Οταν ο κ. Αλ. Τσίπρας προσκάλεσε τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Γ. Προβόπουλο στο γραφείο του ήθελε κυρίως να του διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας περί στενότητας της ρευστότητας.

Η συζήτηση (στην οποία παρευρισκόταν και ο Ι. Δραγασάκης) γρήγορα όμως περιεστράφη στην οικονομική κρίση, διήρκεσε 1,5 ώρα και ολοκληρώθηκε με στοχοποιημένες προειδοποιήσεις εκ μέρους του κ. Προβόπουλου.

Μία απ΄αυτές ήταν ότι όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, δεν θα έχει πολύ χρόνο, τα περιθώρια θα είναι ασφυκτικά για διαπραγμάτευση και θα πρέπει να έχει και στο μυαλό της τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα της περίπτωσης της Κύπρου. Κάτι που δεν πρέπει να συμβεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που πρώην κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να υπάρξει καλή προετοιμασία από τώρα και συγκεκριμενοποίηση των στόχων που επιδιώκουν τα κόμματα εξουσίας από τους δανειστές μας

Επιπλέον επεσήμανε στους κκ. Τσίπρα και Δραγασάκη ότι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις που κάνουν στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, να μην λέγονται πράγματα ακραία, τα οποία είναι φυσικό να προκαλούν κρίση στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Θα πρέπει κυρίως αντί να αναλώνονται σε ακραίες δηλώσεις να επιχειρήσουν ώστε να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για το πώς τα κόμματα εξουσίας θα αντιμετωπίσουν μείζονα θέματα την επομένη εκλογών, διότι χρόνος δεν πρόκειται να τους δοθεί..

Οι κκ. Τσίπρας και Δραγασάκης ρώτησαν τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη πώς αντιμετώπισε η Τράπεζα της Ελλάδος την οικονομική κρίση που άρχισε το 2009 και αυτός τους περιέγραψε και μάλιστα με λεπτομέρειες πως διαχειρίστηκε την κρίση με επιτυχία για έξι ολόκληρα χρόνια σε δύσκολες περιόδους όπως κατά την διάρκεια της αναγγελίας του δημοψηφίσματος του Γ. Παπανδρέου, τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου, τη συζήτηση του περίφημου δημοσιονομικού νομοσχεδίου στη Βουλή της κυπριακής κρίσης και πώς υλοποίησε την χρηματοαερομεταφορά (σε δύο περιπτώσεις).

Τους είπε ωστόσο ότι τη μεταφορά χρημάτων με αεροπλάνα την είχε προετοιμάσει πριν από την κρίση, καθ΄ότι στη διάρκεια της κρίσης κανένας δεν θα δεχόταν να συναινέσει στη μεταφορά χρημάτων στην Ελλάδα.

Περιέγραψε πως εφοδίασε τα ΑΤΜ με χαρτονομίσματα, χωρίς να γίνει αντιληπτό η έλλειψη ρευστότητας.. Εν συνεχεία οι κκ. Τσίπρας και Δραγασάκης ρώτησαν ποιο είναι το οπλοστάσιο μίας κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης ώστε «εάν έρθει το κακό» (σ.σ. φράση που κατά κόρων χρησιμοποίησα) να εξακολουθήσει η παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι από την αρχή του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 υπήρξε απώλεια καταθέσεων 87 δισ. ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2012 επανέκαμψαν περίπου 15 δισ. ευρώ. Αρα η συνολική απώλεια ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.

Ρώτησαν επίσης εάν υπάρχει αυτή την περίοδο εκροή χρημάτων στο εξωτερικό, πλην όμως ο κ. Προβόπουλος δεν είχε στοιχεία. Είχε όμως πληροφορίες από τις τράπεζες λέγοντάς τους ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι υπάρχουν εκροές. Αυτό όμως, όπως ειπώθηκε, βεβαίως μπορεί να αλλάξει εάν, για παράδειγμα, οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα (που οι δύο πλευρές δεν θέλησαν να αποκαλύψουν) αλλά, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται υπήρξε συζήτηση και για την Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης..

Το κύριο όμως θέμα της πρόσκλησης του κ. Προβόπουλου στο γραφείο του κ. Τσίπρα ήταν ο κ. Στουρνάρας και οι δηλώσεις που είχε κάνει πριν από ένα 24ωρο. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλησε να εκφράσει καμία γνώμη ή άποψη, πλην όμως οι κκ.Τσίπρας και Δραγασάκης εξέφρασαν την άποψη ότι ο κ. Στουρνάρας ξεπέρασε τα εσκαμμένα, συμπλέοντας με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει φόβο και τρόμο για τις εκλογές. Είχαν, όπως είπαν, τον φόβο μήπως οι δηλώσεις Στουρνάρα προκαλέσουν την λεγόμενη «αυτοπροκαλούμενη προφητεία», δηλαδή επειδή προβλέπει κάτι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συμβεί και στο μέλλον.​