Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα επανέλαβε σήμερα από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε και πάλι στην ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, στην αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και ανακοίνωσε την ίδρυση Δημόσιου Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Τόνισε ότι η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει από 20% έως 40 % το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική μείωση στα τιμολόγια. Επίσης, δήλωσε τη στήριξή του στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές και στην εξαγορά του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, δεν είναι τυχαία η μετονομασία του υπουργείου σε Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως υποστήριξε, η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί την πρώτη και κύρια προτεραιότητα για μια διέξοδο από την κρίση. Άλλα ούτε είναι τυχαίο που το περιβάλλον συνδέθηκε με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Για εμάς η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας οφείλει να είναι βιώσιμη, αειφόρος και με οικολογικό περιεχόμενο», τόνισε.

Στο επίκεντρο της παραγωγικής προσπάθειας της νέας κυβέρνησης, θα βρίσκεται η ενίσχυση και αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια συμμετέχοντας με μονοψήφιο αριθμό στο ΑΕΠ. «Η βιομηχανική παραγωγή συνθλίβεται ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που συχνά κλείνει τις πόρτες απέναντί της, το μεγάλο πολυεθνικό εμπορικό κεφάλαιο, αλλά και τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας που εξωθούν σε υψηλές ενεργειακές τιμές», σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι για να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει ειδική σημασία «μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική, με αποκλειστικά αναπτυξιακά κριτήρια και η κεντρική παρουσία του Δημοσίου σε ένα μη πελατειακό ρόλο στον χώρο της ενέργειας».

Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει μια σύγχρονη και καινοτόμο βιομηχανική ανάπτυξη, η οποία θα συνδυάζεται με την πλήρη στήριξη στα μισθολογικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και στο περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η οποία θα αναλάβει έναν νέο παρεμβατικό ρόλο για τη διαμόρφωση μέσων, εργαλείων και πολιτικών, που θα στηρίζουν τη βιομηχανική παραγωγή και κυρίως θα στηρίζουν κλαδικές και τομεακές βιομηχανικές πολιτικές . «Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύξουμε με τόλμη ειδικά πλαίσια για την αναζωογόνηση τομέων και κλάδων όπως π.χ. η ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, η οποία έχει καταρρεύσει παρότι διαθέτουμε μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή της», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, καρδιά για μια νέα παραγωγική προσπάθεια στη χώρα αποτελεί η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε και καταληστεύεται από μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. «Και αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία οδηγείται σε οικονομική ασφυξία. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ειδικά για την ενεργοβόρα βιομηχανία έχουν εκτιναχθεί σε απίστευτα ύψη και επιτείνουν την ύφεση. Η απελευθέρωση στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα της ενέργειας μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά, εκτίναξε τις τιμές και αποδυνάμωσε την οικονομία. Η ενεργειακή φτώχεια έχει γνωρίσει πρωτοφανή εξαπλώση ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δις ευρώ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης.

Για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), αν και σημειώνουν σημαντική αύξηση του μεριδίου τους στην παραγωγή, επεσήμανε ότι θα στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι εξοντώνονται.

Τα ελλείμματα του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λαφαζάνης, παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις στις τιμές των παραγωγών ξεπερνούν σήμερα τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής στρατηγικής της, η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μια σειρά από άμεσα μέτρα:
– άμεση ακύρωση του τεμαχισμού της ΔΕΗ, σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ.
– φρένο σε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
– φρένο στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η οποία θα παίξει κομβικό ρόλο στον χώρο των ΑΠΕ. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται μια σχεδιασμένη ανασυγκρότηση, συνολικά και σε όλους τους τομείς, με πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. «Η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει από 20% έως 40 % το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα επιφέρει σημαντική μείωση στα τιμολόγια», σημείωσε.

Επίσης, θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΡΑΕ, έτσι ώστε η κυβερνητική πολιτική να αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη του ενεργειακού σχεδιασμού. Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 κιλοβάτ ανά μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Όσον αφορά τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, τόνισε ότι θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου. Όπως είπε ο υπουργός, η ΔΕΠΑ ανασυγκροτείται και αναλαμβάνει νέο ρόλο χωρίς μεσάζοντες για να πάει το φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα. «Κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εγκαταλείπεται», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αν είχαμε εμείς την κυβέρνηση δεν θα προβαίναμε στην ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΔΕΣΦΑ. Η ιδιωτικοποίηση όμως του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία SOCARέχει προχωρήσει αρκετά. Θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας για την τύχη του ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά».

Υπογράμμισε επίσης το μεγάλο παραγωγικό ρόλο των ελληνικών πετρελαίων. Τόνισε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ προκειμένου να παίξουν κεντρικό ρόλο για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, της βενζίνης και των πετρελαιοειδών στη χώρα μας.

«Αναβαθμίζουμε και την προσπάθεια για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αναζητώντας τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Ιδρύουμε Δημόσιο Φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Μετά τον επιτυχή διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα θα προχωρήσουμε στην επανεξέταση του τρόπου διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στις δυτικές θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης», τόνισε.

Για τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής, επεσήμανε την προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης για δημιουργία ποιοτικών ταυτοποιημένων αγροτικών προϊόντων, δημοκρατικών συνεταιρισμών και αγροδιατροφικών συμπλεγμάτων με εξαγωγικό συνεταιρισμό. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει άμεσα την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης «για να επιβιώσει και μαζί της οι εργαζόμενοι και οι χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί».

Όσον αφορά το περιβάλλον, επανέλαβε μια γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτή τη θέση μας». Υπογράμμισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, τη δουλειά τους και την προοπτική τους.

Για την εξαγορά του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, τόνισε ότι «υπήρξε σκανδαλώδης ενώ τα σχέδια για την αξιοποίησή του είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της».