα θα συζητούνται οι ερωτήσεις που αφορούν θέματα αρμοδιότητάς του.

Όσον αφορά τον ρόλο της και τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση είπε ότι «δεν θα καταργήσω την πολιτική μου λειτουργία». «Δεν έπαθα λοβοτομή επειδή εξελέγην Πρόεδρος της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι «ο προεδρεύων διερμηνεύει τα αισθήματα της αίθουσας, ενώ όταν κατεβαίνει από την έδρα είναι βουλευτής».

Απουσιολόγιο

Αναφερθείσα στον ρόλο των βουλευτών έκανε λόγο για παραμορφωτική δαιμονοποίησή τους, ενώ έκανε διάκριση με εκείνους που μόνο εισέπρατταν την βουλευτική αποζημίωση δίχως να ασκούν πλήρως τα καθήκοντά τους. Για αυτό επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής ο οποίος προβλέπει ότι για πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις θα περικόπτεται η βουλευτική αποζημίωση κατά 1/5. Επίσης, είπε ότι η υπάρχει η «πρώιμη ιδέα» να καταργηθεί η καταβολή αποζημίωσης για συμμετοχή στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Πάντως δήλωσε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ακώλυτη συμμετοχή των βουλευτών στις διαδικασίες νομοθέτησης δίχως να επαναληφθούν τα φαινόμενα των κατεπειγόντων νομοσχεδίων που ψηφίζονται από «αδιάβαστους βουλευτές», παρά μόνο όταν συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση, όπως είπε. Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των δικογραφιών που διαβιβάζονται στην Βουλή λέγοντας ότι «δεν θα πέφτουν στο πηγάδι, αλλά θα γίνονται αντικείμενο μελέτης και ενδελεχούς προσοχής». Όσον αφορά τις άρσεις ασυλιών διατύπωσε την άποψη η Βουλή να διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί μόνο όταν υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα.

Περί προνομίων

Μπορεί η κυρία Κωνσταντοπούλου να υπερασπίστηκε τον ρόλο των βουλευτών όμως επεφύλαξε αιχμές για τις υπηρεσίες της Βουλής λέγοντας ότι «τα προνόμια δεν είναι των βουλευτών αλλά εντός Βουλής έχουν επικρατήσει κάποια περίεργα προνόμια». Ενώ έκανε λόγο για «αθρόα έκδοση αποφάσεων» κατά τις πρώτες ημέρες της προεδρίας της, με τις οποίες δεσμεύονταν ποσά άνω των 100.000 ευρώ χωρίς να έχει δώσει η ίδια εντολή. Ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά όπως είπε τα πρώτα συμπεράσματα δεν είναι θετικά και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση. «Εγώ δεν έχω δεσμεύσει ούτε μισό ευρώ από τότε που ανέλαβα Πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Βουλευτικά αυτοκίνητα

Σχετικά με τον θόρυβο περί βουλευτικών αυτοκινήτων, η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «οργιώδη παραπληροφόρηση για ΄΄αντάρτικο΄΄ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα αυτοκίνητα» και κάλεσε τους δημοσιογράφους «να ελέγξουν τις πηγές τους». Η ίδια είπε ότι θα υπάρξει διαδικασία αναθεώρησης για τις δαπάνες της Βουλής και εκλογίκευση αλλά και εγγύηση ότι οι βουλευτές θα μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. Η λύση που επέλεξε η ίδια είναι να υπάρξει καταγγελία της σύμβασης leasing για τα βουλευτικά αυτοκίνητα την 1η Σεπτεμβρίου 2015 (λήγει κανονικά στις 31.12.15). Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα σύμβαση με καλύτερους οικονομικούς όρους. «Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε», είπε σημειώνοντας πάντως ότι δεν πρέπει να αποστερήσουμε μέσα από τους βουλευτές, αλλά πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση των δαπανών.

«Έξωση» σε τρεις πρώην πρωθυπουργούς

Εν τω μεταξύ, αναμένεται άμεσα να ζητήσει με επιστολή της από τους πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές και διατηρούν γραφεία στο κεντρικό κτήριο του κοινοβουλίου να τα παραχωρήσουν. Πρόκειται για τους Κων. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου θα τους ζητηθεί ευγενικά να αποδώσουν τους χώρους που διατηρούν προκειμένου να αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Βουλής. Με την ευκαιρία μάλιστα δεν δίστασε να επισημάνει για το έργο των υπαλλήλων της Βουλής ότι «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται πάρα πολύ σκληρά και δίνουν την ψυχή τους, δουλεύοντας μάλιστα σε συνθήκες ασφυξίας και συκοφαντούνται».

Τέλος, όσον αφορά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, η κυρία Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα γίνει την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.