Ορίζοντα εκλογών θέτει η Κουμουνδούρου στους σχεδιασμούς της, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η αποσαφήνιση των προγραμματικών κατευθύνσεων του κόμματος, τις βασικές προτεραιότητες του οποίου θα εξαγγείλει ο κ. Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ (13-14 Σεπτεμβρίου). Βασικοί άξονες στις επεξεργασίες που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φορολογία (συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ), τράπεζες-«κόκκινα δάνεια», η διαπραγμάτευση του χρέους και το μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Την ίδια στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκλιση των απόψεων που διατυπώνονται για σειρά θεμάτων με χαρακτηριστικό το μείζον ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αν και οι ουσιώδεις διαφωνίες προγραμματικού χαρακτήρα που έχει θέσει η εσωκομματική αριστερή αντιπολίτευση παραμένουν στο τραπέζι. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν διάφορες πλευρές, η συλλογική συζήτηση που άνοιξε για τα μείζονα προγραμματικά θέματα γίνεται σε εποικοδομητική βάση και οι απόψεις που διατυπώνονται είναι συγκλίνουσες με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις και εν τέλει συμπτώσεις επί του κειμένου-πλαισίου που παρουσίασε η Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Ι. Δραγασάκη. Η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το μείζον θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας είναι αφενός η κατάργηση του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου και αφετέρου η διαμόρφωση ενός νέου, το οποίο θα είναι ενταγμένο σε ένα συνολικό φορολογικό σύστημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος, παράλογος και εξοντωτικός φόρος, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει», αντικαθιστώντας τον με έναν φόρο που θα έχει αφορολόγητο πλαφόν και θα πηγαίνει κλιμακωτά. Στην κατεύθυνση αυτή συζητείται η φορολόγηση της «πραγματικά μεγάλης ακίνητης περιουσίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και η «εξαίρεση της μικρομεσαίας», δίχως ωστόσο να προσδιορίζεται το πλαφόν υπολογισμού.
Εξαιρέσεις α λα γερμανικά


Πάντως ο βουλευτής και αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκης μίλησε για εξαίρεση αυτών που έχουν περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. «Θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα βγάλουμε από τον φόρο ακίνητης περιουσίας τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ» είπε συγκεκριμένα, προκαλώντας την αντίδραση της Αριστερής Πτέρυγας η οποία μέσω της ιστοσελίδας Iskra δεν δίστασε να διερωτηθεί: «Από όσο είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει επισήμως μια τέτοια απόφαση ή μήπως ο Γιώργος Σταθάκης ξέρει κάτι παραπάνω; Θα ήταν ενδιαφέρον να διευκρινιστεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200 χιλ. ευρώ».
Μια άλλη εκδοχή ήταν αυτή που παρουσίασε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μηλιός μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm όπου πρότεινε ένα μοντέλο «α λα γερμανικά» για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αποφεύγοντας πάντως και αυτός να προσδιορίσει το αφορολόγητο όριο. «Φανταστείτε την πρόταση του γερμανικού ινστιτούτου για μια τριμελή οικογένεια που φτάνει στα 3.000.000 ευρώ η αφορολόγητη ατομική περιουσία και από εκεί και πέρα αρχίζει η φορολόγηση. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι ακριβώς το όριο, απλά το αναφέρω ενδεικτικά» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται: την καταγραφή σε περιουσιολόγιο και με σύγχρονες πραγματικές αξίες του συνόλου της περιουσίας των ελλήνων πολιτών, υψηλό αφορολόγητο όριο, έντονη προοδευτικότητα της κλίμακας και φορολόγηση στο σύνολο της περιουσίας και όχι ανά ακίνητο, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα φτωχότερα κλιμάκια θα απαλλαγούν εντελώς ή θα επιβαρυνθούν λίγο, ενώ τα ανώτερα κλιμάκια θα φορολογηθούν περισσότερο.
Ετοιμασίες σε φόντο εκλογών


Η προετοιμασία της παρουσίας του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ έχει διττό χαρακτήρα: από τη μια πληθαίνουν οι επαφές του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων (Επιμελητήρια, ΓΣΕΒΕΕ, ροδακινοπαραγωγοί κ.λπ.) προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι προτάσεις τους στη διαμόρφωση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη στόχος είναι να ενισχυθεί το προφίλ «κυβερνησιμότητας». Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, «βλέπουν» εκλογές (από το φθινόπωρο ως τις αρχές του 2015) και σε κάθε περίπτωση ζητούν την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για τη «μεγάλη πολιτική αλλαγή». Και δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στην κατεύθυνση αυτή να αξιοποιήσει κάθε συνταγματική, θεσμική δυνατότητα που έχει ώστε «να αποκατασταθεί η αρμονία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής». Οπως αναφέρουν «υπάρχει αναντιστοιχία των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών, όπως επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε σχέση με τους συσχετισμούς της σημερινής Βουλής». Υπό το πρίσμα αυτό δεν αναγνωρίζουν στην παρούσα Βουλή το πολιτικό δικαίωμα, όπως δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οπως και να έχει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προτείνει πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασία την οποία επιδιώκει να απεμπλέξει «από προσπάθειες που γίνονται για να μεταφράσουν μια ενδεχόμενη εκλογή από αυτή τη Βουλή ως «πράσινο φως» για τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής» όπως δηλώνεται αρμοδίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ