Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την Τρίτη μετά το Eurogroup της Δευτέρας τον υποψήφιο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε συγκεκριμένα έξω από το Μαξίμου: «Σήμερα ο λαός έστειλε ηχηρό μήνυμα από τις πλατείες όλης της χώρας. Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση όπως την ξεκινήσαμε. Είμαστε έτοιμοι για αμοιβαία επωφελή λύση. Ο πρωθυπουργός αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί μετά από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Πιθανότατα την Τρίτη μετά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Επικρατέστερος ο επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από την Παρασκευή ενώ την Τρίτη έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Κολλέγιου των Επιτρόπων.

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Κυριακής η Πολιτική Γραμματεία για να εξετάσει τις υποψηφιότητες αλλά και το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους.

Το απόγευμα είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ενώ αργότερα είδε ο υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε σχετικά με την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «θα τα πει όλα ο Πρωθυπουργός».

Συνεδριάζει το Ποτάμι

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού υπό την προεδρία του Σταύρου Θεοδωράκη για να αποφασίσει τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνέντευξη Γαβριήλ Σακελλαρίδη

«Σήμερα μάλλον θα ανακοινωθεί αργά» το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι «δεν έχει κλείσει ακόμα» το όνομα.

Μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα από τον Πρωθυπουργό όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά καθώς στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες διάφορα ονόματα όπως της κυρίας Ιωάννας Καρυστιάνη και κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου και το αργότερο μια μέρα νωρίτερα θα πρέπει να έχει εκλεγεί ο διάδοχός του.

Στην περίπτωση που τελικά υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι ο έλληνας Επίτροπος, τότε αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία που απαιτούνται, σύμφωνα με το Σύνταγμα 180 ψήφοι, καθώς με τη στήριξη της συγκυβέρνησης και της ΝΔ θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους.