Συνέχεια του κράτους, ρεαλιστική διαχείριση την επομένη των εκλογών και πολιτικές συμμαχίες στην πορεία προς τις κάλπες και αφότου αυτές κλείσουν: αυτές είναι οι τρεις στρατηγικού χαρακτήρα προτεραιότητες του Αλ. Τσίπρα κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ στη σκέψη του κυριαρχεί η εντύπωση ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να γίνει μη αναστρέψιμο.
Ταχείες αλλαγές στρατηγικής


Οι αναπροσαρμογές που γίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταχείες και σχεδόν ριζικές· χαρακτηρίζονται δε από αισθητή προσπάθεια να γίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο το δυνατόν πιο «φιλικό προς τον χρήστη».
Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η πρωτοβουλία –προγραμματισμένη μεν αλλά ιδιαίτερης σημασίας λόγω της συγκυρίας στην οποία υλοποιήθηκε –του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισκεφθεί το Πεντάγωνο την προηγούμενη εβδομάδα.
Πέραν του κατά πόσον η συνάντηση Τσίπρα – Αβραμόπουλου έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς επιβεβαίωσε την καλή θεσμική και προσωπική σχέση μεταξύ των δύο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποίησε την ευκαιρία για να σημειώσει κάτι που κρίνεται καθοριστικής σημασίας παράμετρος για την επομένη των εκλογών από τον ίδιο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Το στοιχείο αυτό είναι η «συνέχεια του κράτους», για την οποία ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε με κατηγορηματικό τρόπο απευθυνόμενος κατ’ αρχάς προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά εμμέσως και προς το ευρύτερο ακροατήριο στο οποίο προσβλέπει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλλοι το εντοπίζουν στον χώρο της μεσαίας τάξης, άλλοι προτιμούν τον όρο «νοικοκυραίοι», άλλοι δεν κρύβουν ότι «σημασία έχει να έρθουν οι ψήφοι και όχι από πού θα έρθουν», ενώ υπόψη λαμβάνεται και το διεθνές ακροατήριο.
Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάζει ενδιαφέρον η εκτίμηση που εκφράζεται από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια εκ των οποίων έχουν πλέον (μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές) στενή επαφή με τις Βρυξέλλες. Σε αυτόν τον κύκλο στελεχών κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο δημόσιος τομέας, η δημόσια διοίκηση και οι θεσμικές παρεμβάσεις συνιστούν «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής των εκλογών.
Οπως λένε, μια ταχεία παρέμβαση στα πεδία της διοίκησης και των θεσμών του κράτους θα ισοδυναμεί με τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τη διαμόρφωση ενός άλλου κλίματος. Οι κινήσεις των κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο της οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική διαφοροποίηση και εντατικοποίηση κατά το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων. Οι λεγόμενοι «προεδρικοί» και «μετριοπαθείς» έχουν αναλάβει το έργο να… μεταλαμπαδεύσουν στη βάση του κόμματος τις θέσεις που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό είναι ότι στελέχη όπως ο Γ. Σταθάκης καλούνται πλέον να μιλήσουν σε συνελεύσεις κομματικών οργανώσεων, οι οποίες επί σειρά ετών αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τη συνολική διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Face control» εν όψει εκλογών


Το θέμα των συμμαχιών, αλλά κυρίως της σύνθεσης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, είναι πάντως αυτή τη στιγμή υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων εντός του κόμματος και το πνεύμα που θα κυριαρχεί, όπως μεταφέρεται από συνομιλητές του, είναι το εξής: «Πρώτα θα πρέπει να συζητήσουμε με την Πλατφόρμα, γιατί είναι βασικό στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να διασφαλιστεί και η συνέχεια με πρόσωπα όπως ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης κ.ά. Το αν, το πότε και το πώς θα εξεταστεί η συνεργασία, π.χ. με τη Ραχήλ Μακρή ή τη Μαρία Ρεπούση, δεν είναι του παρόντος και τίποτε δεν θα γίνει βεβιασμένα».


Αλλαγές και αναπροσαρμογές
«Επουσιώδες πώς θα γίνει η μείωση του χρέους»

Παράδειγμα της αλλαγής του κλίματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οργάνωση των Εξαρχείων, για την οποία ο κ. Σταθάκης τα τελευταία δύο χρόνια ήταν κάτι σαν κόκκινο πανί. Την προηγούμενη Πέμπτη παρέστη στην ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στη συμβολή Καλλιδρομίου και Μπενάκη και μέσα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου δεν συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις, έδωσε πολλές διευκρινίσεις για τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, φωτίζοντας ακόμη περισσότερο τις διαθέσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος.
Για τα κρίσιμα επιμέρους θέματα ο κ. Σταθάκης ανέφερε σε αυτή την συγκέντρωση τα εξής, απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου:

Κούρεμα του χρέους:
«Πρέπει να γίνει για λόγους βιωσιμότητας, όχι επάχθειας, η οποία ούτως ή άλλως ορίζεται από διεθνείς συνθήκες στις οποίες δεν εμπίπτει το ελληνικό χρέος παρά μόνο σε ελάχιστο ποσοστό». Προσέθεσε όμως και το εξής: «Το αν το κούρεμα θα γίνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο (σ.σ.: επιμήκυνση ή άλλες διευκολύνσεις), είναι επουσιώδες».

Τράπεζες – ΤΧΣ:
«Τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ υπάρχουν για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Τελεία!» είπε χαρακτηριστικά και εν συνεχεία αποσαφήνισε το εξής: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ της κρατικοποίησης ή εθνικοποίησης των τραπεζών, αλλά να υπάρχει δημόσιος έλεγχος μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Χρησιμοποίησε μάλιστα και τον όρο «μετοχικός έλεγχος των τραπεζών» και άσκηση του δικαιώματος αυτού, «προκειμένου να έχουμε συμμετοχή και λόγο στη διοίκηση», δείχνοντας σαφώς ότι μία από τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επανεξετάσει τη σύνθεση των διοικήσεων των τραπεζών.

ΕΝΦΙΑ:
«Θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από άλλους είδους φορολόγηση της περιουσίας, η οποία θα αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ, περί τα 1,7 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω όμως αν είναι δυνατόν να υπάρξει αναδρομική διαγραφή χρεών από τον υφιστάμενο φόρο» τόνισε σε μια πολύ χαρακτηριστική επισήμανσή του.

Φοροδιαφυγή:
Σε μία έμμεση αναφορά του στη συνέχεια του κράτους, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την πάταξή της μέσω του περιουσιολογίου και κατά πόσον αυτό είναι ρεαλιστικό. «Το περιουσιολόγιο υπάρχει ήδη, η περιουσία του καθενός έχει καταγραφεί και τα στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν» είπε. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αποτελεσματικότερης παρέμβασης στη φοροδιαφυγή. «Στην Ελλάδα ανέρχεται σε 25% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 10%, ο πήχης μπορεί να μπει οπουδήποτε ενδιάμεσα». Επίσης ο κ. Σταθάκης είπε χαριτολογώντας και ότι «θα αλλάξουμε το κίνημα «δεν πληρώνω» σε «πληρώνω«»…
Το θέμα των πολιτικών συμμαχιών, θέλησε πάντως να το αποφύγει επί της ουσίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση με εμφανώς χιουμοριστική διάθεση, είπε: «Είναι τεράστιο θέμα, θέλετε να το ανοίξουμε; Πολύ απλά, τις συμμαχίες θα τις κάνουμε πριν από τις εκλογές, θα σαρώσουμε και θα βγούμε αυτοδύναμοι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ