Τα…«Δεκεμβριανά» της ζει με ένταση η κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα εκτός από τη μεγάλη εκκρεμότητα που υπάρχει με την τρόικα. Η κατάσταση είναι οριακή και όλα κρέμονται από μια κλωστή, ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή πολλά μπορεί να ανατραπούν και να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ένας σημαντικός σταθμός για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι το προσεχές Σάββατο, το οποίο θεωρείται το «Μεγάλο Σάββατο» του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή την ημέρα, στη διάρκεια της περιόδου που ονομάζεται από το λαό «Νικολοβάρβαρα», αναμένεται να εξελιχθούν διάφορα σημαντικά γεγονότα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενδέχεται να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα στην κυβέρνηση και ίσως το προσεχές Σάββατο να υπάρξει φως στο…τούνελ της διαπραγμάτευσης και να βρει η κυβέρνηση το μίτο για να εξέλθει από το μνημονιακό λαβύρινθο.

Ένα άλλο κεντρικό γεγονός το προσεχές Σάββατο, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, θεωρείται η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και η συνεδρίαση του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδος – Τουρκίας.

Από τη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία επιχείρησε να δυναμιτίσει το κλίμα με το αίτημα για την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου στη Θράκη, θα εξαρτηθούν πολλά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης επικρατεί πυρετός προετοιμασίας, παρά την αγωνία και το άγχος για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα, καθώς η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την τουρκική ηγεσία, η οποία είναι πιθανόν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι με κυρίαρχο και το θέμα της ΑΟΖ στην Κύπρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται, για να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, και για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και περίπου 6.000-7.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός πολέμου για το ενδεχόμενο επεισοδίων στη συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου. Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού. Η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί και με τα επεισόδια στα Εξάρχεια προ δυο ημερών και το άγχος είναι μεγάλο, παρά τις κινήσεις που έκανε το υπουργείο Δικαιοσύνης με την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει για τους κρατούμενους που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ ή στα ΤΕΙ και θέλουν να σπουδάσουν.

Εκείνη την ημέρα, ίσως υπάρξει και επιχείρηση των αρμοδίων οργάνων της τάξης για να «καθαρίσει» η πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όπου βρίσκονται εδώ και πάρα πολλές ημέρες Σύριοι πρόσφυγες που κάνουν απεργία πείνας και έχουν τη συμπαράσταση διάφορων φορέων.

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται η μάχη του προϋπολογισμού, η οποία θα κορυφωθεί την Κυριακή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Το Σάββατο, εν μέσω των κρίσιμων γεγονότων στην Αθήνα, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής θα κυριαρχεί η πολιτική αντιπαράθεση της συγκυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Συγκεντρώσεις το Σάββατο για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Έξι χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Σάββατο, από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του μαθητή, στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός -υπήρξε στενός φίλος του Αλ.Γρηγορόπουλου- με αίτημα εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα της σχολής στην οποία έχει περάσει.

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια συγκέντρωση για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Συγκέντρωση στη μνήμη του Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιηθεί και στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου στα Προπύλαια στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.