Σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» θα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση εν όψει και της κρίσιμης συνάντησης της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι στις 3-4 Σεπτεμβρίου. Με τη λήξη των ολιγοήμερων διακοπών λόγω Δεκαπενταύγουστου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνεχείς συσκέψεις για την κατάλληλη προετοιμασία εν όψει της συνάντησης στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβέρνησης εντάσσονται και οι συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Γερμανία και οι επαφές του με σημαίνοντα πρόσωπα της γερμανικής κυβέρνησης ερμηνεύοναι ως προπομπός των επαφών που θα έχει ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό τη νέα συνάντηση, την τρίτη μετά τις ευρωεκλογές, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκλεγμένο νέο πρόεδρο της ΕΕ, στις 30 Αυγούστου, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Δένδιας θα βρεθεί την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τους οποίους και θα ανταλλάξει απόψεις για τη συνολική πορεία του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα, θα συζητήσει για το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών, τις μεταρρυθμίσεις και το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο.
Η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη σημασία και στη διάθεση των πρώτων δανείων από τοΙνστιτούτο για την Ανάπτυξη –το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο –, με το οποίο συνεργάζεται η γερμανική τράπεζα επενδύσεωνKfW που αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ ως τα μέσα του 2015 θα έχουν διατεθεί όλα τα διαθέσιμα κονδύλια.
Τα δάνεια θα φθάνουν ως το1 εκατομμύριο ευρώκαι θα αφορούν επιχειρήσεις με ως 250 εργαζομένους και ως 50 εκατομμύρια τζίρο. Η Ελλάδα και η γερμανική κυβέρνηση μέσω της KfW συμμετέχουν με το ποσό των 100 εκατομμυρίων η καθεμία. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Βερολίνο θα αποτελέσει και μια ευκαιρία να παρουσιαστούν και οι βασικοί άξονες του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης θα έχει και τη δυνατότητα να ακούσει τη γερμανική πλευρά και να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Καγκελαρίας.
H γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί, παρά τις διαβεβαιώσεις, ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στο «φαύλο παρελθόν», κατά μια προσφιλή επισήμανση, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί η άποψη περί ενός νέου πακέτου όχι μόνο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αν και η Αθήνα δεν συζητεί σε καμία περίπτωση ένα νέο μνημόνιο και μέτρα.
Η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι «όχι άλλη λιτότητα, κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς νέα δανειακή σύμβαση και χωρίς νέο Μνημόνιο». Ο κ. Σαμαράς θα έχει τις επόμενες ημέρες αρκετές συναντήσεις και συνεργασίες για τη διαμόρφωση της ελληνικής στρατηγικής εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι με την τρόικα και έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς για την προώθηση των δράσεων-προαπαιτούμενων.
Στα πλάνα της Αθήνας παραμένει η απεμπλοκή του ΔΝΤ από τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας με την επιλογή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι τελικά η μοναδική επιβλέπουσα για τις χώρες υπό πρόγραμμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ